Hoppa till innehåll

Generalsekreteraren besökte anglikanerna

Söndagen den 3.3.2024 besökte generalsekreteraren för Ekumeniska Rådet i Finland, Mayvor Wärn-Rancken, S:t Nikolaus församling i Helsingfors och predikade vid gudstjänsten på morgonen. Gudstjänstspråket är engelska, eftersom församlingen är mycket internationell. Det finns också verksamhet på urdu och arabiska. Församlingen möts i Mikael Agricola-kyrkan i Helsingfors, där också kyrkans kontor finns.

Den anglikanska kyrkan har varit verksam i Finland i över 100 år. På grund av revolutionen i Ryssland flydde församlingen i S:t Petersburg västerut och landade i Helsingfors. Idag täcker kyrkan hela Finland och regelbundna gudstjänster hålls i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Kuopio och andra städer. På många håll samarbetar man med Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Samarbetet grundar sig på Borgåöverenskommelsen, som undertecknades mellan anglikaner i Europa och lutheraner i Nordeuropa. Församlingen är en del av Gibraltars stift i den engelska kyrkan i Europa.

Gudstjänsten följdes av kyrkkaffe, där församlingsmedlemmar i alla åldrar pratade glatt. Församlingsborna fick också en engelskspråkig broschyr om ERF:s verksamhet. Anglikanska kyrkan i Finland är en av ERF:s bekännande medlemmar.

Församlingens kyrkoherde Tuomas Mäkipää flyttar i sommar till Köpenhamn där han går in i den lokala anglikanska kyrkans tjänst.

Dela på sociala medier: