Hyppää sisältöön

Neljäs päivä: Älä anna meidän koskaan kääntyä pois niistä, jotka tarvitsevat apua.

Mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. (Luuk. 10:31)

Täydentävät Raamatun lukukappaleet
Jes. 58:6-9a
Psalmi 34:15-22

Mietiskely
Väistäneillä ja ohikulkeneilla papilla ja leeviläisellä saattoi olla hyvät uskonnolliset syyt olla auttamatta: he saattoivat olla valmistautuneita tiettyjen uskonnollisten rituaalien suorittamiseen ja olisivat siten vaarantaneet rituaalisen puhtautensa, jos mies olisi kuollut. Kuitenkin monissa tilanteissa Jeesus arvostelee uskonnollista johtoa siitä, että se asettaa uskonnon säännöt sen velvoitteen edelle, että aina tulee tehdä hyvää.

Rukousviikon tekstin alku kertoo siitä, kuinka lainopettaja halusi puolustaa itseään. Vertauksen pappi ja leeviläinen olisivat tunteneet tekonsa olleen oikeutettuja. Kuinka pitkälle me kristittyinä olemme valmiita menemään yli sen, mikä on soveliasta? Joskus kirkollisesti ja kulttuurisesti ehdollistunut lyhytnäköisyytemme voi estää meitä näkemästä sen, minkä muiden kristillisten perinteiden sisarten ja veljien elämä ja todistus paljastavat. Kun avaamme silmämme näkemään Jumalan rakkauden ilmestymisen toisille kristityille, meidät vedetään lähemmäksi heitä ja siten syvempään yhteyteen heidän kanssaan.

Tämä Jeesuksen vertaus ei ainoastaan haasta meitä tekemään hyvää, vaan myös laajentamaan näkemystämme. Emme opi sitä, mikä on hyvää ja pyhää vain niiltä, jotka jakavat meidän tunnustuksemme tai uskonnollisen maailmankuvamme, vaan usein niiltä, jotka ovat erilaisia kuin me itse olemme. Laupias samarialainen on usein juuri se, jota emme osaa odottaa.

Rukous

Herra Jeesus Kristus,
Kun teemme kanssasi matkaa kohti ykseyttä,
älä anna meidän kääntää katsettamme pois,
vaan pitää silmämme avoinna maailmalle.
Kun matkustamme elämän läpi,
anna meidän pysähtyä ja kääntyä toisten puoleen, sitoa haavoittuneet
ja niin tehdessämme kokea sinun läsnäolosi heissä:
sinun, joka elät ja hallitset aina ja ikuisesti. Aamen.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Vuonna 2024 teemana on ”Rakasta Herraa, Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja aineisto on valmisteltu Burkina Fasossa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajaan rukousketjuun! Linkki lisätietoihin ja rukousaineistoihin: https://ekumenia.fi/aineistot/rukousviikko-2024/

Jaa somessa: