Hyppää sisältöön

Helsingin ekumeeninen toimikunta ottaa rukousviikolla kantaa yhteiskuntarauhan puolesta

Kristittyjen ykseyden rukousviikon avajaistilaisuutta vietettiin Kristittyjen ykseyden rukouspäivänä torstaina 18.1.2024 Helsingin Saalem-seurakunnassa. Artistivieraana illassa oli laulaja-lauluntekijä Jippu ja puhujina Haminan piispa Sergei ja paikallisten seurakuntien pastoreita. Tilaisuuden järjesti Helsingin ekumeeninen toimikunta.

Rukousviikon teema on Rakasta Herraa, Jumalaasi… ja lähimmäistä niin kuin itseäsi.” Lue lisää rukousviikosta. Helsingin ekumeeninen toimikunta julkaisi tilaisuudessa kannanoton yhteiskuntarauhan puolesta. Siinä he toteavat, että ”Raamatun mukaan ”Jumala loi ihmisen kuvakseen” (1.Moos. 1:27). Tämän vuoksi jokainen ihminen on Jumalan kuvaksi luotuna yhtä arvokas. Haluamme helsinkiläisinä kristittyinä, seurakuntina ja kristillisinä yhteisöinä oppia Jeesuksen opetuksen mukaisesti rakastamaan lähimmäisiämme niin kuin itseämme.”

Kannanotossa ilmaistaan huoli siitä, että monet vähemmistöihin kuuluvat ihmiset, kuten maahan muualta muuttaneet, kokevat syrjintää, vihamielisyyttä, häirintää ja kiusaamista. Toimikunta ei hyväksy rasismia missään muodossa, ja ihmisiä kannustetaan myönteiseen asenteeseen, käytökseen ja kielenkäyttöön kaikkia  kohtaan. Toimikunta kunnioittaa jokaisen fyysisiä ja henkisiä rajoja sekä yksityisyyttä. Mikäli havaitaan rasistista tai muuta syrjivää puhetta ja toimintaa, henkistä tai hengellistä väkivaltaa, on siihen puututtava. Kirkko ja kaupunki-lehti haastatteli kannanoton tiimoilta toimikunnan puheenjohtajaa, metodistipastori Veli Loposta, juttuun pääset tästä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Suomen Ekumeenisen Neuvosto (SEN) on syyskuussa 2023 suuntaviivoja ja suosituksia jäsenistölleen rasismin kitkemiseksi kristillisissä yhteisöissä. SEN:n hallitus kuuli kirkkojen monikulttuurisuuden asiantuntijoista koostunutta työryhmää ja otti vastaan mietinnön, joka sisältää suosituksia rasisminvastaisen toiminnan edistämiseksi kristillisissä yhteisöissä. Hallitus kehottaa jäsenyhteisöjä ja muita kristillisiä toimijoita mietinnön suosituksiin. Tavoitteena on, että suositukset herättävät keskustelua yhteisöissä ja kannustavat konkreettisiin rasisminvastaisiin toimiin.

Kuva: Pekka Mustonen

Jaa somessa: