Hyppää sisältöön

Toinen päivä: Auta minua, Herra, rakastamaan sinua, lähimmäistäni ja itseäni koko olemuksellani.

”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Luuk. 10:27)

Täydentävät Raamatun lukukappaleet
5. Moos. 10:12-13
Psalmi 133

Mietiskely
Jeesuksen lainopettajalle antama vastaus saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, Jumalan tutuista käskyistä ammennetulta. Usein voi olla kuitenkin vaikeaa rakastaa Jumalaa tällä tavalla ja lähimmäistä niin kuin itseämme.

Jumalan käsky rakastaa häntä vaatii syvää sitoutumista ja merkitsee itsemme kieltämistä kokonaan sekä sydämemme ja tahtomme uhraamista Jumalan tahdon palvelukseen. Voimme pyytää armoa seurata Kristuksen esimerkkiä, hänen, joka uhrasi itsensä kokonaan ja sanoi: ”Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun.” (Luuk. 22:42). Hän myös toi julki suuren rakkautensa kaikkia, myös vihollisia kohtaan. Me emme voi valita lähimmäisiämme. Heidän rakastamisensa tarkoittaa sitä, että otamme heidän tarpeensa huomioon, hyväksymme heidän epätäydellisyytensä ja rohkaisemme heitä heidän toiveissaan ja pyrkimyksissään. Samaa asennetta tarvitaan kristittyjen ykseyden tiellä suhteessa toistemme erilaisiin perinteisiin.

Kehotus rakastaa lähimmäistäsi ”niin kuin itseäsi” muistuttaa meitä siitä, että meidän tulee hyväksyä itsemme sellaisina kuin olemme tietoisina siitä, että Jumala katsoo meitä myötätuntoisesti ja on aina valmis antamaan anteeksi. Ajattele, että olemme Jumalan rakasta luomakuntaa. Kunnioita itseäsi. Etsi rauhaa itsesi kanssa. Samalla tavoin voimme jokainen pyytää armoa rakastaa ja hyväksyä oma kirkkomme tai yhteisömme sen puutteineen uskoen kaiken Isälle, joka parantaa meidät jälleen Pyhän Hengen kautta.

Rukous
Herra, anna meidän armossasi tuntea sinut syvemmin,
että voisimme rakastaa sinua koko olemuksellamme.
Anna meille puhdas sydän,
että voisimme rakastaa lähimmäistämme niin kuin itseämme.

Anna Pyhän Henkesi lahjan auttaa meitä näkemään läsnäolosi sisarissamme ja veljissämme,
että voisimme rakastaa toisiamme sillä samalla ehdottomalla rakkaudella,
jolla sinä rakastat meitä.
Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Aamen.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Vuonna 2024 teemana on ”Rakasta Herraa, Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja aineisto on valmisteltu Burkina Fasossa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajaan rukousketjuun! Linkki lisätietoihin ja rukousaineistoihin: ekumenia.fi/aineistot/rukousviikko-2024/

Jaa somessa: