Hyppää sisältöön

Kolmas päivä: Herra, avaa sydämemme niille, joita emme näe.

”Kuka sitten on minun lähimmäiseni?” (Luuk. 10: 29)

Täydentävät Raamatun lukukappaleet
Room. 13:8-10
Psalmi 119:57-63

Mietiskely
Lainopettaja halusi puolustaa itseään ja toivoi, että lähimmäinen, jota hänet on kutsuttu rakastamaan, kuuluisi hänen omaan uskoonsa ja kansaansa. Näin ihminen luonnostaan toimii. Kutsumme usein kylään sellaisia ihmisiä, jotka jakavat sosiaalisen asemamme, elämänkatsomuksemme ja arvomme. Ihminen suosii luonnostaan tuttuja paikkoja. Tämä pätee myös kirkollisiin yhteisöihimme. Mutta Jeesus vie lainopettajan ja hänen laajemman kuulijakuntansa syvemmälle heidän omaan perinteeseensä muistuttamalla heitä velvollisuudesta toivottaa kaikki tervetulleiksi ja rakastaa kaikkia heidän uskonnostaan, kulttuuristaan tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta.

Evankeliumi opettaa, ettei siinä ole mitään erityistä, jos me rakastamme kaltaisiamme. Jeesus ohjaa meitä kohti radikaalia näkemystä siitä, mitä merkitsee olla ihminen. Vertaus havainnollistaa hyvin näkyvällä tavalla sen, mitä Kristus meiltä odottaa – sitä, että avaamme sydämemme ammolleen ja vaellamme hänen tietään rakastaen toisia niin kuin hän itse rakastaa meitä. Itse asiassa Jeesus vastaa lainopettajalle toisella kysymyksellä: kyse ei ole siitä, ”kuka on lähimmäiseni”, vaan siitä, ”kuka oli avuntarpeessa olevan lähimmäinen?”

Oman aikamme epävarmuus ja pelko laittavat meidät kohtaamaan todellisuuden, jossa epäluottamus ja epävarmuus hallitsevat ihmissuhteita. Vertauksen haaste tänään on: kenelle minä olen lähimmäinen?

Rukous
Rakkauden Jumala,
joka kirjoitat rakkauden sydämiimme,
juurruta meihin rohkeus katsoa itseämme pidemmälle
ja nähdä lähimmäinen niissä, jotka ovat erilaisia kuin me itse olemme,
että voisimme todella seurata Jeesusta Kristusta,
veljeämme ja ystäväämme,
häntä, joka on Herra, aina ja ikuisesti. Aamen.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Vuonna 2024 teemana on ”Rakasta Herraa, Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja aineisto on valmisteltu Burkina Fasossa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajaan rukousketjuun! Linkki lisätietoihin ja rukousaineistoihin: https://ekumenia.fi/aineistot/rukousviikko-2024/

Jaa somessa: