Hoppa till innehåll

Ansvarsveckan

Ekumeniska ansvarsveckan är alla kyrkors och kristna församlingars gemensamma människorätts- och hållbarhetskampanj. Ansvarsveckan firas 19-26 oktober 2025 med temat Tro utan gärningar är död.

Ansvarsveckan 2025 – Tro utan gärning är död

Ekumeniska ansvarsveckan firas 19-26 oktober 2025 med temat Tro utan gärning är död. Ansvarsveckan 2025 kommer att inspirera församlingar och vanliga församlingsmedlemmar att leva ut sin tro i vardagen, genom små och större goda gärningar.

Läs mera.

Ekumeniska ansvarsveckan 2025 firas den 19–26 oktober med temat Tro utan gärningar är död. Ansvarsveckan 2025 blir därmed en naturlig fortsättning på ERF:s huvudtema för 2025, Credo.

Jakobs brev, andra kapitlet (vers 14–26), uppmanar oss att se gärningar som en manifestation av tro. Brevets författare utmanar oss att se de svagaste omkring oss och att förmedla Guds kärlek och omsorg om dem genom gärningar. Temat är därför också en naturlig fortsättning på årets tema 2024, Skapade till Guds bild, där jämlikhet var i fokus.

Ansvarsveckan 2025 vill utmana alla kristna att göra goda gärningar året runt, men särskilt under kampanjveckan. Det inspirerar människor att reflektera över hur de kan förbättra en individs eller en grupps liv och genom det välsigna andra, samt göra Finland och världen till en lite bättre plats för alla människor att leva på. Att göra gott kan vara allt från praktiska gärningar till ord och tankar.

Den Ekumeniska ansvarsveckan genomförs som vanligt som en gemensam kampanj för de olika kyrkosamfunden, där informations- och handlingsmaterial om temat produceras, samt olika evenemang arrangeras. Ansvarsveckan genomförs också tillsammans med andra samarbetspartner, som olika partnerskapsorganisationer. Ansvarsveckan syns i arbetet med ERF:s sektioner som arrangerar evenemang relaterade till temat. I produktionen av material och evenemang görs samarbete med experter, kyrkor och nordiska partners. För Ansvarsveckan kommer en idégenerator att skapas, där man kan hämta inspiration och idéer för praktisk genomförande, från städjippon till konstnärliga uttryck. Ansvarsveckan genomförs även genom seminarier, utbildningar, Dialogpausdiskussionen, och naturligtvis gudstjänster och andaktstillfällen.

Kampanjens mål är återigen att engagera unga och studeranden genom att skapa material och aktiviteter för unga. Unga och unga vuxna bjuds in att delta i planeringen och genomförandet av Vastuuviikko, och det långsiktiga målet är att unga och unga vuxna ska bli en permanent grupp som genomför och riktar sig till Ansvarsveckan, och att varje år nya ungdomsgrupper från församlingar ska ansluta sig till verksamheten.

Kampanjens huvudsakliga målgrupp är vanliga församlingsmedlemmar oavsett kyrkosamfund, och genom dem det samhälle där församlingen är belägen och verkar. Kampanjens mål är att genom praktiska åtgärder välsigna individer, gemenskaper och genom dem hela samhället.

Biskop Raimo Goyarrola

Biskop Raimo Goyarrolas hälsning till den Ekumeniska ansvarsveckan 2024

Skapade till Guds avbild

I år firar vi Ekumeniska ansvarsveckan den 20-27 oktober under temat Skapade till Guds avbild. Vi vill att alla kristna tillsammans ska se på framtiden med tillförsikt och hopp. Vår gemensamma tro uppmuntrar oss att drömma om en värld där människor inte rangordnas i olika värdegradringar, utan där alla människors lika och oändliga värde erkänns. Vi är alla skapade till Guds avbild och är därför systrar och bröder med varandra.

Det kristna budskapet att alla människor är lika mycket skapade till Guds avbild inbjuder oss att stanna upp och stilla oss inför denna sanning. Den ständigt ökande livstakten i det moderna samhällen gör det lätt för oss att se hela verkligheten i termer av effektivitet och vinst. Eftersom vi alltid har ont om tid undrar vi oundvikligen hur vi kan använda den så effektivt som möjligt. Även våra relationer kan påverkas av den här typen av utilitarism, även om den är lite lömsk. Vad har jag att vinna på den där personen? Vad kan jag vinna på att träffa eller hjälpa honom eller henne? Varför ska jag bry mig?

Den kristna människosynen erbjuder ett helt annat förhållningssätt till detta. Vi är alla oändligt värdefulla avbilder av Gud, och därför får vi aldrig behandlas som enbart objekt eller instrument, utan alltid som primärmål. När jag i mitt dagliga liv stannar upp ett ögonblick för att växla några ord med min granne, för att fråga om måendet och berätta hur jag har det, är det inte bara tomt prat, utan ett delande av vår gemensamma och lika värdefulla mänsklighet. När jag ler mot min granne på bussen eller erbjuder min plats till en äldre person i rullstol eller en förälder som skjutsar en barnvagn, förmedlar jag den goda nyheten att vi alla är barn till Gud Fader och bröder och systrar med varandra.

Vi är alla lika mycket skapade till Guds avbild, men inte på samma sätt. Gud själv återspeglas i mångfalden och är en kärleksgemenskap mellan Fadern, Sonen och den Helige Ande. Det är till denna gemenskap vi är kallade som Guds barn. I denna gemenskap är ingen mindre värdefull eller viktig än någon annan. Var och en av oss behövs för att återspegla och leva ut det oändliga kärleksmysterium som är Gud själv.

Biskop Raimo Goyarrola
Katolska kyrkan i Finland

Katolska stiftets vapensköld

Materialet

Produktionen av material och evenemang sker i samarbete med experter, kyrkor och nordiska samarbetspartners. Målet är att ge utrymme för erfarenhetexperter, genom vilkas berättelser och erfarenheter vi kan skapa bättre och tryggare utrymmen i våra kyrkor, i samhället och globalt.

Ansvarsveckans 2024 somematerial

Som vanligt finns some- och annat presentationsmaterial för Ansvarsveckan i ERF:s Google Drive-mapp (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.). Du kan ladda ner bilderna till din egen dator.