Hyppää sisältöön

Kuudes päivä: Herra, muuta seurakuntamme majataloiksi, jotka toivottavat apua tarvitsevat tervetulleiksi.

Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. (Luuk. 10:34)

Täydentävät Raamatun lukukappaleet

1. Moos. 18:4-5

Psalmi 5:11-12

Mietiskely

Samarialainen hoiti rosvojen käsiin joutunutta miestä. Hän näki ennakkoluulojen ja -asenteiden tuolle puolen. Samarialainen näki apua tarvitsevan ja vei hänet majataloon. ”Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: ’Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.'” (Luuk. 10:35).

Vieraanvaraisuus ja solidaarisuus ovat välttämättömiä kaikissa ihmisyhteisöissä. Ne edellyttävät muukalaisten, ulkomaalaisten, maahanmuuttajien ja kodittomien vastaanottamista. Meillä on kuitenkin taipumus epäillä lähimmäisiämme silloin, kun kohtaamme turvattomuutta, epäluuloa ja väkivaltaa.  Vieraanvaraisuus on tärkeä todistus evankeliumista, erityisesti uskonnollisen ja kulttuurisen moniarvoisuuden yhteydessä. ”Toisen” toivottaminen tervetulleeksi sekä vieraanvaraisuuden hyväksyminen toiselta vuorollaan ovat ekumeenisen vuoropuhelun ytimessä. Kristittyjä haastetaan muuttamaan kirkkomme majataloiksi, joissa lähimmäisemme voivat löytää Kristuksen. Tällainen vieraanvaraisuus on merkki rakkaudesta, jota kirkkomme tuntevat toisiaan ja kaikkia kohtaan.

Kun me Kristuksen seuraajina ylitämme tunnustuskuntiemme perinteiden rajat ja päätämme harjoittaa ekumeenista vieraanvaraisuutta, muutumme muukalaisista lähimmäisiksi.

Rukous

Rakkauden Isä,

sinä näytit meille Jeesuksessa vieraanvaraisuuden merkityksen

huolehtimalla hauraasta ihmiskunnastamme.

Auta meitä tulemaan sellaiseksi yhteisöksi,

joka toivottaa itsensä hylätyksi ja eksyneeksi tuntevat tervetulleiksi

rakentamalla taloa, johon kaikki ovat tervetulleita.

Anna meidän tulla lähemmäksi toisiamme,
kun tarjoamme maailmalle ehdotonta rakkauttasi.

Tätä rukoilemme Pyhän Hengen ykseydessä. Aamen.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Vuonna 2024 teemana on ”Rakasta Herraa, Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja aineisto on valmisteltu Burkina Fasossa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajaan rukousketjuun! Linkki lisätietoihin ja rukousaineistoihin: https://ekumenia.fi/aineistot/rukousviikko-2024/

Jaa somessa: