Hyppää sisältöön

Vastuuviikko

Ekumeeninen vastuuviikko on kaikkien kirkkojen ja kristillisten seurakuntien yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja. Vastuuviikkoa vietetään 19.–26.10.2025 teemalla Usko ilman tekoja on kuollut.

Vastuuviikko 2025 – Luotuja Jumalan kuvaksi

Vastuuviikon logo ilman tekstiä

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään 19.-26. lokakuuta 2025 teemalla Usko ilman tekoja on kuollut. Vastuuviikko 2025 innostaa seurakuntia ja tavallisia seurakuntalaisia elämään uskoaan arjessa pienten ja suurten hyvien tekojen kautta.

Lue lisää.

Vuoden 2025 Vastuuviikko toteutetaan 19.-26. lokakuuta teemalla Usko ilman tekoja on kuollut. Vastuuviikko 2025 nostaa tällä tavalla luonnollisena jatkumona esiin SEN:n vuoden 2025 pääteemaa Credoa.

Jaakobin kirjeen toinen luku (j. 14-26) ohjaa näkemään teot uskon ilmentyminä. Kirjeen kirjoittaja haastaa näkemään heikoimmat ympärillä, ja välittämään Jumalan rakkautta ja huolenpitoa heitä kohtaan tekojen kautta. Teema on siksi myös luonnollinen jatkumo vuoden 2024 teemalle Luotuja Jumalan kuvaksi, jossa oli esillä yhdenvertaisuuden näkökulma.

Vastuuviikko haluaakin vuonna 2025 haastaa kaikkia kristittyjä tekemään hyviä tekoja ympäri vuoden, mutta varsinkin kampanjaviikon aikana. Se inspiroi ihmisiä pohtimaan, millä tavalla he voisivat parantaa jonkun ihmisen tai ihmisryhmän elämää, ja sen kautta siunata muita ja samalla tehdä Suomesta ja maailmasta hiukan parempi paikka elää kaikille ihmisille. Tämän hyvän tekeminen voi olla kaikkea käytännön teoista sanoihin ja ajatuksiin.

Ekumeeninen vastuuviikko toteutuu tavan mukaan kirkkokuntien yhteisenä kampanjana, johon tuotetaan tiedollisia ja toiminnallisia aineistoja teemasta sekä erilaisia tapahtumia. Vastuuviikkoa toteutetaan myös muiden yhteistyökumppaneiden kanssa, kuten eri kumppanuusjärjestöjen kanssa. Vastuuviikon näkyy SEN:n jaostojen työssä niiden järjestäessä tapahtumia Vastuuviikon teemaan liittyen. Aineiston ja tapahtumien tuotannossa tehdään yhteistyötä asiantuntijoiden, kirkkojen ja pohjoismaisten kumppanien kanssa. Vastuuviikolle tullaan siis keräämään ideapankkia, josta voi hakea inspiraatiota sekä ideoita käytännön toteutukseen, siivoustalkoista taiteellisiin ilmaisuihin. Vastuuviikkoa toteutetaan myös seminaarien, koulutuksien, Erätaukokeskusteluiden sekä luonnollisesti hengellisten tilaisuuksien kautta, kuten jumalanpalvelusten ja hartauksien kautta.

Kampanjassa on jälleen tarkoitus osallistaa nuoret ja opiskelijat esimerkiksi tekemällä aineistoa ja toimintaa nuorille. Nuoria ja nuoria aikuisia kutsutaan mukaan Vastuuviikon suunnitteluun ja toteutukseen, ja pitkän aikavälin tavoitteena on, että nuorista ja nuorista aikuisista rakentuu Vastuuviikon pysyvä toteuttaja- ja kohderyhmä, ja että joka vuosi mukaan toimintaan liittyisi uusia nuorten ryhmiä seurakunnista.

Kampanjan pääasiallinen kohderyhmä on tavalliset seurakuntalaiset kirkkokunnasta riippumatta, ja heidän kauttaan se yhteisö, jossa seurakunta sijaitsee ja toimii. Kampanjan tavoitteena on käytännön toimien kautta siunata yksilöitä, yhteisöjä ja heidän kauttaan koko yhteiskuntaa.

Piispa Raimo Goyarrola

Piispa Raimo Goyarrolan tervehdys Ekumeeniselle vastuuviikolle 2024

Luotuja Jumalan kuvaksi

Tänä vuonna vietämme Ekumeenista vastuuviikkoa 20.–27. lokakuuta teemalla Luotuja Jumalan kuvaksi. Haluamme kaikki kristityt yhdessä katsoa luottavaisesti ja toiveikkaasti tulevaisuuteen. Yhteinen uskomme rohkaisee meitä unelmoimaan maailmasta, jossa ihmisiä ei asetella eri arvoasteille vaan jossa tunnustetaan kaikkien ihmisten yhtäläinen ja ääretön arvokkuus. Olemme kaikki luotuja Jumalan kuvaksi ja siksi sisaria ja veljiä toinen toistemme kanssa.

Kristillinen sanoma siitä, että kaikki ihmiset ovat yhtä lailla luotuja Jumalan kuvaksi, kutsuu meitä pysähtymään ja hiljentymään tämän totuuden äärelle. Nyky-yhteiskuntien yhä vain kiihtyvä elämänmeno saa meidät helposti suhtautumaan kaikkeen todellisuuteen tehokkuuden ja hyödyn näkökulmasta. Kun aika on aina kortilla, mietimme väistämättä, miten voisimme käyttää sen mahdollisimman tehokkaasti. Vähän salakavalastikin tällainen hyötyajattelu voi alkaa vaikuttaa jopa ihmissuhteisiimme. Mitä hyödyn tuosta ihmisestä? Mitä hyötyä hänen tapaamisestaan tai auttamisestaan voisi olla minulle? Miksi vaivautua?

Tähän kristillinen ihmiskäsitys tarjoaa aivan erilaisen lähestymistavan. Olemme kaikki äärettömän arvokkaita Jumalan kuvia, eikä meihin siksi koskaan saa suhtautua vain välineinä vaan aina päämääränä itsessään. Se, että arjessani pysähdyn hetkeksi vaihtamaan muutaman sanan naapurini kanssa, kysymään mitä kuuluu ja kertomaan omista kuulumisistani, ei ole turhaa sanahelinää vaan yhteisen ja yhtä arvokkaan ihmisyytemme jakamista. Kun hymyilen vierustoverilleni bussissa tai tarjoan paikkani rollaattorilla kulkevalle ikäihmiselle tai lastenvaunuja työntävälle vanhemmalle, elän todeksi ilosanomaa siitä, että me olemme kaikki Isän Jumalan lapsia ja sisaruksia keskenämme.

Olemme kaikki yhtä lailla luotuja Jumalan kuvaksi mutta emme samalla lailla. Jumalaa itseään kuvastaa moninaisuus, onhan hän Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen välinen rakkauden yhteisö. Juuri tähän yhteisöön me olemme Jumalan lapsina kutsuttuja. Tässä yhteisössä kukaan ei ole vähemmän arvokas tai tärkeä kuin joku toinen. Jokaista meistä tarvitaan kuvastamaan ja elämään todeksi sitä ääretöntä rakkauden salaisuutta, joka Jumala itse on.

Piispa Raimo Goyarrola
Katolinen kirkko Suomessa

Katolisen hiippakunnan vaakuna

Aineisto

Aineiston ja tapahtumien tuotannossa tehdään yhteistyötä asiantuntijoiden, kirkkojen ja pohjoismaisten kumppanien kanssa. Tarkoituksena on antaa tilaa kokemusasiantuntijoille, joiden kertomusten ja kokemusten kautta voimme luoda parempia ja turvallisempia tiloja kirkoissamme ja yhteiskunnassamme sekä maailmanlaajuisesti.

Vastuuviikon 2024 someaineisto

Vastuuviikon some- ja muu esittelyaineisto löytyy tavan mukaan SEN:n Google Drive kansiosta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Kuvat voi ladata omalle koneelle.