Hoppa till innehåll

Spelregler för respektfullt bemötande av offer för andligt våld

Spelreglerna för respektfullt bemötande har sammanställts på fyra olika orter (Tammerfors, Åbo, Kuopio, Helsingfors) under skolningstillfällena som ordnades åt församlingsarbetare, volontärer och förtroendemän under rubriken ”Hengellistä väkivaltaa kokeneiden kohtaaminen – kunnioituksen pelisäännöt”. Skolningstillfällena ordnades i september-oktober 2021 i samarbete mellan Ekumeniska Rådet i Finland, Tuomasyhteisö ry, Stödföreningen för religioners offer rf, och Step-utbildningen. Med hjälp av sakkunniga bekantade man sig med frågorna hur man kan känna igen andligt våld samt hur man kan stöda offret. Mer om hur man definierar andligt våld hittas här (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)

Under utbildningarnas gruppsamtal utarbetade man spelregler för bemötande av offer för andligt våld som församlingar kan använda:

  • Skapa ett tryggt utrymme. Utrymmet får gärna vara ljust och om möjligt är det bra om det finns mer än en väg ut ur utrymmet. Detta ökar känslan av trygghet – man har möjlighet att avlägsna sig.
  • Var genuint närvarande. Lyssna respektfullt och respektera personens andliga hem. Var tyst vid behov.
  • Beakta den andras andliga livsbåge och alla vändningar.
  • Ge utrymme åt den andra, åt känslor och tvivel. Ta emot den andras känslor och erfarenheter, utan att avfärda eller förringa den andras erfarenhet. Ta den andra på allvar.
  • Ta emot var och en som individ (inte som en del av ett religiöst sammanhang). Var och en har sin egen berättelse och livserfarenhet.
  • Var försiktig i att ge råd eller vägleda. Anta ingenting. Ge stöd utan att moralisera. Erbjud inte heller dina egna andliga lösningar eller föreslå inte bön om den andra inte tar upp det. Gudsbilden kan vara splittrad p.g.a. missbruk. Tillåt den andra att finna sina egna svar. Öppna frågor fungerar alltid.
  • Kartlägg stödnätverket och andra resurser. Vid behov kan du hjälpa att hitta andra stödnätverk. Var kan man hitta kamratstöd? Finns det behov av terapi? Hurudana stödnätverk behövs? Vad är den mesta akuta frågan som behöver lösas?
  • Fundera också på hur mycket du själv kan hjälpa. Tänk på dina egna gränser. Kommunicera också åt den andra om dina gränser och möjligheter. När dina egna känslor kommer till ytan, ta paus och timeout. Olika synsätt på andliga frågor väcker starka känslor och det är inte bra att agera utifrån sina egna starka känslor. Agera inte ensam.

Dela på sociala medier: