Hoppa till innehåll

Aktuellt vid ERF – 2/2024

Generalsekreterarens hälsning: Ekumenik är ett viljetillstånd

Jag har nöjet att viga en släkting i sommar. När vi har pratat med henne och hennes blivande make och funderat över vad som är viktigt i relationen har jag fått följande svar. Kärlek bygger på vilja, det är ett viljetillstånd och ett val att dela livet med den här personen. Att förstå den andra personen är viktigt, och även om man inte är överens om saker och ting är det viktigt att lyssna på och respektera den andra personen.

Dessa principer kan också tillämpas på ekumeniskt arbete. Allt ekumeniskt arbete bygger på relationer, oavsett om det är mellan kyrkor eller mellan kristna. Tillsammans arbetar vi för den synliga enhet och gemenskap i Kristi kyrka som Jesus ber om i Johannes 17: ” Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig.” Men Jesu bön fungerar inte automatiskt. Ekumenik kräver också vilja och engagemang. De kristnas vilja att föra dialog, att förstå varandra trots meningsskiljaktigheter, att respektera varandra, att umgås och att arbeta tillsammans kommer att uppfylla Jesu bön om Kristi kyrkas synliga enhet. Grunden för Kristi kyrkas enhet är att Jesus Kristus är dess Herre.

Även om vi kristna är indelade i olika samfund och har olika kristna traditioner, tillhör vi alla samma Guds familj, som erkänner Jesus Kristus som Guds Son och Frälsare.

Enhet bland kristna är en gåva från Gud, och ekumeniskt arbete kräver vilja och engagemang för att vårda denna enhet. Genom att omsätta Jesu bön i praktiken vittnar vi också om det faktum att Gud har sänt Kristus till människorna, mitt i denna värld.

Sommarhälsningar
Mayvor

Världsflyktingdagen 

Internationella flyktingdagen är en internationell dag som anordnas varje år den 20 juni. Dagen uppmärksammar ödet för människor som fördrivits på grund av våldsamma konflikter, extrema väderförhållanden eller andra oväntade omvälvningar. Konferensen för europeiska kyrkor (CEC) och Kyrkornas kommission för migranter i Europa (CCME) inbjuder återigen sina medlemmar att fira dagen i kyrkorna under gudstjänster och evenemang den veckan, i år särskilt till minne av flyktingar som har förlorat sina liv vid Europas gränser. Inbjudan och böner finns på vår webbplats ekumenia.fi.

Hannakaisa Shehu, Mika Partanen och Soili Juntumaa.

Ekumenisk gärning 2023

Vid rådets vårmöte den 23 april utdelades priset Ekumenisk gärning 2023. Utmärkelsen gick i år till församlingarna i Tammerfors för deras uttalande om Tryggare församling eller annan kristen gemenskap. Det har undertecknats i januari 2023 av tio lokala kristna församlingar: Frälsningsarméns avdelning i Tammerfors, Sinapinsiemen rf, Tammerfors Adventkyrka, evangelisk-lutherska församlingarna i Tammerfors, Tammerfors pingstförsamling, Tammerfors metodistförsamling, Tammerfors ortodoxa församling, Tammerfors Heliga Korsets katolska församling, Tammerfors frikyrkoförsamling och församlingen Toivon portti. Pastor Mika Partanen från Tammerfors Metodistförsamling, Hannakaisa Shehu från Tammerfors pingstförsamling och pastor Soili Juntumaa från föreningen Sinapinsiemen tog emot utmärkelsen.

Höstens evenemang

Hösten kommer återigen att bjuda på många intressanta seminarier (på finska):

Saako koulussa olla oma itsensä? Maksuton seminaari 18.9. klo 14.30–18 Helsingissä erityisesti opettajille ja nuorten parissa työskenteleville.

Terve ja sairas karismaattisuus. Webinaari 2.10. klo 10–12.30 yhteistyössä Uskontojen Uhrien Tuki ry:n kanssa.

Nuorten muuttuva katsomuksellinen maailma. Seminaari 3.10. klo 15–17.30 Helsingissä, yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa erityisesti nuorten parissa työskenteleville.

Uusi kylmä sota – uskonnot sodan ja rauhan rakentajina. Seminaari 28.10. klo 15–17 Helsingissä sekä Teamsissa.

För aktuell information om evenemang, se alltid evenemangskalendern på ekumenia.fi/tapahtumat.

Vastuuviikon logo, rauhankyyhkyt maapallon ympärillä, näyttävät myös käsiltä.

SAVE THE DATE: Ekumeniska ansvarsveckan 2024 – Skapade till Guds avbild

Ekumeniska ansvarsveckan firas 20-27 oktober 2024 med temat Skapade till Guds avbild. Ansvarsveckan 2024 kommer att fortsätta med temat en hållbar framtid, med fokus på det 10:e målet för hållbar framtid, som är att minska ojämlikheter. I år kommer veckan att innehålla seminarier, radiogudstjänster, konserter, talturer och ett brett utbud av material, från andligt till verksamhetsbetonat. Även i år hörs ungdomarnas röst i kampanjen på olika sätt. Kom med och arrangera Ekumeniska ansvarsveckan på din ort! Tilläggsinformation om kampanjen hittar du snart på Ansvarsveckans nya hemområde Ansvarsveckan – Ekumeniska Rådet i Finland (ekumenia.fi)

Höstmöte och seminarium

Höstmötet och seminariet 2024 hålls den 13-14 november i Frikyrkans konferenscenter Valkea i Seinäjoki. Under den första dagen av det två dagar långa höstmötet hålls ett konstituerande möte för medlemsrepresentanter. Den andra dagen är höstseminariet ”Kristna tillsammans i bön, vittnesbörd och tjänst” öppet för alla. Vilver Oras, generalsekreterare för Estlands kyrkoråd, kommer att vara gästtalare vid seminariet. Registreringsinstruktioner för höstmötet kommer att finnas tillgängliga senare, vänligen följ vår webbplats!

Hagia Sofia ja muita rakennuksia Istanbulissa auringonlaskun aikaan.

”Vem skulle ge oss vingar som duvor?”

För att fira 1700-årsminnet av trosbekännelsen i Nicaea anordnar vi 19.- 26.5.2025  en studie- och pilgrimsresa till platserna för de ekumeniska koncilierna i Nicaea, Konstantinopel, Efesos och Khalkedon i Istanbul och İznik. Resan leds av TT Emil Anton, metropolit Elia och biskop Raimo Goyarrola. Resan omfattar besök på de platser där koncilierna hölls, katolska, ortodoxa och protestantiska liturgier, besök i kyrkor och på historiska platser, möten med lokala kristna och deltagande i det lokala programmet för hundraårsjubileet av Nicaea. Det kommer också att finnas ledig tid på resan, med möjlighet att utforska platser som basarer och naturområden. Mer detaljerad information om resan, priser och anmälningsuppgifter kommer att finnas tillgängliga senast under tidig höst 2024.

ERF-kontoret kommer att vara stängt 1-31 juli 2024.
Nästa nyhetsbrev kommer ut i augusti-september.
Ha en välsignad sommar!

Dela på sociala medier: