Hyppää sisältöön

Karismaattisuuden haaste: terve ja sairas karismaattisuus

Aikataulu:
Tapahtumapaikka: Teopolis, Suomen teologinen opisto, Sairaalankatu 5-7, Tampere / Webinaari

Pyhä Henki on uskontunnustuksen oleellinen osa, ja karismaattisuus on eräs kristillisyyden valtavirtauksia. Sen ympärille on kuitenkin kerääntynyt myös ilmiöitä, jotka ovat vahingoittaneet monia. Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN), Uskontojen Uhrien Tuki ry (UUT) ja Teopolis järjestävät seminaarin, jossa tarkastellaan tervettä karismaattisuutta eri kirkkokuntien näkökulmasta ja samalla pyritään antamaan eväitä sairaan karismaattisuuden ehkäisemiseen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan 23.9. mennessä alla olevalla lomakkeella. Seminaariin mahtuu paikan päälle noin 110 osallistujaa. Linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille. Seminaari on maksuton.

Ohjelma

Juontaja:
Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken

Puheenvuorot:
Thorleif Johansson
Heimo Enbuska
Hannu Vuorinen
Timo Pöyhönen
Esko Matikainen
Martti Savijoki
Merja Merras

SAIRAS KARISMAATTISUUS

Sairas karismaattisuus UUT:sta käsin nähtynä
Thorleif Johansson
(ev.lut.) on elämäntyönsä kristillisessä mediassa tehnyt seurakuntaneuvos. Hän on osallistunut myös moniin ekumeenisiin hankkeisiin niin aloitteen tekijänä kuin toteuttajanakin.
”Olen toiminut aktiivisesti viime vuodet Uskontojen Uhrien Tuki ry:ssä. Sen vertaistukikohtaamisissa olen tavannut surullisen monia lähimmäisiä, joita sairas karismaattisuus on traumatisoinut. Viime vuosina Suomeen on hakeutunut myös netin välityksellä outoja, kristillisyyttä lähellä olevia lahkoja. Siksi on syytä opetella erottamaan sairas ja terve karismaattisuus toisistaan.”

Karismaattiset megatähdet maailmalla ja Suomessa
Heimo Enbuska
(hell.) on Kontulan Metrokappelin seurakuntapastori. Hän on perehtynyt muualta maailmalta Suomeen saapuneisiin outoihin karismaattisiin yhteisöihin.
”Minun helluntailaisuuteni ei etsi juuriaan valtameren takaa. Tutustuminen kotimaan vanhempiin herätysliikkeisiin on osoittanut, että monissa niistä on ollut vankka karismaattinen pohjavire. Tämä rohkaisee meitä rehelliseen, niin inhimilliset puutteet ja virheet kuin myös aidon siunauksen tunnistavaan ja tunnustavaan keskusteluun karismaattisuudesta.”

TERVE KARISMAATTISUUS

Henkeä älkää sammuttako
Hannu Vuorinen
(Suomen Vapaakirkko) on palvellut Vapaakirkon kirkkokunnanjohtajana viisitoista vuotta ja sitä ennen hän työskenteli pitkään Turun vapaaseurakunnan pastorina.
”Jokainen kristitty on karismaatikko, sillä usko kolmiyhteiseen Jumalaan merkitsee uskoa Pyhän Hengen vaikutukseen seurakunnan keskellä. Hengen vaikutus ja lahjat edellyttävät tasapainoista johtajuutta, nöyrää mieltä ja kaiken sen arviointia, mitä yhteisön keskellä tapahtuu. Henkeä ei tule sammuttaa, mutta kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää.”

Hengen Uudistus Kirkossamme ry.
Timo Pöyhönen (ev.lut.) on rakentanut vuosia erilaisia seurakuntayhteisöjä. Hän on huomannut, että seurakunta voi uudistua. Karismaattisuudessa Jumala toimii oikeasti tässä ja nyt.
”Suomen kirkossa elettiin karismaattisuuden nousukautta 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Tunnetut rukoilijat kiersivät ja kirkot olivat täynnä. Myös Hengen uudistus ry:llä oli toimintaa yli 50% Suomen ev.lut. seurakuntia. Vähitellen virta hiipui ja nyt kirkossa eletään karismaattisuuden kuivaa kautta. Miksi herääminen kuihtui ja mitä voimme siitä oppia?”

Kaikki hihhulitko helluntailaisia?
Esko Matikainen (hell.) toimii Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtajana ja on myös Helsingissä vuonna 2025 pidettävän Helluntaiherätyksen maailmankonferenssin isäntä.
”Pohdin helluntailaisuuden julkista kuvaa. Pyrin tunnistamaan karismaattisuudesta asioita, jotka vastaavat sisältä ja ulkoa päin tarkasteltuina toisiaan. Toisaalta etsin näkökulmia, jotka näyttävät kovin erilaisilta, erityisesti liikkeen sisältä päin katsottuna. Mistä suomalainen helluntailainen itseymmärrys muodostuu, ja miten se on vuorovaikutuksessa muuhun yhteiskuntaan.

Katolinen karismaattisuus Suomessa ja muualla
Martti Savijoki SCJ (katol.) on katolisen kirkon pappi ja sääntökuntaveli. Hän johtaa karismaattista rukousryhmää Pyhän Marian seurakunnassa Helsingissä.
”Karismaattinen herätys löysi 1960-luvulla tiensä katoliseen kirkkoon. Paavit ovat olleet hyvin myötämielisiä Pyhän Hengen uudistuksen suhteen ja nykyinen paavimme Franciscus kutsuu sitä ”armon virraksi” (corrente di grazia). Kuvaan, mikä on uudistuksen nykytilanne Suomessa ja maailmalla, ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia karismaattiseen katolisuuteen liittyy.”

Karismaattisuus ortodoksisessa ajattelussa
Merja Merras (ort.) on Itä-Suomen yliopiston dosentti, FT ja Raamatun ja ortodoksisen kirkon tutkija. Hänen kirjansa käsittelevät mm. ortodoksisen kirkon etiikkaa ja elämäntapaa.
”Vuosina 1977-79 keskusteltiin Suomessa paljon karismaattisesta uudistusliikkeestä. Myös Suomen ortodoksisessa kirkossa asia oli esillä. Arkkipiispa Paavali ei nähnyt siinä mitään uutta, koska kirkossa on aina ollut karismaattista toimintaa, vaikka etupäässä luostareissa. Uutta oli se, että myös seurakunnissa oli alettu ajatella uudelleen korinttilaiskirjeessä esitettyjä armolahjoja.”

Paneeli ja loppuyhteenveto:
Seurakuntapastori Hannakaisa Shehu (hell.)

Hannakaisa Shehu (hell.) halusi nuorena teatteriohjaajaksi, mutta uskoontulo heitti ajatukset uuteen suuntaan. Nyt hän on ollut pastorina Tampereen helluntaiseurakunnassa 13 vuotta.
”Kuultujen puheenvuorojen jälkeen kysyn loppukeskustelussa puheenvuorojen esittäjiltä: löytyykö kirkoilta ekumeenista halua ja kykyä antaa yhteinen ääni Suomessa terveen karismaattisuuden puolesta? Voisiko tuollaisen äänen synnyttäminen olla Nikean uskontunnustuksen 1700-vuotisjuhlavuoden eräs ekumeeninen toteutuma: …minä uskon Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden…

Lisätietoja:
Suomen Ekumeeninen Neuvosto: Mayvor Wärn-Rancken, mayvor.warn-rancken(at)ekumenia.fi
Uskontojen Uhrien Tuki ry: Thorleif Johansson, thorleif.johansson(at)ecredo.fi

Ilmoittautuminen Karismaattisuus -seminaariin

Osallistun seminaarin

Jaa somessa: