Generalsekreterarens hälsning: Klickbildning eller ett kungarike av fred och glädje
Jag bor intill en park med en lekplats för barn. Jag passerar lekplatsen tre gånger om dagen när jag är ute med hunden.
Särskilt på helgerna är det liv och rörelse i lekplatsens sandlåda när barn och föräldrar är där. ”Baka, baka liten kaka”, är vad jag hör från sandlådan. Sandkaksbaket är i full gång och den bästa ingrediensen är fuktig sand, då blir kakan en succé.
Men…sandlåde-lekar kan också leda till bråk och dela upp barnen i sina egna klickar. Ett av barnen tar en spade och sandhink från ett annat barn, samtidigt som barnet trampar på en nybakad sandkaka med foten. Den som förlorar sin leksak skriker för full hals och kanske kastar sand i ögonen på förstöraren, vilket resulterar i mer skrik, fult språk och anklagelser. Andra barn väljer sida eller går någon annanstans för att leka. Så förvandlas sandlådan till ett slagfält och barnen står upp för vad de tycker är rätt. Föräldrarna ingriper, båda sidor ber om förlåtelse och i bästa fall kan leken fortsätta.
Sandlådementaliteten kan också råda i vuxenvärlden. Klickarna har bara flyttat till andra plattformar än sandlådan. Även vuxna kan vara elaka och trampa på andras ”sandkakor”. Sedan bildar de sina egna gäng och kommer inte överens med varandra.
Tyvärr är detta också fallet i Guds rike. Vi lär våra barn emotionella och interaktionsfärdigheter, vi lär dem att be om ursäkt och försonas. Då kan barnen fortsätta att leka i harmoni och i god anda.
Det är naturligt för oss vuxna att lära ut gott uppförande till våra barn, men jag undrar om vi själva lever upp till det vi kräver av våra barn.
Det vore viktigt att Guds rike istället för sandlådementalitet och klickbildningar skulle vara ett kungarike bestående av ”rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande”. (Rom 14).
Är det inte dags att se oss själva i spegeln, att växa upp till ansvarsfulla kristna vuxna i stället för att leva som barn i vuxna kroppar? För att citera Paulus: ”Sträva alltså efter sådant som främjar fred och ömsesidig uppbyggelse.” (Romarbrevet 14:19). Ekumenikens goda sed ger praktiska råd om hur man kan främja fred och ömsesidig uppbyggelse i Guds Son, vår Herre Jesus Kristus!
Hälsningar
Mayvor
Utlåtande över ändring av diskrimineringslagen
Justitieministeriet har bett Ekumeniska Rådet om ett utlåtande om regeringens proposition med förslag till lag om ändring av jämställdhetslagen i fråga om skyldigheten att främja jämställdheten inom småbarnspedagogiken. Ekumeniska Rådet i Finland motsätter sig den föreslagna ändringen av jämställdhetslagen. Enligt den gällande 6 a § i jämställdhetslagen ska jämställdheten inom småbarnspedagogiken främjas genom att en jämställdhetsplan utarbetas. Regeringen föreslår att småbarnspedagogiken inte längre ska vara skyldig att göra upp en jämställdhets- och likabehandlingsplan för varje verksamhetsställe. Den föreslagna ändringen skulle avsevärt försämra främjandet av likabehandling i det finländska samhället, där Finlands ekumeniska råds medlemskyrkor och kristna samfund är verksamma och delaktiga. Läs hela uttalandet (på finska) på vår webbplats.
Skapelsetiden är i gång
Skapelsetid är ett världsvitt initiativ där kyrkor och samfund i bön, gudstjänst och handling söker vägar att värna den jord Gud älskar. Detta är ett uppdrag vi alltid har men som uppmärksammas lite extra under en period varje höst. Skapelsetiden firas 1 september – 4 oktober varje år.
På vår webbplats hittar du ett häfte (på finska) med bland annat olika idéer för Skapelsetiden och underlag för en ekumenisk bönestund. För material på svenska, besök Sveriges kristna råds (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) och Equmeniakyrkans (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)webbplatser.
Ekumeniska missionshelgen
Den ekumeniska missionshelgen firas årligen i oktober. Årets missionshelg är den 12-13 oktober. Missionshelgen har firats sedan 1999. Årets tema är: Jesu sändebud.
Församlingarna inbjuds att fira missionshelgen lokalt, samarbeta över konfessionsgränserna och be tillsammans för mission. I år är temat ”Jesu sändebud”, i enlighet med kyrkoåret för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. På vår webbplats finns bibelkommentarer och böner som kan inspirera dig att fira missionshögtiden. Författarna till materialet är medlemmar i olika kyrkosamfund.
Ekumeniska ansvarsveckan 2024 – Skapade till Guds avbild
Ekumeniska ansvarsveckan firas 20-27 oktober 2024 med temat Skapade till Guds avbild. Ansvarsveckan 2024 kommer att fortsätta med temat en hållbar framtid, med fokus på det 10:e målet för hållbar framtid, som är att minska ojämlikheter.
Vi är alla skapade till Guds avbild, på vårt eget sätt. Det innebär att ingen är mer värdefull eller viktig än någon annan. Ändå diskrimineras människor på olika grunder. Ojämlikhet ses som ett problem i sig, men det får också långtgående konsekvenser, både nationellt och globalt.
Ojämlikhet existerar på olika sätt. Den tar sig uttryck i rasism och diskriminering på grund av hudfärg eller bakgrund, försummelse av personer med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa bland unga och ojämlikhet mellan könen (detta tas upp i mål 5 för hållbar framtid). Förändringar i samhället till följd av artificiell intelligens kan också öka ojämlikheten. Ojämlikhet kan också ha en negativ inverkan på demokratin. Ojämlikhet ökar otrygghet och främlingsfientlighet, konflikter kan öka och extrem fattigdom kan leda till ohållbart utnyttjande av miljön. Att minska ojämlikheten är därför också ett verktyg för fred.
Jämlikhetstemat kommer att lyftas fram bland annat i seminarier, utbildningar, konserter, Dialogpausdiskussioner och inom ramen för Bra sagt-projektet, och naturligtvis i olika andliga evenemang, såsom Ansvarsveckans radiogudstjänster hösten 2024.
Den Ekumeniska ansvarsveckan genomförs vanligen som en gemensam kampanj för samfunden, med produktion av informations- och handlingsmaterial om temat och olika evenemang. Veckan genomförs också tillsammans med andra samarbetspartner, bland annat olika partnerorganisationer. Man strävar efter att stärka samarbetet mellan Ansvarsveckan och ERF:s sektioner.
Mera information om ämnet och årets materialbank hittar du på ERF.s nya hemsidor med rubriken Ansvarsveckan.
Välkommen att fira Ekumeniska Ansvarsveckan – tillsammans!
Torsdagar i svart
Kyrkornas världsråds kampanj Torsdagar i svart (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) motsätter sig sexuellt och könsrelaterat våld.
Ekumeniska rådets partnerorganisation, Kyrkans Utlandshjälp, har översatt och producerat flera kampanjmaterial på finska och svenska. Bland annat en utställning baserad på gobelängen Waterfall of Solidarity and Resistance och olika material för att hålla kampanjen synlig på sociala medier.
Läs mer om kampanjen och få tillgång till materialet på KUAs webbplats. (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)
KETKO™-kursen 2024–2025
Ungdomssektionen vid Ekumeniska rådet i Finland har i över 40 år ordnat utbildningsprogrammet för internationella och ekumeniska aktioner, eller mer känt som KETKO-kursen. Genom att delta i kursen får du värdefull information om ekumenik, möjligheter till nätverkande och kunskaper som du har nytta av i ditt arbete med alla kyrkor och kristna samfund. Styrkan och det mest välkända inslaget i KETKO-kursen är att den når ut till olika samfund. Kursdeltagarna besöker och utforskar olika traditioner och lär sig om ekumenik genom praktik. KETKO-kursen är en ekumenisk upplevelse och ett gediget paket med information om kristen gemenskap.
Under innevarande läsår 2024-2025 kommer kursen att hållas i Helsingfors. Anmälan är öppen fram till 22.9.2024 och du kan anmäla dig via denna länk. (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)
Höstens evenemang
Hösten kommer återigen att bjuda på många intressanta seminarier (på finska):
Saako koulussa olla oma itsensä? Maksuton seminaari 18.9. klo 14.30–18 Helsingissä erityisesti opettajille ja nuorten parissa työskenteleville.
Terve ja sairas karismaattisuus. Seminaari 2.10. klo 10–14 Tampereella yhteistyössä Uskontojen Uhrien Tuki ry:n kanssa. Voit osallistua myös YouTubessa.
Nuorten muuttuva katsomuksellinen maailma. Seminaari 3.10. klo 16–18.30 Helsingissä, yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa erityisesti nuorten parissa työskenteleville.
Nuorten leiri Turussa Vastuuviikolla 25.–27.10. Kysy lisää Nuorisojaoston puheenjohtaja Vilma Niemeltä, vilma.niemi(at) evl.fi.
Uusi kylmä sota – uskonnot sodan ja rauhan rakentajina. Seminaari 28.10. klo 15–17 Helsingissä sekä Teamsissa.
För aktuell information om evenemang, se alltid evenemangskalendern på ekumenia.fi/tapahtumat.
Höstmöte och seminarium i Seinäjoki
Höstmötet och seminariet 2024 hålls den 13-14 november i Frikyrkans konferenscenter Valkea i Seinäjoki. Under den första dagen av det två dagar långa höstmötet hålls ett konstituerande möte för medlemsrepresentanter. Den ekumeniska kvällskyrkan onsdagen den 13.11. kl. 18.00 i Törnävä kyrka är öppen för alla.
Den andra dagen är höstseminariet ”Kristna tillsammans i bön, vittnesbörd och tjänst” öppet för alla. Vilver Oras, generalsekreterare för Estlands kyrkoråd, kommer att vara gästtalare vid seminariet. Registreringsinstruktioner för höstmötet kommer att finnas tillgängliga senare, vänligen följ vår webbplats!
Taizé i Tallinn – åka tillsammans med oss!
Ungdomssektionen förbereder tillsammans med andra organisationer en gemensam resa till Tallinn för Taizé-mötet vid årsskiftet.
Taizé är en internationell, ekumenisk kristen gemenskap. Vid årsskiftet ordnar samfundet en ekumenisk pilgrimsfärd för ungdomar (18-35-åringar) till Tallinn 28.12.2024-1.1.2025. Ungdomar från Finland bjuds in på pilgrimsfärden genom gemensam annonsering av bland annat Ekumeniska rådets ungdomssektion, Finlands kristna studentförbund, Juventus Catholica, Finska Missionssällskapet och Ortodoxa ungdomsförbundet. Mer information är på kommande!
”Vem skulle ge oss vingar som duvor?”
För att fira 1700-årsminnet av trosbekännelsen i Nicaea anordnar vi 19.- 26.5.2025 en studie- och pilgrimsresa till platserna för de ekumeniska koncilierna i Nicaea, Konstantinopel, Efesos och Khalkedon i Istanbul och İznik. Resan leds av TT Emil Anton, metropolit Elia och biskop Raimo Goyarrola. Resan omfattar besök på de platser där koncilierna hölls, katolska, ortodoxa och protestantiska liturgier, besök i kyrkor och på historiska platser, möten med lokala kristna och deltagande i det lokala programmet för hundraårsjubileet av Nicaea. Det kommer också att finnas ledig tid på resan, med möjlighet att utforska platser som basarer och naturområden. Mer detaljerad information om resan, priser och anmälningsuppgifter kommer att finnas tillgängliga senast under tidig höst 2024. Om du är intresserad av resan så kan du redan nu preliminärt anmäla dig till resan genom att skicka e-post till tarja.suomalainen(at)ekumenia.fi.