Tässä uutiskirjeessä:
- Pääsihteerin tervehdys
- Lausunto yhdenvertaisuuslain muuttamisesta
- Luomakunnan aika on käynnissä
- Ekumeeninen lähetyspyhä
- Ekumeeninen Vastuuviikko 2024: Luotuja Jumalan kuvaksi
- Ketko-kurssi 20242025
- Seminaarien syksy
- Syyskokous ja -seminaari Seinäjoella
- Taizé Tallinnassa – lähdetään yhdessä!
- Opintomatka Turkkiin
Pääsihteerin tervehdys: Kuppikuntien vai rauhan ja ilon valtakunta
Asun puiston vieressä, jossa on myös lasten leikkikenttä. Ohitan tuon leikkikentän kolmesti päivässä, kun olen lenkillä koiran kanssa.
Varsinkin viikonloppuisin leikkikentän hiekkalaatikolla on vilinää ja vilskettä, kun lapset ja vanhemmat ovat leikkipuistossa. ”Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku”, kuuluu hiekkalaatikolta. Hiekkakakkujen leipominen on vauhdissa ja paras aine on kostea hiekka, silloin kakku onnistuu.
Mutta… hiekkalaatikkoleikit voivat myös johtaa riitoihin ja jakaa lapset omiin kuppikuntiin. Joku lapsista ottaa lapion ja hiekkaämpärin toiselta lapselta ja tallaa samalla juuri leivotun hiekkakakun jalallaan. Lelunsa menettänyt kiljuu kurkku suorana ja heittää ehkä hiekkaa tallaajan silmiin, mistä tulee lisää huutoa ja rumaa kieltä ja syyttelyä. Toiset lapset valitsevat puolen tai siirtyvät muualle leikkimään. Hiekkalaatikko onkin muuttunut taistelutantereeksi ja lapset puolustavat sitä, minkä kokevat oikeaksi. Vanhemmat puuttuvat asiaan ja anteeksi pyydetään puolin ja toisin ja parhaassa tapauksessa leikki voi jatkua.
Hiekkalaatikkomentaliteetti voi olla vallalla myös aikuisten maailmassa. Kuppikunnat ovat vain siirtyneet muille alustoille kuin hiekalle. Aikuisetkin osaavat olla ilkeitä ja tallata toisen tekemiä ”hiekkakakkuja”. Sitten he muodostavat omia kuppikuntia eivätkä tule toimeen keskenään.
Valitettavasti tällaista esiintyy myös Jumalan valtakunnassa. Opetamme lapsillemme tunne- ja vuorovaikutustaitoja, opetamme pyytämään anteeksi ja tekemään sovinnon. Sitten lapset voivat jatkaa leikkimistä sovussa ja hyvässä hengessä.
Meille aikuisille on luonnollista opettaa hyviä käytöstapoja lapsillemme, mutta mietin elämmekö itse siten, mitä vaadimme lapsiltamme.
Olisi tärkeää, että hiekkalaatikkomentaliteetin ja kuppikuntien valtakunnan sijaan, Jumalan valtakunta saisi olla ”vanhurskautta ja rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä.” (Room 14).
Olisiko aika katsoa itseä peiliin, kasvaa vastuuntuntoiseksi kristityksi aikuiseksi eikä elää aikuisen kuoressa olevana lapsena? Paavalia lainaten: ”Tavoitelkaa siis sitä, mikä edistää rauhaa ja keskinäistä rakentumistamme.” (Room 14:19). Ekumenian hyvät tavat antavat käytännön neuvoja siihen, miten edistämme rauhaa ja keskinäistä rakentumistamme Jumalan Pojassa, Herrassamme Jeesuksessa Kristuksessa!
Terveisin
Mayvor
Lausunto yhdenvertaisuuslain muuttamisesta
Oikeusministeriö on pyytänyt Suomen Ekumeeniselta Neuvostolta lausuntoa hallituksen esityksen luonnoksesta laiksi yhdenvertaisuuslain muuttamisesta koskien varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitetta. Suomen Ekumeeninen Neuvosto vastustaa kaavailtua yhdenvertaisuuslain muutosta. Tällä hetkellä voimassa olevassa yhdenvertaisuuslain 6 a §:ssä todetaan, että varhaiskasvatuksessa tulee edistää yhdenvertaisuutta tekemällä yhdenvertaisuussuunnitelma. Hallitus esittää, ettei varhaiskasvatuksessa enää velvoiteta tekemään toimipaikkakohtaista yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Esitetty lakimuutos huonontaisi merkittävästi yhdenvertaisuuden edistämistä suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa Suomen Ekumeenisen Neuvoston jäsenkirkot ja kristilliset yhteisöt toimivat ja ovat osallisina. Lue koko lausunto verkkosivuiltamme.
Yhdenvertaisuussuunnitelman tekeminen yhteisössä on itsessään prosessi, joka edistää näitä tavoitteita. Yhdenvertaisuussuunnitelman tekeminen osallistaa ja sitouttaa yhteisön jäsenet yhteisiin tavoitteisiin. Samalla paikallisesti toteutetussa prosessissa on opetuksellinen ulottuvuus, joka voi parantaa yhteisöjen jäsenten ymmärrystä yhdenvertaisuuden edistämisen merkittävyydestä.
Luomakunnan aika on käynnissä
Luomakunnan aika on kansainvälinen ekumeeninen kirkkojen rukousjakso luomakunnan ja sen varjelemisen puolesta. Ajankohdaksi on vakiintunut 1.9.–4.10. Vuonna 2024 Luomakunnan aikaa vietetään teemalla Toivoa ja toimia Luomakunnan kanssa. Symbolina on ”Toivon ensihedelmät”, joka on saanut innoituksensa Roomalaiskirjeestä 8:19–25.
Verkkosivuiltamme löydät vihkosen, jossa on muun muassa erilaisia ideoita Luomakunnan ajan viettämiseen sekä ekumeenisen rukoushetken pohja. Sivulta löytyy myös jaettavia somekuvia. Materiaali on vapaasti käytettävissä: Luomakunnan aika 2024: Toivoa ja toimia Luomakunnan kanssa – Suomen Ekumeeninen Neuvosto (ekumenia.fi)
Ekumeeninen lähetyspyhä
Ekumeenista lähetyspyhää vietetään lokakuun toisena viikonvaihteena, joka tänä vuonna on 13.-14.10.2024. Seurakuntia kutsutaan viettämään lähetyspyhää paikallisesti yhteistyössä yli kirkkokuntarajojen ja rukoilemaan yhdessä lähetystyön puolesta. Tämän vuoden teemana on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkovuoden mukaisesti Jeesuksen lähettiläät. Verkkosivuiltamme löytyvässä aineistovihossa on Raamatun selitystekstejä ja rukouksia virikkeeksi lähetyspyhän viettoon. Aineiston kirjoittajina on eri kirkkokuntien jäseniä.
Ekumeeninen Vastuuviikko 2024 – Luotuja Jumalan kuvaksi
Vuoden 2024 Vastuuviikko toteutetaan 20.-27. lokakuuta teemalla Luotuja Jumalan kuvaksi. Vastuuviikko 2024 jatkaa kestävän tulevaisuuden teemalla, keskittyen kestävän tulevaisuuden 10. tavoitteeseen, joka on eriarvoisuuden vähentäminen.
Olemme kaikki luotuja Jumalan kuvaksi, omalla tavallamme. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole toista arvokkaampi tai tärkeämpi. Silti ihmisiä syrjintään eri perustein. Eriarvoisuutta pidetään ongelmana itsessään, mutta sillä on myös laajat seuraukset, niin kotimaassa kuin globaalisti.
Eriarvoisuutta esiintyy eri tavoin. Sitä esiintyy rasismina ja syrjintänä ihmisten ihonväristä tai taustasta johtuen, vammaisten ihmisten huomioimattomuutena, nuorten psyykkisenä pahoinvointina sekä sukupuolten välisenä eriarvoisuutena (tätä käsittelee kestävän tulevaisuuden tavoite 5). Myös tekoälyn tuomat muutokset yhteiskunnassa voivat lisätä eriarvoisuutta. Eriarvoisuus voi vaikuttaa kielteisesti myös demokratiaan. Eriarvoisuus lisää epävarmuutta ja muukalaisvihaa, konfliktit voivat lisääntyä ja äärimmäinen köyhyys johtaa kestämättömään ympäristön hyväksikäyttöön. Eriarvoisuuden vähentäminen on täten myös rauhan työkalu.
Tätä yhdenvertaisuuden teemaa tullaan nostamaan esiin mm. seminaareissa, koulutuksissa, konserteissa, Erätaukokeskusteluissa ja Hyvin sanottu -hankkeen piirissä, sekä luonnollisesti eri hengellisissä tilaisuuksissa, kuten esimerkiksi Vastuuviikon radiojumalanpalveluksissa syksyllä 2024.
Ekumeeninen vastuuviikko toteutuu tavan mukaan kirkkokuntien yhteisenä kampanjana, johon tuotetaan tiedollisia ja toiminnallisia aineistoja teemasta ja erilaisia tapahtumia. Vastuuviikkoa toteutetaan myös muiden yhteistyökumppaneiden kanssa, kuten eri kumppanuusjärjestöjen kanssa. Vastuuviikon ja SEN:n jaostojen yhteistyötä pyritään tiivistämään.
Lisää tietoa aiheesta sekä aineistoa löydät SEN:n uudistuneilta kotisivuilta Vastuuviikko-osiosta.
Tervetuloa viettämään Ekumeenista vastuuviikkoa – yhdessä!
Torstait mustissa – tutustu kampanjamateriaaliin
Kirkkojen maailmanneuvoston kampanja Torstait mustissa (Thursdays in Black) kutsuu kaikkia kirkkoja, kristillisiä yhteisöjä ja seurakuntia mukaan maailmanlaajuiseen liikkeeseen seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan.
Suomen Ekumeenisten Neuvoston kumppanijärjestö Kirkon Ulkomaanapu on kääntänyt ja tuottanut useita kampanjaan liittyviä materiaaleja suomeksi ja ruotsiksi. Näitä ovat mm. Waterfall of Solidarity and Resistance -kuvakudokseen pohjautuva näyttely sekä erilaiset materiaalit kampanjan pitämiseksi esillä sosiaalisessa mediassa.
Tutustu kampanjaan ja ota materiaalit käyttöösi: www.kua.fi/torstaitmustissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
KETKO™-kurssi 2024–2025
Suomen Ekumeenisen Neuvoston nuorisojaosto on järjestänyt Kansainvälisen ja Ekumeenisen Toiminnan KoulutusOhjelmaa, eli tuttavallisemmin KETKO-kurssia jo yli 40 vuoden ajan. Kurssin käymällä saat arvokasta tietoa ekumeniasta, pääset verkostoitumaan ja kerrytät tuntemusta, josta on hyötyä kaikkien kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen parissa tehtävässä työssä. KETKO-kurssin vahvuus ja tunnetuin piirre on jalkautuminen eri kirkko- ja tunnustuskuntien pariin. Kurssilla vieraillaan ja tutustutaan eri perinteisiin oppien ekumeniasta käytännön kautta. Ketkokurssi on ekumeeninen elämys ja tuhti tietopaketti kristittyjen yhteydestä. Tutustu ketkokurssiin virallisen esittelyvideon (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) kautta!
Kuluvana lukuvuonna 2024–2025 kurssi järjestetään Helsingissä. Ilmoittautuminen on auki 22.9.2024 asti ja mukaan pääset tämän linkin kautta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Seminaarien syksy
Tervetuloa mukaan maksuttomiin seminaareihin. Lue lisää verkkosivuiltamme ja ilmoittaudu mukaan!
Saako koulussa olla oma itsensä? Seminaari 18.9. klo 14.30–18 Helsingissä erityisesti opettajille ja nuorten parissa työskenteleville.
Terve ja sairas karismaattisuus. Seminaari 2.10. klo 10–14 Tampereella ja YouTubessa yhteistyössä Uskontojen Uhrien Tuki ry:n kanssa.
Nuorten muuttuva katsomuksellinen maailma. Seminaari 3.10. klo 16–18.30 Helsingissä, yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa erityisesti nuorten parissa työskenteleville.
Nuorten leiri Turussa 25.–27.10. Kysy lisää Nuorisojaoston puheenjohtaja Vilma Niemeltä, vilma.niemi(at) evl.fi.
Uusi kylmä sota – uskonnot sodan ja rauhan rakentajina. Seminaari 28.10. klo 17–19 Helsingissä sekä verkossa.
Ajantasaiset tapahtumatiedot kannattaa aina tarkistaa tapahtumakalenterista osoitteessa ekumenia.fi/tapahtumat
Syyskokous ja seminaari Seinäjoella
Vuoden 2024 syyskokous ja seminaari pidetään 13.–14. marraskuuta Vapaakirkon konferenssikeskuksessa Valkeassa Seinäjoella. Kaksipäiväisen syyskokouksen ensimmäisenä päivänä pidetään jäsenedustajien perustava kokous. Ekumeeninen iltakirkko keskiviikkona 13.11. klo 18.00 Törnävän kirkossa on avoin kaikille.
Toisena päivänä järjestetään kaikille avoin syysseminaari ”Kristityt yhdessä rukoillen, todistaen ja palvellen”. Seminaarin vieraana puhuu Viron kirkkojen neuvoston pääsihteeri Vilver Oras. Syyskokouksen ilmoittautumisohjeet tulevat myöhemmin, seuraa verkkosivujamme!
Taizé Tallinnassa – lähdetään yhdessä!
Suomen Ekumeenisen Neuvoston Nuorisojaosto valmistelee yhdessä muiden järjestöjen kanssa yhteislähtöä vuodenvaihteen Taizé-tapaamiseen Tallinnaan.
Taizé on kansainvälinen, ekumeeninen kristillinen yhteisö. Vuodenvaihteessa yhteisö järjestää nuorten (1835 -vuotiaiden) ekumeenisen pyhiinvaelluksen Tallinnaan 28.12.20241.1.2025. Suomesta nuoria kutsutaan tälle pyhiinvaellukselle muun muassa Suomen Ekumeenisen Neuvoston nuorisojaoston, Suomen kristillisen ylioppilasliiton, Juventus Catholican, Suomen Lähetysseuran nuorten sekä Ortodoksisten nuorten liiton yhteisen mainonnan kautta. Seuraa siis ilmoittelua!
”Kuka antaisi meille siivet kuin kyyhkysille?”
Nikean uskontunnustuksen 1700-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämme opinto- ja pyhiinvaellusmatkan Nikean, Konstantinopolin ja Khalkedonin ekumeenisten kirkolliskokousten sijoille Istanbuliin ja İznikiin.
Matkanjohtajina toimivat TT Emil Anton, metropoliitta Elia ja piispa Raimo Goyarrola. Matkan aikana vieraillaan paikoissa, joissa konsiilit pidettiin, vietetään katolista, ortodoksista ja protestanttista liturgiaa, vieraillaan kirkoissa ja historiallisissa paikoissa, tavataan paikallisia kristittyjä ja osallistutaan paikalliseen Nikean juhlavuoden ohjelmaan. Matkalla on myös vapaata aikaa, ja mahdollisuus tutustua esimerkiksi basaareihin ja luontokohteisiin. Lue lisää matkasta verkkosivuiltamme ja ilmoittaudu mukaan.
Onko yhteisölläsi ekumeenisia uutisia tai tapahtumia?
Julkaisemme mahdollisuuksien mukaan kirkkojen ja kumppanuusjärjestöjen ekumeenisia uutisia verkkosivustollamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Uutiskirjeessä on myös jatkossa mahdollisuus jakaa ekumeenista tietoa. Toimisto varaa oikeuden valita ja toimittaa julkaistavat sisällöt, sillä tilaa on rajallisesti. Materiaalia (kuvia, tekstiä) voi lähettää osoitteeseen: sen(at)ekumenia.fi.