Hyppää sisältöön

Ekumenian hyvät tavat

Ekumenian hyvät tavat hyväksyttiin Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa 11.10.2012. Plakaattina hyvät tavat sopii varsin mainiosti seurakunnallisiin tiloihin, kouluihin ym.

Nämä suositukset vastaavat keskeisiin ekumeniaa koskeviin kysymyksiin. Miksi ekumenia on tärkeää? Millaiset periaatteet ohjaavat ekumeenista työtä? Ekumenian hyvät tavat on Suomen Ekumeenisen Neuvoston kokoama ja vapaasti käytettävissä ja kopioitavissa.

Kristityt yhdessä

Ekumenian tavoite on Kristuksen kirkon näkyvä ykseys ja kristittyjen yhteinen todistus ja palvelu.

Yhteinen usko

Tunnustamme Herran Jeesuksen Kristuksen Jumalaksi ja Vapahtajaksi Raamatun mukaan. Uskomme Kolmiyhteiseen Jumalaan, Isään ja Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Kunnioitus

Kunnioitamme kirkkojen erilaisia rukous- ja jumalanpalvelusperinteitä sekä uskonelämän eri muotoja. Ekumenia ei edellytä, että pitäisimme kaikkea toistemme perinteissä oikeana oppina.

Luottamus

Luotamme siihen, että Jeesuksen rukous ykseyden puolesta on vahvempi kuin kristittyjen hajaannus. Se rakentaa luottamusta ja avoimuutta välillemme.

Vuoropuhelu

Opimme ymmärtämään toisiamme, kun käymme tasaveroista vuoropuhelua. Opimme tuntemaan paremmin myös omaa perinnettämme.

Johtajat

Kunnioitamme kirkkojemme johtajia ja sitoudumme yhteistyöhön heidän kanssaan. Heidän tehtävänsä on edistää hyviä suhteita yhteisöjemme välillä.

Maailmanlaajuinen

Kuulumme maailmanlaajuiseen kristilliseen yhteisöön. Toimimme oikeudenmukaisuuden, rauhan, sovinnon ja luomakunnan eheyden puolesta kaikkien hyvän tahdon ihmisten kanssa.

Paikallinen

Annamme yhteisen ja uskottavan kristillisen todistuksen, kun opimme tuntemaan ja hyväksymme toinen toisemme. Saman paikkakunnan seurakuntien yhteistyö on näkyvä merkki kristittyjen yhteydestä.

Kyllä evankeliumin julistamiselleei käännyttämiselle

Iloitsemme siitä, että jokainen kristillinen yhteisö julistaa evankeliumia. Siinä ei saa kuitenkaan pyrkiä heikentämään tai katkaisemaan yksilön siteitä omaan kirkkoonsa.

Oikea tieto ja hyvä todistus

Sitoudumme antamaan totuudenmukaista tietoa toisistamme. Emme hyväksy julistusta tai tiedotusta, joka korostaa oman yhteisön ihannekuvaa ja antaa toisista kielteisen kuvan. Sitoudumme puhumaan hyvää toisistamme.

11.lokakuuta 2012

Suomen Ekumeeninen Neuvosto

Jaa somessa: