Hyppää sisältöön

Vuoden 2016 Ekumeeninen teko -tunnustus Studium Catholicumille 

Studium Catholicum palkittiin vuoden 2016 Ekumeeninen teko -tunnustuksella. Palkitseminen tapahtui Kuopion tuomiokirkossa 10.10.2016 Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) syyskokouksen yhteydessä. Perusteluissa SEN:n hallitus toteaa, että tunnustus annetaan ainutlaatuisesta ja pitkäjänteisestä ekumeenisesta toiminnasta.

Studium Catholicum on ekumenian hengessä järjestänyt lukuisia seminaareja, esitelmätilaisuuksia, tapahtumia ja rukoushetkiä. Eri kirkkoihin kuuluvien kristittyjen säännöllinen yhteinen kokoontuminen toteuttaa Kristuksen ylimmäispapillisen rukouksen ja ekumeenisen liikkeen keskeistä tehtävää. Palvelualttius ja kohtaaminen todistavat evankeliumista ja kristittyjen yhteisestä kutsumuksesta.

Dominikaanien sääntökunta viettää kuluvana vuonna perustamisensa 800-vuotisjuhlavuotta.

  • Kuvat palkitsemisesta median käyttöön alla.

Mikä on Studium Catholicum ja miksi se palkitaan?

Studium Catholicum on Helsingin Ritarikadulla sijaitseva katolinen kulttuurikeskus. Ranskasta tulleet dominikaanit perustivat sen vuonna 1949. Studium Catholicum tarjoaa mahdollisuuden pohtia kristinuskoon liittyviä kysymyksiä ja syventää omaa uskonelämää. Studiumiin ovat tervetulleita kaikki sen tarjonnasta kiinnostuneet, kirkko- ja uskontokunnasta riippumatta. Luentosalissa järjestetään katolista teologiaa, kirkkohistoriaa, ekumeniaa, kristinuskoa, juutalaisuutta ja taidetta käsitteleviä luentoja. Studium Catholicumin kappelissa on vuodesta 2008 alkaen säännöllisesti torstaiaamuisin järjestetty ekumeenisia rukoushetkiä, joihin osallistuu eri kirkkokuntiin kuuluvia ja muitakin.

Ekumeeninen teko taustaa

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle. SEN:n hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Kuvat: Veijo Koivula

Aikaisemmin palkitut

  • Vuoden 2010 Ekumeeninen teko: Forssan katukirkkoyhdistys ja sitä tukevat seurakunnat (Tunnustus annettu 28.4.2011)
  • Vuoden 2011 Ekumeeninen teko: Turun Helluntaiseurakunta ja Turun Mikaelinseurakunta yhteisestä 90-vuotisjuhlan viettämisestä vuonna 2011 (Tunnustus annettu 27.4.2012)
  • Vuoden 2012 Ekumeeninen teko: Taizé Helsinki 2012 -tapahtuman vapaaehtoiset (Tunnustus annettu 18.4.2013)
  • Vuoden 2013 Ekumeeninen teko: Lapinlahden Yhteyspäivät, Lapinlahden ev.lut. seurakunta, helluntaiseurakunta ja Iisalmen ortodoksinen seurakunta. (Tunnustus annettu 7.4.2014)
  • Vuoden 2015 Ekumeeninen teko: Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmälle, siinä edustettuina oleville seurakunnille ja kolmelle koululle Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeenisen vaelluksen toteuttamisesta (Tunnustus annettu 26.10.2015)

Jaa somessa: