Hyppää sisältöön

Miksi juuri Mooseksen ja Mirjamin laulu?

Nykyään Karibian eri perinteiden kristityt kokevat Herran käden olleen voimallinen orjuuden lopettamisessa. Heitä yhdistää kokemus siitä, että Jumalan pelastava toiminta tuo vapauden. Siksi Mooseksen ja Mirjamin laulu (2. Moos. 15:1–21) katsottiin mitä sopivimmaksi Kristittyjen ykseyden rukousviikon 2018 teemaksi.

Siinä on kyse sorrosta vapautuneiden voitonlaulusta. Tätä teemaa on käsitelty myös Karibian kirkkojen konferenssin workshopissa elokuussa 1981 kirjoitetussa laulussa, Voimallas Herra (The Right Hand of God), josta on tullut monille eri kielille käännetty alueen ekumeenisen liikkeen tunnuslaulu.

Israelilaisten tavoin Karibian kansat laulavat voiton ja vapautuksen laulua, joka yhdistää heitä. Siitä huolimatta nykyiset haasteet uhkaavat jälleen orjuuttaa heitä ja viedä jälleen heidän ihmisarvonsa Jumalan kuvaksi ja Hänen kaltaisekseen luotuina ihmisinä. Vaikka ihmisarvo on luovuttamaton, sitä varjostaa usein henkilökohtainen ja rakenteellinen synti. Sosiaalisista suhteista puuttuu langenneessa maailmassamme aivan liian usein ihmisarvoa kunnioittava oikeudenmukaisuus ja myötätunto. Köyhyys, väkivalta, epäoikeudenmukaisuus, huume- tai seksiriippuvuus loukkaavat ihmisen arvoa ja johtavat inhimilliseen kärsimykseen, murheeseen ja ahdistukseen.

Monet nykyisistä haasteista ovat itsessään kolonialistisen menneisyyden ja orjakaupan perintöä. Traumatisoitu yhteisöllinen psyyke näyttäytyy nykyisin alhaiseen itsetuntoon, jengi- ja kotiväkivaltaan sekä vahingoittuneisiin perhesuhteisiin liittyvinä sosiaalisina ongelmina. Vaikka kyse on menneisyyden perinnöstä, myös nykyinen sosiaalinen todellisuus, jota usein kutsutaan neokolonialismiksi, pahentaa tilannetta.

Näyttää lähes mahdottomalta, että monet alueen kansakunnista pystyisivät nykyisissä olosuhteissa pääsemään irti köyhyydestä ja velasta. Tämän lisäksi lainsäädäntöön on jäänyt monin paikoin syrjivä perusvire.

Niin kuin Herran voimallinen käsi toi vapautuksen orjuudesta ja antoi jatkuvasti toivoa ja rohkeutta israelilaisille, tuo se edelleen toivon Karibian alueen kristityille. He eivät ole olosuhteiden uhreja. Todistaessaan yhteisestä toivostaan kirkot tekevät yhteistyötä palvellakseen kaikkia alueen ihmisiä, mutta aivan erityisesti kaikkein heikoimpia ja hylätyimpiä.

Laulun sanoin Voimallas Herra, jo kylvät maassamme vapauden, toivon, rakkauden.

Voimallas Herra

1 Voimallas Herra

merkitset maassamme

muistiin voimalla rakkauden.

Taistelut, pelkomme,

voittomme, itkumme,

ne muistiin merkitset voimallasi.

2 Voimallas Herra

osoitat maassamme,

suunnan osoitat oikean.

Vaikka raskas on tie,

niin ei harhaan se vie,

sen meille osoitat voimallasi.

3 Voimallas Herra

pois otat maassamme,

otat vihan, katkeruuden,

ylpeyden, vääryyden,

himon, itsekkyyden,

ne kaikki pois otat voimallasi.

4 Voimallas Herra

nostat jo maassamme

nostat jokaisen langenneen

nimeltä tuntien

häpeän poistaen

jaloilleen nostat jo voimallasi.

5 Voimallas Herra

parannat maassamme

parannat kaikki murtuneet

ihme ja kosketus

rakkauden todistus

kun meidät parannat voimallasi.

6 Voimallas Herra

jo kylvät maassamme

vapauden, toivon, rakkauden

ihmiset kaikki maan

käsi käteen pannaan

olemme yhtä sun voimassasi.

_____

The Right hand of God (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Säv. Noel Dexter (Jamaika)

San. Patrick Prescod

Suom. Mika K T Pajunen, 2017

Jaa somessa: