Hoppa till innehåll

En finländsk jultradition

Coronapandemin slår nu för andra året i rad hårt mot allsångsevenemanget De vackraste julsångerna. Ett vanligt år samlar De vackraste julsångerna omkring en miljon finländare för att sjunga de älskade julsångerna, skapa julstämning och göra gott. I år sjungs De vackraste julsångerna för 49:e gången och inkommande år blir det festligt jubileum.

Under min uppväxt i Karleby var det framför allt två evenemang som tydligt signalerade att julen var i antågande. Det första var Gospelkörens julkonsert, det andra var De vackraste julsångerna. Numera kommer jag framför allt i kontakt med De vackraste julsångerna via min arbetsgivare Finska Missionssällskapet, som är den organisation som i tiderna lanserade De vackraste julsångerna och som än idag förverkligar kampanjen tillsammans med de lutherska församlingarna. Missionssällskapet planerar och producerar materialet för De vackraste julsångerna och förser församlingarna med sånghäften kostnadsfritt. De praktiska arrangemangen kring julsångsevenemangen sköter församlingarna.

Med åren har De vackraste julsångerna blivit en viktig del av finländarnas adventstid och julförberedelser. I dagens läge ordnar så gott som alla lutherska församlingar minst ett evenemang med De vackraste julsångerna. De största församlingarna ordnar tiotals sångtillfällen mellan första advent och trettondagen. De vackraste julsångerna sjungs inte bara i kyrkor utan också i exempelvis caféer, köpcenter, ålderdomshem och skolor. Utöver detta samlas finländare i mer än 20 länder runtom i världen för att sjunga julsångerna. Vi vet att De vackraste julsångerna också är en viktig tradition för många som hör till något annat kyrkosamfund än det lutherska. Det har också hänt att någon frikyrklig församling har velat ordna egna evenemang med De vackraste julsångerna.

Det finns finländare för vilka deltagandet i De vackraste julsångerna är det enda kyrkobesöket under advents- och jultiden, ja kanske under hela året. Även om många dras till kyrkan för stämningens och julkänslans skull så är allsångstillfällena en fin möjlighet att påminna om julens budskap och huvudperson. De flesta av våra julsånger är mycket frimodiga i sin förkunnelse om hur vår Frälsare kommer till oss i ett litet men mäktigt barn.

Men De vackraste julsångerna ordnas inte bara för vårt välmåendes skull. Givandets glädje hör julen till. De kollekter som samlas upp under De vackraste julsångerna använder Finska Missionssällskapet för att förbättra levnadsförhållandena för funktionshindrade, utsatta och diskriminerade barn och unga i mer än tjugo länder. Under de senaste åren har insamlingen inbringat ungefär en miljon euro årligen, med undantag för år 2020 då coronapandemin gjorde att mycket få sångtillfällen kunde ordnas.

De vackraste julsångerna-kampanjen erbjuder också intresserade möjligheten att rösta fram årets vackraste julsång via sociala medier och på det sättet påverka innehållet i följande års sånghäfte. Under julen 2020 var finländarnas svenska julsångsfavoriter:

1. Himlen i min famn. (M Carola Häggkvist, T Erik Hillestad)
2. Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt. (M Jean Sibelius, T Zacharias Topelius)
3. Stilla natt, heliga natt. (M Franz Gruber, T Joseph Mohr)

På webbadressen www.devackrastejulsångerna.fi/kom-och-sjunga (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) har församlingarna kunnat pricka in de allsångstillfällen som de ordnar. Jag hoppas du hittar ett evenemang med De vackraste julsångerna som passar just din plats och tidtabell antingen live eller virtuellt. Välkommen med!

Text: Maria Björkgren-Thylin Chef, svensk service,  Finska Missionsällskapet

* * *

Tyck gärna till i vår vår Facebook-grupp Kristen i Finland (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)! Du kan till exempel dela med dig av dina minnen av De vackraste julsångerna!

Dela på sociala medier: