Hyppää sisältöön

Seitsemäs päivä: Herra, näytä meille, kuinka meidän tulee kohdata lähimmäisemme.

Jeesus sanoi: ”Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?” (Luuk. 10:36)

Täydentävät Raamatun lukukappaleet
Fil. 2.1-5
Psalmi 10:17-18

Mietiskely
Vertauksen lopussa Jeesus kysyi lainopettajalta: kuka oli uhriksi joutuneen lähimmäinen? Lainopettaja vastasi: ”Se, joka osoitti hänelle laupeutta.” Hän ei sanonut ”samarialainen”, ja saatamme kuvitella, että juuri samarialaisten ja juutalaisten välinen vihamielisyys vaikeutti tämän myöntämistä. Lähimmäiset löytyvät usein mitä odottamattomimpien ihmisisten joukosta ja jopa niistä, joiden nimeä tai alkuperää meidän on vaikea lausua. Nykymaailmassa, jossa polarisoitunut politiikka asettaa usein eri uskonnollisiin identiteetteihin kuuluvat toisiaan vastaan, haastaa Jeesus meitä tämän vertauksen avulla näkemään, kuinka tärkeä on kutsumuksemme ylittää ne rajat ja muurit, jotka erottavat meitä toisistamme.

Lainopettajan tavoin meitä haastetaan pohtimaan, miten elämme elämäämme, ei vain sen kannalta, teemmekö hyvää vai emme, vaan myös sen suhteen, laiminlyömmekö papin ja leeviläisen tavoin laupiaan toiminnan.

Rukous
Pyhä Jumala,
Poikasi Jeesus Kristus tuli keskellemme
osoittaakseen meille myötätunnon tien.
Auta meitä Henkesi avulla noudattamaan hänen esimerkkiään,
palvelemaan kaikkien lastesi tarpeita
ja niin todistamaan yhdessä kaikkien kristittyjen kanssa
sinun moninaisesta rakkaudestasi ja armostasi.
Tätä rukoilemme Jeesuksen nimessä. Aamen.

Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään 18.-25. tammikuuta. Vuonna 2024 teemana on ”Rakasta Herraa, Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja aineisto on valmisteltu Burkina Fasossa. Kristittyjen ykseyden rukousviikko on kansainvälinen rukousliike, joka on laajasti tunnettu meillä ja muualla. Tervetuloa mukaan maailmanlaajaan rukousketjuun! Linkki lisätietoihin ja rukousaineistoihin: https://ekumenia.fi/aineistot/rukousviikko-2024/

Jaa somessa: