Hyppää sisältöön

Adventtiviesti ihmisoikeuspäivänä 10.12.2014

Adventin aikana kristityt odottavat Kristusta, joka tulee. Hän syntyi eläinten suojassa, koska ihmisten luona hänelle ei ollut tilaa. Raamattu käskee ottamaan muukalaisen vastaan tasaveroisena oman kansan jäsenten kanssa. Näin opettavat sekä Vanha että Uusi testamentti. Lähimmäisenrakkaus ulottuu kaikkiin ihmisiin. Jumalan silmissä ei ole olemassa omia ja vieraita. Ihmisarvo ja ihmisoikeudet ovat yhteiset, syntyperästä ja kansalaisuudesta riippumatta.

Kristinusko on suomalaisen yhteiskunnan arvojen taustalla. Se ei kuitenkaan aina näy toiminnassamme eikä säädöksissämme. Joskus lain kirjain ja viranomaisten toimet sotivat yleistä oikeustajua vastaan. Polttava ajankohtainen kysymys nousee perhekäsitteen ahtaasta tulkinnasta. Se johtaa ristiriitoihin erityisesti viranomaisten ja perhekeskeisistä kulttuureista peräisin olevien ihmisten välillä.

Viime vuosina on nähty liian monta kuohuttavaa tapausta, joissa täysin avusta riippuvaista vanhusta ei ole päästetty maahan omaistensa luo, tai on jopa viety pois läheistensä luota maamme rajojen ulkopuolelle. Pahimmillaan nykyisen lain ankara tulkinta johtaa suomalaisten perheiden isovanhempien hylkäämiseen ja heitteillejättöön, kun heidät vastoin asianosaisten tahtoa poistetaan maasta. Vaikkei vanhus itse päätyisikään välittömään hengenvaaraan, Suomessa olevat perheenjäsenet joutuvat henkisesti kohtuuttomaan tilanteeseen.

Eettisesti kestämätön lainkäyttö ei rakenna yhteiskuntaa oikeaan suuntaan. Se turhentaa lain arvoa kansalaisten silmissä ja horjuttaa lainkuuliaisuutta. Demokratiaan kuuluu läpinäkyvä viranomaistoiminta, sananvapaus, velvollisuus paljastaa epäoikeudenmukaisuus ja vastuu vaatia korjausta epäkohtiin laeissa ja niiden inhimillisesti kohtuuttomaan käyttöön ja tulkintaan.

Kristillinen etiikka velvoittaa meitä ryhtymään toimiin säädösten ja niiden tulkinnan sellaiseen korjaamiseen, joka antaa tasaveroisen aseman kaikkien suomalaisten vanhemmille ja isovanhemmille, riippumatta siitä ovatko he nyt Suomen kansalaisia vai eivät. Heidän kasvattamansa lapset ja lapsenlapset rakentavat maatamme, ja heille kuuluu oikeus inhimilliseen kohteluun, arvokkaaseen elämään ja hoivaan.

Jouluun liitetään usein perheen idylli. Se ei aina toteudu eikä kerro kaikkea Kristuksen syntymästä. Vapahtaja syntyy ihmisten asumusten ulkopuolella. Hän tulee kaikkien, erityisesti niiden luo, jotka ovat hyvinvoinnin ja turvallisuuden ulkopuolella, pimeässä ja kylmässä. Oikea valmistautuminen Vapahtajan syntymäjuhlaan adventin ja joulupaaston aikana avaa silmämme näkemään Kristuksen turvaa tarvitsevan lähimmäisen hahmossa. Meidät haastetaan avaamaan sydämemme, kotimme ja yhteiskuntamme, ja ottamaan Hänet vastaan.

Ihmisoikeuspäivänä 10.12.2014

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus

Jaa somessa: