Suomen Ekumeenisen Neuvoston ja Suomen Ev.lut. Kirkkohallituksen järjestämän Rasismi ja vammaisuus-webinaarin suositukset 30.11.2023
- Vammainen henkilö ei saa useinkaan tarvitsemaansa apua puhelimella. Jos on ulkomaalaistaustainen vammainen henkilö, puhelua voidaan epäillä huijauspuheluksi. Palveluiden alikäyttö on yleisempää kuin väärinkäyttö. Palveluiden saamista tulisi edistää, koska byrokratian esteet ovat suuria. Varsinkin hyvinvointialueet ovat vaikeuttaneet byrokratiaa ja palvelujen saatavuutta huolestuttavalla tavalla.
- Kuvasto: Tarvitaan erilaisia ihmisiä edustettuna kuvissa, mainoskuvissa tai missä tahansa yhteydessä, myös seurakuntien viestinnässä. Kun vammaisuus ja moninaisuus on näkyvillä laajemmin, siitä tulee aiempaa hyväksyttävämpää.
- Työyhteisöjä pitäisi kouluttaa enemmän saavutettavuudesta ja vammaisuudesta. Erityisesti esihenkilöiltä pitää vaatia kouluttautumista.
- Omakielisen palvelujen saamisen oikeudet riippuvat työtekijöiden tiedosta, taidosta ja tahdosta.
- Selkokielisen viestinnän asemaa (kirjoitettua selkokieltä ja puhuttua selkokieltä) pitää vahvistaa yhteiskunnassa kautta linjan. Kohtaamisen tärkeyttä tulisi korostaa
- Yhteistyön tärkeys on olennaista. On tärkeää yhdistää voimia asioiden edistämisessä. Asioidenajajien stressi; uupumus ei saa asioita eteenpäin. Huolestuttava yksityiskohta.
- Johtajien ja päättäjien merkitys asioiden edistämisessä on avainroolissa! Tieto valuu ns. ylhäältä alaspäin.
- Tilaisuuksien saavutettavuutta ja sen näkyvyyttä tulisi laajentaa. On olennaista pohtia asioita rakenteellisesti saavutettavuuden näkökulmasta.
- Miten esim. enemmän erityistä tukea tarvitsevat voisivat osallistua päiväsaikaan järjestettäviin ryhmiin (kaikki eivät välttämättä käy työssä tai tekevät osittaista työaikaa) ja näin ollen kokea yhteenkuuluvuutta. Vertaisuudella on merkitystä.
- Intersektionaalisen tiedon tarvetta: miten vammaiset ja kulttuuri- ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien kokemukset ja palvelujen tarpeet tulevat esiin.
- Suomi tarvitsee vammaisasiavaltuutetun!
Webinaarissa laaditun suosituksen koostivat:
Mayvor Wärn-Rancken (Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri) ja
Katri Suhonen (Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkohallituksen saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija
Tässä linkki webinaarin ohjelmaan ja sisältöihin: Rasismi ja vammaisuus webinaari – EVL Plus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)