Hyppää sisältöön

Vuoden 2018 Ekumeeninen teko -tunnustus pääsiäisvaellukselle

Vuosittain jaettavan tunnustuksen Ekumeeninen teko sai tänä vuonna Kuopion alueella järjestetty ekumeeninen pääsiäisvaellus. Kunniakirjat luovuttivat SEN:n syyskokouksessa Jyväskylässä 12.11.2018 puheenjohtaja, arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen ja pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.

SEN:n hallitus toteaa perusteluissaan ekumeenisen pääsiäisvaelluksen olevan hieno perinne, joka yhdistää kristityt ylösnousemusilossa. Vaelluksen ja sen valmisteluiden aikana solmitut tuttavuudet ovat arvokkaita askeleita ekumeenisten paikallisyhteyksien ylläpitämisessä. Yhteinen jumalanpalvelus ja pääsiäisateria tuovat kristityt Jumalan eteen ja yhteisen pöydän ympärille ja mahdollistavat aidot kohtaamiset.

Kunniakirjat ottivat vastaan Kuopion kristillisten seurakuntien yhteistyöelimen hallituksen puheenjohtaja isä Harri Peiponen ja Tuomo Tuovinen Kuopion ortodoksisesta seurakunnasta; pastori Johanna Porkola ja Sisko Laitinen Kallaveden seurakunnasta; Ilpo Tolonen ja Erkki Taarasti Syvänniemen kyläyhdistyksestä; Eeva Partanen Eevantalosta ja pastori Kaarina Hoffrén Karttulan vapaaseurakunnasta.


Kuopiossa vaellettiin pääsiäisenä toista kertaa

Toisena pääsiäispäivänä maanantaina 2.4.2018 vaellettiin 17 kilometrin matka Karttulan kirkosta Syvänniemelle. Vaelluspäivä alkoi aamuisella jumalanpalveluksella Karttulan kirkossa, jonka jälkeen vaellettiin Vapaaseurakunnan kirkon, Savikosken, ortodoksihautausmaan ja Sourun ruukin kautta tsasounalle ja Syvänniemen luterilaiseen kirkkoon. Ekumeeninen vaellus päättyi yhteiseen ruokailuun Eevantalolla.

Matkan varrella rukoiltiin, laulettiin, mietiskeltiin ja kuultiin alueen historiaa. Kristuksen kuolleista nouseminen oli kristittyjen yhteinen ilonaihe ja isä Harri Peiponen huudattikin ortodoksiseen tapaan vaelluskansaa tsasounalla. Vaelluksen valmistelut oli aloitettu jo edellisenä syksynä ja polut katsottu valmiiksi, mutta lunta olikin vielä vaelluksen aikana lähes metri ja lisää tuli sakeasti taivaan täydeltä. Reittejä piti hiukan avata moottorikelkalla. Lumi ei kuitenkaan vaeltajia pelästyttänyt, vaan matkassa kulki yli 50 henkeä.

Kuvat: Harri Peiponen, Hanna Lehto ja veijo Koivula

Teksti: Suvi-Tuulia Vaara ja Hanna Lehto

Ekumeeninen teko -tunnustus

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle. SEN:n hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.


Jaa somessa: