Hyppää sisältöön

Uskontojen välinen dialogi ja rauha

Pohjoismaiden ja Baltian maiden ekumeenisten toimijoiden verkosto kokoontui Reykjavikissa, Islannissa 29.1–1.2.2024. Keskiviikkona aamupäivän seminaarin piti arkkipiispan teologinen sihteeri Jakob Wirén Svenska kyrkanista Ruotsista. Hän käsitteli uskontojen välisen dialogin merkitystä yhteiskuntarauhan luomisessa.

Hän kuvaili nykytilannetta ruotsalaisesta kontekstissa. Ihmiset kokevat pettymystä, vihaa, murhetta, vastakkainasettelua, resurssien puutetta, radikalisoitumista sekä jäädytettyjä suhteita. Samaan aikaan antisemitismi ja islamofobia nostavat päätään niin Ruotsissa kuin muualla Euroopassakin. Viharikokset juutalaisia kohtaan ovat lisääntyneet eri puolilla Eurooppaa, antisionistisia mielenosoituksia on pidetty synagogien ulkopuolella holokaustin muistopäivänä, vihamielisyys islamia kohtaan on nousussa ja muun muassa islaminvastaisesta retoriikasta on tullut hyväksyttävämpää julkisessa keskustelussa.

Uskontojen välinen vuoropuhelu kriittisessä tilanteessa

Jakob Wirén esitteli kuuden kohdan toimintaperiaatteet, miten pitää yllä uskontojen välistä dialogia:

  1. Pidä yllä vuoropuhelua: Uskontojen välisessä kohtaamisessa ei ole kysymys valinnasta. Kansojen välinen rauha ilman uskontojen välistä rauhaa ei ole mahdollista. Sen takia uskontojen välinen kohtaaminen edesauttaa rauhaa.
  2. Edistä paikallisen yhteisön rakentamista: Eri tekijät myötävaikuttavat nykytilanteeseen. On tärkeää luoda yhteyksiä ja pitää niitä yllä, päättää yhteistyön luonteesta sekä luoda tilaa kahdenvälisille suhteille että monenvälisille keskusteluille.
  3. Kirkot mukana julkisessa keskustelussa: On tärkeää, että kirkot tuovat esille oman mielipiteensä ja ottavat kantaa julkisessa keskustelussa sekä pitävät yllä arvokeskustelua julkisessa tilassa.
  4. Teologinen vastuunkantaja: On haastavaa ottaa kantaa muiden ajatteluun, jos emme ota vastuuta omasta teologisesta ajattelustamme ja identiteetistämme.
  5. Tee teologiaa muiden kanssa ja muiden läsnäolossa. Teologisia pohdintoja tulee avoimesti jakaa esimerkiksi juutalaisten ja  muiden ryhmien kanssa, joita ne voivat myös koskea.
  6. Pysy juurtuneena omaan uskoosi, jotta voi olla avoin muille. Raamatussa on paljon esimerkkejä eri uskontojen kohtaamisesta. Jakob Wirén mainitsi esimerkiksi Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaamisen.

Esitelmä herätti paljon keskustelua esimerkiksi Ukrainan ja Lähi-idän tilanteesta, jossa todettiin, että tilanteet eivät ole koskaan mustavalkoisia mutta, vaikka tilanne on vaikea, kirkkojen tehtävänä on toimia rauhanvälittäjinä.

Teksti: Mayvor Wärn-Rancken
Kuva: Gjermund Oeystese

Jaa somessa: