Hyppää sisältöön

Suomen uskontojohtajat: Väkivalta on tuomittava

Me allekirjoittaneet olemme seuranneet järkyttyneinä ja surullisina eri uskontojen edustajiin maailmalla kohdistuneita väkivallantekoja. Myös Suomessa ihmiset ovat joutuneet kärsimään häirinnästä ja vahingonteosta uskontonsa vuoksi.

Vetoamme kaikkien ihmisten oikeudentuntoon ja lähimmäisenrakkauteen, jotta sanoutuisimme irti niin fyysisestä, seksuaalisesta kuin henkisestäkin väkivallasta sekä omaisuuden turmelemisesta, ja kunnioittaisimme kaikkien ihmisten yhtäläistä ja loukkaamatonta ihmisarvoa.

Sama lähimmäisenrakkauden vaatimus sisältyy kaikkien edustamiemme uskontojen opetuksiin. Meidän on kohdeltava toisiamme niin kuin haluamme itseämme kohdeltavan. Meidän tulee huolehtia kaikkien lasten ja nuorten turvallisuudesta sekä hyvinvoinnista. Meidän tulee tunnistaa ja estää kaikki naisiin kohdistuva väkivalta.

Tuomitsemme kaiken väkivallan ja vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä. Tuomitsemme uskonnollisen vainon Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Uskontojen sanoma on rauhan, ei väkivallan sanoma. Kehotamme kaikkia yhteisöjemme jäseniä muistamaan rukouksissa niitä, jotka ovat joutuneet väkivallan uhreiksi tai parhaillaan surevat menetettyjä rakkaitaan niin Uudessa-Seelannissa kuin Hollannissakin ja muualla maailmassa.

Helsingissä 26.3.2019

Puheenjohtaja Yaron Nadbornik

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto

USKOT-foorumi ry, puheenjohtaja

Arkkipiispa Tapio Luoma

Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Arkkipiispa Leo

Suomen ortodoksinen kirkko

Piispa Teemu Sippo SCJ

Katolinen kirkko Suomessa

Puheenjohtaja Gölten Bedretdin

Suomen Islam-seurakunta

Puhemies Anas Hajjar

Suomen Islamilainen Neuvosto ry

Pääsihteeri Mari-Anna Auvinen

Suomen Ekumeeninen Neuvosto

Jaa somessa: