Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on 25.11.2023 antanut julistuksen kahdesta ekumeenisesta rukouspäivästä vuonna 2024.
Rukouspäiväjulistuksessa todetaan, että Elämme erilaisten murrosten aikaa. Vastakkainasettelu on lisääntynyt puheissa, sosiaalisessa mediassa ja ihmisten mielissä. Varsinkin lapset ja nuoret ovat kantaneet huolta kiristyneestä ilmapiiristä.
Rukouspäivät Ekumeenisella rukousviikolla 18. tammikuuta ja Ekumeenisella vastuuviikolla 24. lokakuuta kutsuvat kristittyjä toivon kannustamina rukoilemaan ja toimimaan oikeudenmukaisuuden ja sovinnon puolesta.
Rukouspäiväjulistus suositellaan luettavaksi ääneen seurakunnissa Kristittyjen ykseyden rukouspäivänä 18.1.2023 tai sitä edeltävänä sunnuntaina.
Rukouspäiväjulistuksen sisältö ja kahden rukouspäivän raamatuntekstit on valmisteltu yhteistyössä Suomen Ekumeenisen Neuvoston ja Tasavallan presidentin kanslian kesken. SEN:n hallituksen asettamassa rukouspäivätyöryhmässä kuluvana vuonna evankelis-luterilaista kirkkoa edustivat kirkkoherra Taina Manninen ja hiippakuntasihteeri Pia Bengts, ortodoksista kirkkoa isä Mikael Sundqvist ja Suomen vapaakristillistä neuvostoa pastori Veli Loponen. Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken toimi työryhmän sihteerinä.
Lisätietoa rukouspäiväperinteestä.
Julistus kahdesta ekumeenisesta rukouspäivästä vuonna 2024
”Rakasta Herraa Jumalaasi … ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.”
(Luuk. 10:27)
Ihminen on tarkoitettu elämään muiden ihmisten kanssa. Voimme pitää asiaa itsestään selvänä, mutta todellisuus on näyttänyt, että asian äärellä on syytä rauhoittua. Tästä syystä vuoden 2024 rukousviikon teema muistuttaa meitä lähimmäisten huomioimisen tärkeydestä. Oikeudenmukaisuus ja sovinto ovat läsnä rukouspäivinä 18. tammikuuta ja vastuuviikolla 24. lokakuuta.
Elämme erilaisten murrosten aikaa. Vastakkainasettelu on lisääntynyt puheissa, sosiaalisessa mediassa ja ihmisten mielissä. Varsinkin lapset ja nuoret ovat kantaneet huolta kiristyneestä ilmapiiristä. Koulujen pihoilla etenkin maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret kohtaavat usein hyväksynnän sijaan ulkopuolisuutta, joka tuo mukanaan lisää katkeruutta ja väärinymmärryksiä.
Rakennetaan siis yhdessä yhteiskunta, jossa toivo on pelkoa vahvempi. Tässä työssä me jo varttuneemmat sukupolvet olemme paljon vartijoita esimerkkimme voimin. Tukekaamme siis heitä, joilla on vaikeuksia saada äänensä kuulluksi. Katsokaamme, että teemme osaltamme kaikkemme sen eteen, että jokaisella ihmisellä olisi sosiaalinen turvaverkko ympärillään. Joskus voi olla nimittäin niin, että saatamme tarvita vuorostamme muiden apua.
Kohdatkaamme siis lähimmäisemme rakkaudella ja hyvyydellä. Näin me haluamme myös itseämme kohdeltavan. Vaikeina aikoina olemme vahvempia vain yhdessä.
Helsingissä 25.11.2023
Tasavallan presidentti
Sauli Niinistö