Hyppää sisältöön

Ortodoksinen piispainkokous julkaisi paimenkirjeen: ”Yksi Herra, yksi usko, yksi kaste”

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous puolustaa 15.11.2023 päivätyssä paimenkirjeessään muiden kristittyjen toimittaman kasteen pätevyyttä.

Suomen ortodoksiseen kirkkoon liittyy vuosittain satoja uusia jäseniä. Ne, joita ei ole aiemmin kastettu Pyhän Kolminaisuuden nimeen, otetaan kirkon yhteyteen kasteen ja mirvoitelun sakramenttien kautta. Jos kirkkoon liittyvä on kastettu jo aiemmin Pyhän Kolminaisuuden nimeen – esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa – hänet liitetään kirkon jäseneksi mirhavoitelun sakramentin kautta.

Viime vuosina Suomen ortodoksisen kirkon piirissä on saanut jalansijaa näkemys, jonka mukaan ortodoksisen kirkon ulkopuolella toimitettu kaste ei olisi pätevä. Näin siitä huolimatta, että Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous hyväksyi syksyllä 2022 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen ortodoksisen kirkon keskinäisissä oppineuvotteluissa laaditun yhteisen julkilausuman kasteesta.

Nyt Suomen ortodoksinen piispainkokous on julkaissut poikkeuksellisen painavan paimenkirjeen, jossa vahvistetaan selkeä näkemys asiasta: ”Muiden kristittyjen toimittamat kasteet ovat ”ortodoksisia kasteita”, koska ei ole muuta kastetta kuin se, jonka Herra on uskonut kirkolleen. Heidän kasteensa kieltäminen on Pyhän Hengen työn kieltämistä, se on kirkon perinteen kieltämistä.”

Kahdeksansivuisessa paimenkirjeessä luodaan katsaus kirkon kastekäytäntöihin alkukirkon ajoista saakka. Samalla todetaan, että valtaosa ortodoksisista paikalliskirkoista ottaa toiset kristityt yhteyteensä mirhavoitelun sakramentin kautta.

Suomen käytännön oikeellisuuden vahvisti myös patriarkka Bartolomeos Suomen käyntinsä yhteydessä syyskuussa 2023. Patriarkka totesi silloin, että Suomen kirkko toimii tässä asiassa kanonisesti oikein noudattaen Konstantinopolin Äitikirkon käytäntöä.

Paimenkirjeen lopuksi piispainkokous muistuttaa, että kanonit ovat uskon dogmien käytännön soveltamista kirkon elämään. ”Luonteensa vuoksi niiden soveltaminen on uskottu nimenomaan kirkon piispojen tehtäväksi. Yhdenkään maallikon tai papin ei tule ottaa valtaa omiin käsiinsä ja toimia tietoisesti vastoin kirkon perinnettä ja yleisortodoksista järjestystä”, paimenkirjeessä todetaan.

Paimenkirje on luettavissa Suomen ortodoksisen kirkon www-sivustolla: https://ort.fi/…/2023…/yksi-herra-yksi-usko-yksi-kaste (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoja:
Maria Hattunen
Vastaava tiedottaja
Suomen ortodoksinen kirkko
maria.hattunen@ort.fi
040 4819240
www.ort.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Jaa somessa: