Hyppää sisältöön

Kveekarit kokoontuivat AitO-keskuksessa Tampereella

Suomen kveekarien vuosikokous pidettiin Tampereen AitO-keskuksessa (Tampereen seurakuntayhtymän leirikeskus) Tampereella 3. – 5.5.2024.

Ystävien viikonloppuun osallistui parikymmentä henkilöä eri puolelta Suomea. Viikonlopun teema Ubuntu liittyi kveekarien elokuussa Etelä-Afrikassa järjestettävään maailmankokouksen teemaan: ”Ubuntu yhteisössämme”. Ubuntu tarkoittaa yhteisöllisyyden löytämistä; Minä olen, koska me olemme.

Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken osallistui kveekarien vuosikokoukseen lauantaina ja toi vuosikokoukselle Suomen Ekumeenisen Neuvoston terveiset ja kertoi Neuvoston toiminnasta. Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit ry on tarkkailijajäsen Neuvostossa. Kveekarit on 350 vuotta vanha maailmanlaajuinen yhteisö, jossa ihmiset kokoontuvat hiljaiseen hartauteen. Yhteisö puolustaa rauhaa, oikeudenmukaisuutta, yksinkertaista elämäntapaa, kohtuullisuutta, totuutta ja ihmisoikeuksia. (www.kveekarit.org (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) )

Englantilainen Ethel Livermore, Euroopan ja Lähi-idän aluekoordinaattori (clark, EMES = European & Middle East Section) kertoi, että maailmanlaajuisella yhteisöllä ei ole kattojärjestöä, vaan Ystävien maailmanlaajuinen komitea ( FWCC – Friends World Comittee for Consultation), joka antaa ohjausta, tukea ja neuvoja kveekariyhteisöille eri puolilla maailmaa. Kveekariyhteisö on jaettu neljään alueeseen, johon kuuluvat Afrikka, Amerikka, Aasia ja Tyynenmeren alueet. Kveekareita on maailmassa noin 300 000, ja suurin ryhmä, 100 000 ystävää, on edustettuna itä-Afrikassa, jossa jäsenmäärä kasvaa.  Euroopan ja Lähi-idän alueeseen kuuluu 30 maata, ja se edustaa 25 kieltä. Ethel Livermore on toiminut aluejohtajana kolme vuotta ja valittiin juuri seuraavaksi kolmevuotiskaudeksi.

Viikonlopussa pidettiin sääntömääräinen vuosikokous, keskusteltiin elokuussa pidettävästä maailmankokouksesta, sekä pidettiin teemaistunto hengellisestä vanhemmuudesta kveekariyhteisössä. Amerikkalainen kveekari Thomas Swain toteaa: ”Vanhinten tärkeä lahja on se rakkaus, joka on perustana heidän ravitessaan ja opettaessaan hartausyhteisöä. Siitä tulevat sekä auktoriteetti että hengen lahjat.” Vanhinta voisi kuvata hengelliseksi ohjaajaksi. Iltapäivän ryhmäkeskusteluun alustuksen pitivät Sue Glover Frykman Ruotsista ja Mary Woodward Skotlannista.

Kevätkokous päättyi sunnuntaina yhteiseen hiljaiseen hartauteen sekä keskusteluun mitä Ubuntu-yhteisö merkitsee suomalaisessa kontekstissä.

Kuva: Lari Junkkari (vas.), Ethel Livemore (kesk.) ja pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken (oik.).

Kuva : Sue Glover Frykman (vas.) ja Mary Woodward pitivät alustuksen ennen ryhmätyöskentelyä.

Kuva: Ryhmätyön purkua.

Jaa somessa: