Hyppää sisältöön

Global Christian Forum kokoontui Ghanassa

Maailmanlaajuinen kristillinen verkosto Global Christian Forum (GCF) järjesti 16.-19. huhtikuuta Ghanan pääkaupungissa Accrassa neljännen maailmanlaajuisen konferenssinsa teemalla ”That the World May Know”. Suomesta kokoukseen osallistuivat Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja, piispa Matti Repo (lut.) ja nuorisojaoston jäsen Saara Alamäki (lut., Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto) sekä Kimmo Kääriäinen (lut.), Maria Mountraki (ort.), Sanna Urvas (hel.) ja Harri Koskela (hel.). 

GCF kokoaa yhteen kristittyjä eri perinteistä syventääkseen yhteyksiä ja vastatakseen maailmanlaajuisiin haasteisiin. Se pyrkii luomaan olemassa olevista rakenteista riippumattoman paikan, jossa pääpaino on eri kirkkoihin kuuluvat kristittyjen henkilökohtaisilla kohtaamisilla ja sitä kautta tapahtuvalla ymmärryksen kasvulla. Foorumin toiminta käynnistyi vuonna 1998 Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) silloisen pääsihteerin Konrad Raiserin aloitteesta. Maailmanlaajuisten konferenssien lisäksi GCF toimii eri maanosissa, naapurimaiden kesken sekä joissakin maissa jopa kansallisesti.

Foorumin perusperiaatteiden mukaisesti konferenssin noin 240 osallistujista puolet oli perinteisistä kirkoista ja puolet uusista kristillisistä yhteisöistä, kuten helluntailaisista, evankelikaalisista ja globaalin etelän kotoperäisistä kirkoista.

”Oli hienoa päästä osallistumaan tapahtumaan, jossa sain istua pyöreän pöydän äärellä samanarvoisena eri ikäisten ja eri roolissa olevien kanssa. Ennakkoluulot hälvenevät, kun pöydän ääressä istuvaa ei kohtaa ainoastaan tietyn perinteen tai opin kautta, vaan toisena kristittynä. Vuonna 2018 järjestetyn Bogotan kokouksen jälkeen todettiin, että nuorten sekä naisten osallisuutta foorumin toiminnassa tulee lisätä. Oli suuri askel eteenpäin, että ensimmäistä kertaa foorumin historiassa nuorille järjestettiin oma ennakkokokoontuminen”, kertoo Saara Alamäki.

Saara Alamäki oli mukana Global Christian Forumissa ensimmäistä kertaa. Kokemus oli vaikuttava.

Vaikka konferenssin ohjelmassa oli myös raamattuluentoja ja opetusta, pääpaino on henkilökohtaisten uskonkertomusten jakamisessa. Ajatuksena on, että nämä henkilökohtaiset tarinat auttavat edistämään keskinäistä kunnioitusta ja hyväksymään moninaisuuden tunnistamalla Kristuksen toisessa. Ne auttavat pääsemään yli ”meidän” ja ”heidän” asenteesta.

”Toisille kristityille tämä uskonkertomusten jakaminen on helpompaa kuin toisille, mutta tärkeintä oli, että jokainen sai kertoa omin sanoin ja juuri sen verran kuin halusi. Tätä menetelmää voisi hyvin yrittää käyttää myös meillä Suomessa tai esimerkiksi laajemmin Euroopassa kristittyjen välisen yhteistyön lisäämiseksi”, Alamäki toivoo.

Foorumin aikana vierailtiin myös Cape Coastin orjalinnakkeessa. Pelkästään Cape Coastin linnakkeen läpi kulki sen toiminnan aikana kolme miljoonaa ihmistä, jotka myytiin orjiksi. Heidät suljettiin tyrmiin, joiden päällä toiset viettivät jumalanpalvelusta.

”Se oli äärimmäisen vaikuttavaa, etenkin kun käynnin jälkeen vietimme sovinnon rukoushetkeä. Totesimme, että orjuus jatkuu edelleen, vaikka tyrmät on jo tyhjennetty. Pohdimme myös, mikä on meidän kristittyjen rooli kaikessa tässä ja jokaisen ihmisen oikeudenmukaisessa kohtelussa”, Alamäki kertoo.

Yhteisen todistuksen lisäksi foorumin loppulauselma painotti myös tekojen merkitystä. Kristityt on kutsuttu toimimaan rakkauden ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Tiedämme, että uskomme uskottavuus riippuu siitä, miten heijastamme Jumalan kaikkia kohtaan tuntemaa syvää rakkautta.

Voit tutustua Global Christian Forumiin ja neljännen maailmanlaajuisen konferenssin tunnelmiin GCF:n verkkosivuilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Artikkelikuva Global Christian Forumin avajaisista.

Jaa somessa: