Hyppää sisältöön

Ekumeeninen teko 2023-tunnustus tamperelaisille kristillisille seurakunnille

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on myöntänyt Ekumeeninen teko 2023 -tunnustuksen tamperelaisten seurakuntien yhteistyölle Turvallisempi seurakunta tai muu kristillinen yhteisö -lausunnon laatimisesta.

Yhteinen lausunto turvallisesta seurakunnasta tai muusta kristillisestä yhteisöstä valmisteltiin Tampereen ekumeenisessa työryhmässä. Lausunto on tiettävästi ensimmäinen koko Suomessa.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet tammikuussa 2023 kymmenen paikallista kristillistä yhteisöä: Pelastusarmeijan Tampereen osasto, Sinapinsiemen ry, Tampereen adventtiseurakunta, Tampereen evankelis-luterilaiset seurakunnat, Tampereen Helluntaiseurakunta, Tampereen metodistiseurakunta, Tampereen ortodoksinen seurakunta, Tampereen Pyhän Ristin katolinen seurakunta, Tampereen Vapaakirkkoseurakunta ja Toivon portti -seurakunta.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus haluaa tunnustuksella kannustaa kaikkia kristillisiä yhteisöjä sisäisesti kunnioittavaan keskusteluun. Tamperelaisten yhteisöjen laatima lausunto on erinomainen esimerkki ekumeenisesta työskentelystä, jossa haastavastakin aiheesta on saatu aikaan yhteinen muotoilu, joka kutsuu keskusteluun ja yhteyteen.

”Kesällä 2021 keskustelimme eri kirkkojen pappien kesken siitä huonosta kohtelusta, jota tiesimme monen vähemmistöön kuuluneen kokeneen. Toiveenamme oli, että kaikkien seurakuntien koettaisiin olevan turvallisia paikkoja. Halusimme tehdä jotain konkreettista, joten veimme ehdotuksen lausunnon laatimisesta Tampereen ekumeeniselle työryhmälle”, kertoo Tampereen Metodistiseurakunnan pastori Mika Partanen. 

Taustalla yhteinen prosessi

Lausunto turvallisesta seurakunnasta syntyi lopulta yli vuoden kestäneen prosessin tuloksena. Lausuntoa valmistellut työryhmä kävi vuoropuhelua niin, että jokainen mukana ollut seurakunta ja taho pääsi vaikuttamaan lausunnon sisältöön. Lausunto julkaistiin vuoden 2023 alussa ekumeenisella rukousviikolla.

”On hienoa, että pystyimme keskittymään mielipide-erojen sijaan siihen, mikä meitä yhdistää. Olemme saaneet kuulla, että vastaavanlaisia ulostuloja on tehty ja tehdään myös muilla paikkakunnilla.  Ja ainakin siellä, missä lausunto on otettu näkyvästi käyttöön, sen hedelmänä myös uusia ihmisiä on uskaltautunut mukaan”, iloitsee Mika Partanen.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja, seurakunnan johtaja Markus Österlund ojensi tunnustuksen kevätkokouksen yhteydessä 23.4.2024 Helsingissä Myllypuron kirkolla Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Ranckenin kanssa. Tunnustuksen vastaanottivat pastori Mika Partanen, Hannakaisa Shehu Tampereen helluntaiseurakunnasta ja rovasti Soili Juntumaa Sinapinsiemen ry:stä.

Voit lukea lausunnon esimerkiksi Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien sivulta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lisätietoa tunnustuksesta

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen.  Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki voivat tehdä ehdotuksia ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Jaa somessa: