Hyppää sisältöön

Ekumeeninen teko 2019 -tunnustus kouluille Kuopiossa ja Lappeenrannassa

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) hallitus myönsi tunnustuksen ekumeenisen koululaishartauden pilotoinnista Kalevalan koululle Kuopiossa ja Sammonlahden yläkoululle Lappeenrannassa.

SEN:n puheenjohtaja Arkkipiispa Tapio Luoma luovutti tunnustuksen SEN:n yleiskokouksessa 21.9.2020 Helsingissä. Kunniakirjat vastaanottivat etäyhteyden välityksellä Kuopiosta rehtori Merja Laaninen ja opettaja Mirja Jokelainen ja Lappeenrannasta rehtori Vesa Raasumaa ja Sammonlahden koulun 8A-luokka sekä seurakuntien edustajat pastori Ulla Junell Lappeenrannan ev.-lut. seurakunnasta ja pastori Mika Partanen Metodistikirkosta.

Tunnustuksen perusteluissa todetaan, että ekumeenisesti toteutettu hartaus edistää oppilaiden oman uskonnon näkyvyyttä ja sen opetusta koulussa ja vahvistaa seurakuntien yhteistyötä koulun kanssa. Eri kristilliset perinteet ja uskonnolliset vakaumukset monikulttuurisessa koulumaailmassa huomioitiin myönteisellä tavalla.

Pilotin ajankohdaksi valittiin adventtiaika, johon liittyy kaikilla kristityillä hiljentyminen, juhlaan valmistautuminen ja paasto. Sama tematiikka sopii myös islamin uskoisille ja ET-oppilaille. Lappeenrannassa koulu toteutti hartauden yhteistyössä Sammonlahden seurakunnan, Lappeenrannan ortodoksinen seurakunnan, helluntaiseurakunnan, vapaaseurakunnan, metodistiseurakunnan ja adventtiseurakunnan kanssa. Kuopiossa hartautta edelsi uskonnonopettajien valmistelema ennakkotyöskentely, teema oli odotuksen aika ennen juhlaa.

Toteutuksessa toisen vakaumuksen kunnioittaminen omaansa unohtamatta konkretisoitui ennakkotyöskentelyssä ja hartaushetkessä esimerkillisellä tavalla. Hartaus toteutettiin evankelis-luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen kirkon papiston voimin ja osallistuivat myös islamin oppilaat. Oppilaat osoittivat innostustaan eri kirkkokuntien edustajille spontaanisti taputtaen. Positiivista palautetta oppilailta ja huoltajilta sai myös elämänkatsomustiedon oppilaiden huomioiminen, ET-oppilaille järjestettiin oma hiljentymiseen ja rauhoittumiseen liittyvä ohjelma vierailevan taiji- opettajan johdolla.

Tunnustuksen taustaa

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle. SEN:n hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Lisää Vuoden ekumeeninen teko-tunnustuksesta ja aiempien vuosien palkitut.

Lisätietoja Kuopiossa Kalevalan koulussa 2018 toteutetusta hartaudesta.

Jaa somessa: