Hyppää sisältöön

Turvallisemman tilan periaatteet – käyttöönotto yhteisöissä

Hyväksytty Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksessa 09.12.2024

Sisältö:
Lähtökohdat
1. Yhteisön sisäinen keskustelu Turvallisemman tilan periaatteista ja sitoutuminen periaatteiden noudattamiseen 
2. Sovitaan häirintäyhdyshenkilön käytännöistä
3. Sisäinen ja ulkoinen viestintä 
4. Muistilista turvallisemman tilaisuuden järjestäjälle 
Lähteet 

Lue lisää lähtökohdista

Turvallisemman tilan periaatteet nojaavat jo aiemmin muotoiltuihin jokaisen ihmisarvoa kunnioittaviin linjauksiin. Näiden periaatteiden ohjeiden avulla voimme kohdata ja arvostaa toisiamme erilaisina. Ne tarjoavat mahdollisuuden turvalliseen osallistumiseen myös heille, joiden identiteettiä tai elämää erimielisyydet koskevat. Turvallisempi tila tarjoaa pohjan, jolle voi rakentaa yhteyttä. Turvallisempi tila on väline onnistuneisiin tilaisuuksiin kaikille, mutta samalla se on osa kristityn yksilön ja yhteisön matkaa, jossa sitoudumme toimimaan turvallisemman yhteisön rakentamiseksi. 

Turvallisemman tilan periaatteen ytimessä on ajatus jokaisesta ihmisestä Jumalan luomana ja Hänen kuvanaan (1. Moos.1 26–27), sekä kultaisen säännön (Matt.7:12) ohje kohdella toisia niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Olemme erilaisia ja meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta meidät on kutsuttu kunnioittamaan toisiamme ja elämään rauhassa yhdessä. Me kaikki kristityt kuulumme yhteen yhden Ruumiin jäseninä. (Ef.4: 1–6; Gal.3:26–28; Room.12:10.) Silloinkin, kun eroavaisuudet ovat suuria, nämä periaatteet velvoittavat meitä elämään rauhassa keskenämme (Room.12:18). Kiinnittämällä huomiota käytöksemme turvallisuuteen olemme kunniaksi Kristukselle ja omalle yhteisöllemme (Ef.4: 1–2; Kol.3:17). 

Kirkkojen maailmanneuvosto julkaisi vuonna 2016 asiakirjan Olemisen lahja (The gift of being ). Tämä asiakirja korostaa jokaisen ihmisen arvokkuutta ja kristillisten yhteisöjen velvollisuutta pyrkiä rakkauden kaksoiskäskyn toteuttamiseen. Asiakirjan pohjalta on koottu suomeksi raamattutyöskentelymateriaali Mahdollistava kirkko. Suomen Ekumeeninen neuvosto hyväksyi vuonna 2012 Ekumenian hyvät tavat. Dokumentti linjaa kunnioittavan, luottamuksellisen, tasaveroisen ja avoimen toiminnan tapoja kristittyjen kesken.

YK:n Ihmisoikeuksien julistus sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteet korostavat tätä samaa asiaa. Ihmisoikeusjulistus korostaa jokaisen ihmisen arvoa ja oikeutta ihmisarvoiseen elämään ilman syrjintää tai sortoa. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteet puolestaan korostavat kaikkien ihmisten tasavertaista kohtelua ja mahdollisuuksien tarjoamista, riippumatta heidän taustastaan, uskonnostaan tai muista ominaisuuksistaan. 

Suomi on yhdessä Euroopan neuvoston jäsenten kanssa sitoutunut YK:n ihmisoikeuksien julistukseen Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Lisäksi Suomen lainsäädäntö edellyttää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista muun muassa syrjinnän kieltävällä yhdenvertaisuuslailla (Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014) . Uskonnonvapaus ja oikeus ilmaista omaa vakaumustaan ovat myös keskeisiä Suomen lainsäädännössä (Uskonnonvapauslaki 2003/453). Näiden lakien mukaisesti jokaisella tulee olla oikeus osallistua ilman pelkoa syrjinnästä tai väkivallasta. Seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä koskien on olemassa omat erilliset toimintaohjeensa, esimerkiksi Ev.lut kirkon Helsingin hiippakunnan toimintaohje.

1. Yhteisön sisäinen keskustelu Turvallisemman tilan periaatteista ja sitoutuminen periaatteiden noudattamiseen 

Turvallisemman tilan periaatteet eivät itsestään siirry käytäntöön, vaan niitä tulee aktiivisesti edistää. Tähän tarvitaan jokaista, työntekijöitä, vapaaehtoisia ja toimintaan osallistuvia. Johtajien ja esihenkilöiden esimerkki ja sitoutuminen asiaan on ensiarvoisen tärkeää.   

Tähän dokumenttiin on koottu näkökulmia, joista yhteisössä on tärkeää keskustella yhdessä. Turvallisemman tilan periaatteet antavat hyvän mahdollisuuden puhua yhteisön arvoista ja arvojen mukaisesta toiminnasta. Periaatteiden äärellä on oiva mahdollisuus puhua myös vaikeammista teemoista ja nostaa keskusteluun aiheita, joista helposti vaietaan. Tämä vahvistaa merkittävästi yhteisön sisäistä luottamusta. 

Johtajien ja esihenkilöiden tulee sitoutua turvallisemman tilan edistämiseen.

Johtajilla on erityinen vastuu siitä, että yhteisö sitoutuu toteuttamaan turvallisempaa tilaa. Tämä edellyttää yhteistä keskustelua, toimintakulttuurin muutosta suhteessa toimintatapoihin sekä käytäntöjen laatimista periaatteiden rikkomisten tilanteisiin. Lisäksi johtajien ja esihenkilöiden tulee olla esimerkkeinä ja paneutua turvallisemman tilan periaatteiden edistämiseen. 

Yhteisön tulee yhdessä keskustella turvallisemmasta tilasta ja osallistua periaatteiden muotoilun viimeistelyyn.

Jotta periaatteiden noudattamiseen voi sitoutua, tulee olla mahdollisuus keskustella niistä ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät periaatteet ja toimintatavat samalla tavalla. Yhteisön keskusteluissa käsiteltäviä aiheita: 

  1. Tavoitteena monipuolistaa turvallisuuskeskustelua fyysisten tilojen turvallisuuden pohtimisesta henkisen ja hengellisen turvallisuuden edistämiseen. 
  2. Turvallisemman tilan periaatteet -julkilausuma. Mallipohjan mahdollinen viimeistely. Keskustelu siitä, mitä periaatteet tässä yhteisössä käytännössä tarkoittavat.  
  3. Miten yhteisössä suhtaudutaan erilaisuuteen? Miten lisätään kykyä olla erilaisten ihmisten kesken? Me ja muut, ketkä ovat meitä, ketkä muita? Voidaanko ajatella, että meihin kuuluu myös eri tavoin ajattelevat? Entä eri tavoin uskovat? Eri elämäntilanteessa elävät? Onko kirkko ja seurakunta lähtökohtaisesti erilaisten ihmisten yhteisö? Jos ajatellaan, että on vain “meitä”, mitä sillä aidosti tarkoitetaan ja miten sitä edistetään? Haavoittavaa ulossulkemista on puhua “meistä” silloin, jos joku ei tunne kuuluvansa “meihin”. 
  4. Positiivisen diskriminoinnin ajatus. Kiinnitetään erityinen huomio siihen, miten toimitaan vähemmistöjen ja eri syistä marginaaliin joutuneiden ihmisten kanssa.  
  5. Häirintäyhdyshenkilökäytännöt. Kuinka toimitaan, että henkilö tulee kuulluksi silloin, kun periaatteet eivät toteudu. Kts. tarkemmin kohta 3.
  6. Viestinnän suunnittelu. Miten periaatteista viestitään. Kts. tarkemmin kohta 4. 

Luottamuksen vahvistuessa yhteisössä on tärkeää ottaa puheeksi myös teemat  

  • Valta-asemassa olevien toiminta. Miten toimitaan silloin, jos yhteisön johtohenkilö tai epävirallista auktoriteettiasemaa nauttiva henkilö toimii turvallisemman tilan periaatteita vastaan joko tahallisesti tai tahattomasti. On tärkeää yhteisönä sopia toimintatavoista tällaisten tilanteiden varalle. Turvallisemman tilan periaatteet koskevat myös ja erityisesti valta-asemassa olevia henkilöitä.  
  • Otetaan vakavasti ihmisten kokemukset. Ymmärretään, että myös meidän yhteisössämme jonkun voi olla vaikeaa olla. Tiedostetaan, että myös me itse saatamme olla joissakin tilanteissa ei-turvallisia. Miten rohkenemme tarkastella tahattomiakin toimintamalleja ja sanomisia, joilla saatamme loukata, aiheuttaa ulkopuolisuutta?  
  • Oma toiminta turvallisemman tilan edistämiseksi. Miten rohkaistaan ja mahdollistetaan sitä, että jokainen kertoo oma-aloitteisesti toiveistaan ja tarpeistaan, jotta niihin voidaan reagoida ja etsitä keinoja turvallisemman tilan luomiseksi.
  • Ymmärretään, mitä on hengellinen väkivalta. Erilaisista hengellisistä näkemyksistä huolimatta meidän tulee kyetä asialliseen ja kunnioittavaan käytökseen.  
  • Toisen kokemuksen arvostus. Lähimmäisenrakkauden nimissä voimme pyrkiä parempaan, vaikka emme omasta mielestämme ole tehneet mitään väärää, mutta joku kokee tulleensa ohitetuksi tai syrjityksi. Miten luomme tällöin siltaa niin, että kaikki voivat halutessaan olla osana kokonaisuutta? 

Turvallisempi tila on jatkuva prosessi

Säännöllinen arviointi, miten tässä on onnistuttu sekä henkilökohtaisesti että yksikkö- ja yhteisötasolla. On aktiivisesti kiinnitettävä huomiota omiin ennakkoluuloihin ja asenteisiin. Tähän voidaan hyödyntää yhteisiä menetelmiä. Esim.evl.fi “Miten huolehdin, että kukaan ei jää yksin” eli  Ulkopuolisuuden ehkäisyn silmälasit tai THL Osallisuuden edistäjän opas (julkari.fi) 

SEN:n hallitus sekä jaostot:

  • käy kokouksessaan keskustelun, jossa käsittelee turvallisemman tilan periaatteita ja keskustelee edellä mainituista näkökulmista sekä
  • sopii, miten edistää näitä periaatteita omassa toiminnassaan.

2.  Sovitaan häirintäyhdyshenkilön käytännöistä

Turvallisemman tilan prosessissa on keskeistä, että puututaan periaatteita rikkovaan toimintaan. Jokainen osallistuja rakentaa turvallisempaa tilaa ja on vastuullinen. Johtavassa asemassa olevat ovat erityisessä vastuussa turvallisuudesta, ja heille voi turvallisuuden rikkoutumisesta kertoa. Tämän lisäksi tarvitaan myös erillinen häirintäyhdyshenkilö. Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä on ennen kaikkea madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä. Hänen tehtävänsä on neutraalina henkilönä auttaa mahdollisen konfliktin käsittelyssä. Häirintäyhdyshenkilölle voi purkaa tapahtunutta. Hän kuuntelee ja tarvittaessa ohjaa asiaa eteenpäin. Häirintäyhdyshenkilö ei poista tilaisuuden järjestäjän tai esimerkiksi työnantajan vastuuta.

Valitkaa vähintään kaksi häirintäyhdyshenkilöä asioiden nopean käsittelyn ja yhdyshenkilön oman turvallisuuden takaamiseksi. Yhdyshenkilöllä on tärkeää olla asiaan liittyvää osaamista, ja hän tarvitsee koulutusta tehtäväänsä. Johtavassa tai auktoriteettiasemassa oleva ei voi olla häirintäyhdyshenkilö. On huolehdittava yhdyshenkilöiden asemasta niin, että he pystyvät tuomaan esiin myös johtavassa asemassa olevien turvallisuutta rikkovaa käytöstä. 

Yhdyshenkilö esitellään kerrottaessa turvallisemmasta tilasta tilaisuuden alussa. Häirintäyhdyshenkilö ei välttämättä ole itse paikalla tilaisuudessa. Tällöin myös tilaisuuden järjestäjän on hyvä ilmaista, että häneen saa olla yhteydessä. Jo turvallisemman tilan periaatteista kertominen toimii todennäköisesti turvallisuutta lisäävänä ja asiallista käytöstä vahvistavana ja siten ennaltaehkäisee mahdollisia konfliktitilanteita. Häirintäyhdyshenkilölle voi kertoa epämiellyttävästä tilanteesta tilaisuuden aikana tai sen jälkeen sähköpostitse tai puhelimitse. On tärkeää tarjota myös häirinnästä syytetylle mahdollisuus tulla kuulluksi ja antaa vastine, mielellään kirjallisesti. Yhdyshenkilöiden yhteystiedot ovat näkyvillä tiedotteissa, joissa turvallisemmasta tilasta kerrotaan. 

Ohjeita häirintäyhdyshenkilölle 

  • Reagoi nopeasti yhteydenottoon ja käsittele asia tarkoituksenmukaisella tavalla viipymättä.  
  • Toimi tarvittaessa yhdessä toisten yhdyshenkilöiden kanssa. 
  • Kysy, miten ilmoituksen tehnyt henkilö itse toivoo asiaa käsiteltävän. Pahoittele tapahtunutta. Valitse tarkoituksenmukainen tapa toimia. Kirjaa ylös tapahtunut ja sen käsittely mahdollista jatkoselvittelyä varten. Ohjaa tarvittaessa eteenpäin, mikäli asian käsittely sitä edellyttää. 
  • Mieti, miten kyseinen vahinko voitaisiin jatkossa välttää. 
  • Pyri omalta osaltasi ennaltaehkäisemään ja puuttumaan henkistä tai hengellistä turvallisuuden tunnetta uhkaavaan käytökseen niin varhain, että asia selviää keskustelulla. Tarvittaessa ole valmis rajaamaan henkilön toimintaa, puheenvuoroja ja jopa pyytämään häntä poistumaan tilaisuudesta / keskustelusta.
  • Huolehdi, ettei häirintäilmoituksen tekeminen vaaranna tekijän turvallisuutta enempää. 
  • Käyttäydy kunnioittavasti ja rakentavasti myös toisten turvallisuutta uhannutta henkilöä kohtaan. Hänelläkin on oikeus kokea olevansa turvassa, vaikka hänen käytöksensä ei olisi hyväksyttävää. Tarjoa myös hänelle mahdollisuus tulla kuulluksi, tarvittaessa jälkikäteen ja tarvittaessa kirjallisesti mahdollisen tunnekuohun rauhoituttua. 
  • Opiskele teemaa. Seksuaalisen häirinnän tilanteita varten on omat toimintaohjeensa. Tutustu mm. Helsingin hiippakunnan Toimintaohjeeseen seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyyn ja tilanteiden käsittelyyn.

SEN:n hallitus:

  • nimeää kaksi tai kolme häirintäyhdyshenkilöä SENin / jaostojen järjestämiä tilaisuuksia varten. Häirintäyhdyshenkilöt nimetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että mahdolliset henkilövaihdokset tapahtuvat vuorovuosin. 
  • Häirintäyhdyshenkilöt ovat taustoiltaan erilaisia. 
  • Häirintäyhdyshenkilöillä tulee olla tehtävään tarkoituksenmukainen koulutus. 

3.  Sisäinen ja ulkoinen viestintä 

Turvallisemman tilan prosessissa on erityisen tärkeää, että turvallisemmasta tilasta viestitään sisäisesti ja ulkoisesti mahdollisimman hyvin. Viestintä mahdollistaa ennaltaehkäisevän roolin.

Viestinnällisesti on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että SEN:n kasvot ovat moninaiset eli valokuvissa ja näkyvässä toiminnassa on sekä osallistujina että toimijoina erilaisia, eri ikäisiä ja eri näköisiä ihmisiä.  

Turvallisemman tilan periaatteet tulee olla proaktiivisesti esillä verkkosivuilla ja toimitiloissa: tapahtumiin ilmoittautuneille, ilmoitustauluilla ja intrassa. Erityisen tärkeää on huomioida se, että viestintä tavoittaa erityisessä haavoittuvassa asemassa olevat. Turvallisemman tilan periaatteet ja toimintaohjeet häirintätilanteen varalta tulisi voida lukea myös siellä, mihin ahdistunut/haavoitettu ihminen hakeutuu. Hyvä esimerkki on WC-tilat, sillä tämä paikka saattaa olla ainoa rauhallinen ja turvallinen tilanne olla itsekseen. 

SEN:n hallitus ja jaostot:

  • huolehtii turvallisemman tilan periaatteiden viestinnästä sisäisesti ja ulkoisesti 
  • lisää verkkosivuille pysyvän osion, josta periaatteet ja nämä ohjeet löytyvät. Tätä verkkosivua pidetään esillä SENin sisäisissä tilaisuuksissa sekä SENin / jaostojen järjestämissä toiminnoissa. 
  • viittaa turvallisemman tilan periaatteisiin omissa tilaisuuksissaan tarkoituksenmukaisella tavalla sekä ennen tilaisuutta että sen alkaessa 
  • Periaatteet tulostetaan tiloihin, joissa SEN järjestää tilaisuuksia. 

4. Muistilista turvallisemman tilaisuuden järjestäjälle 

Kun järjestät tilaisuutta tai tapahtumaa, tässä tarkistuslista turvallisemman tilan periaatteiden toteuttamiseen: 

  • kerro turvallisemmasta tilasta tapahtuman ennakkomarkkinoinnissa. 
  • lisää turvallisemman tilan periaatteet kutsuihin ja varmista, että tapahtuma vastaa turvallisempaa tilaa. 
  • kun vahvistat ilmoittautumisen, muistuta turvallisemmasta tilasta ja kunnioittavan keskustelun periaatteista. 
  • ohjeista tapahtuman keskusteluetiketti. 
  • puutu turvallisempaa tilaa rikkovaan toimintaan esimerkiksi näin: “Muistutan, että tapahtumassamme kannustamme asialliseen ja aiheessa pysyvään keskusteluun ja kommentointiin. Kommenttisi / toimintasi nähdäkseni rikkoo turvallisemman tilan periaatteita. Ole hyvä ja kertaa ohjeet ja toimi niiden mukaisesti.”
    Jos sama edelleen toistuu, pyydä henkilöä tai henkilöitä poistumaan tilasta / keskustelusta. 

Lähitapahtuma: 

  • pidä turvallisemman tilan periaatteet esillä valkokankaalla 15 minuuttia ennen ohjelman alkua. 
  • ohjeista alustajat muistuttamaan turvallisemmasta tilasta. 
  • kerro etukäteen, jos tapahtuma on / ei ole esteetön. 
  • ohjeista osallistujat toimimaan mahdollisessa tilanteessa, jossa periaatteita rikotaan: anna häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot ja mielellään myös tapahtumassa paikalla olevan vastuuhenkilön yhteystiedot 

Verkko/hybriditapahtuma: 

  • pidä turvallisemman tilan periaatteet esillä aloitusdiassa 15 minuuttia ennen ohjelman alkua. 
  • toista ohje alkujuonnossa. 
  • ohjeista osallistujat viestimään järjestäjälle, jos periaatteita rikotaan. 
  • viesti turvallisemman tilan periaatteista osallistujille ja tarvittaessa muistuta niistä yksityisesti tapahtuman aikana. 
Lähteet:

Kristilliset kirkot maailmalla

Kirkkojen maailmanneuvoston Olemisen lahja -asiakirja (2016): The Gift of Being | World Council of Churches (oikoumene.org)

Kirkkojen maailmanneuvoston Code of Conduct syksy 2022 Saksan konferenssista: Assembly Code of Conduct (oikoumene.org)

Luterilaisen maailmanliiton henkilöstön Code of Conduct: LWF Staff Code of Conduct_FINAL_EN_0.pdf (lutheranworld.org)

Kristilliset kirkot Suomessa

Näiden periaatteiden innoittajana on Tampereen ekumeeninen ryhmä, joka laati Turvallinen seurakunta tai muu kristillinen yhteisö -lausunnon, joka julkaistiin tammikuussa 2023. Allekirjoittajana on kymmenen tamperelaista kristillistä seurakuntaa ja yhteisöä. Prosessi sai SEN Ekumeeninen teko -tunnustuksen 2023.

Suomen Metodistikirkko on hyväksynyt 2023 julkilausuman Turvallinen seurakunta: Turvallinen seurakunta -julkilausuma – Metodistikirkko

Ev.lut kirkon Turvallinen seurakunta -ohjeistus kattaa kokonaisvaltaisesti fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja hengellisen turvallisuuden. Turvallinen seurakunta – EVL Plus

Ev.lut kirkon Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma antaa työvälineitä tasa-arvoisemman, yhdenvertaisemman ja oikeudenmukaisemman maailman edistämiseen.

Ev.lut kirkko ja Työturvallisuuskeskus laativat ”Hyvä käytös seurakunnan toimielimissä” -oppan, johon on kirjattu epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisen keinoja: Hyvä käytös seurakunnan toimielimissä (evl.fi)

Ev.lut. kirkon Kirkolliskokous sitoutuu omassa työskentelyssään turvallisen ja pyhän tilan periaatteisiin näin: 91cfce3d-9eb3-fc85-e2d3-dfea23fa3695 (evl.fi)

Fokus ry & Ev.lut kirkon Kirkkohallitus laati Turvallisemman keskustelun ohjeet Turvallisemman keskustelun ohjeet (dialogikasvatus.fi) (vrt. Erätaukokeskustelu Rakentavan keskustelun pelisäännöt – Erätauko (eratauko.fi) )

Ev.lut kirkon työskentelymateriaali Ulkopuolisuuden ehkäisyn silmälasit

Tuomasyhteisö on työstänyt turvallisen tilan periaatteita syvemmälle ja ottanut ne selkeämmin osaksi kaikkea toimintaa. Periaatteiden lisäksi on laadittu myös ohjeet siitä, miten toimitaan jos periaatteita ei noudateta. Kotimaan juttu Tuomasyhteisön turvallisesta tilasta: Tuomaspappi Kati Pirttimaa: Turvallinen tila suojelee kaikkia – Kotimaa Tuomasyhteisössä periaatteet on sanottu verkkosivuilla etusivulla ja tarkemmin kohdassa Tuomasyhteisö: Tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus – Tuomasmessu

Muut toimijat Suomessa

Erätaukosäätiön Erätaukokeskustelu Rakentavan keskustelun pelisäännöt – Erätauko (eratauko.fi)

YK-liiton omat turvallisen tilan periaatteet: Turvallinen tila | Suomen YK-liitto (ykliitto.fi)

Allianssin turvallisemman tilan periaatteet: Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt – Allianssi (nuorisoala.fi)

Invalidiliiton Turvallisen tilan periaatteet: Turvallisen tilan ohjeet | Invalidiliitto

Marttojen Turvallisen tilan periaatteet: Turvallisen tilan periaatteet | Martat

Kalliola Setlementti: Ei koskaan täysin valmis – turvallisemmat tilat ovat jatkuva prosessi | Kalliola

Helsingin yliopiston kirjasto: Turvallisempi tila kirjastossa | Helsingin yliopiston kirjasto | Helsingin yliopisto (helsinki.fi)

Oodi: Turvallisemman tilan periaatteet – Oodi (oodihelsinki.fi)

Jaa somessa: