Suomen Ekumeenisen Neuvoston strategiset painopisteet vuonna 2024 ovat kansainvälinen ekumenia ja globaali vastuu. Neuvosto sai kansainvälisen vieraan helmikuussa, kun professori Leonardo Emberti Gialloreti Sant´Egidion yhteisöstä Roomasta vietti Suomessa viikon 12.-18.2.2024. Gialloreti on yhteisön uskontojen välisen ja ekumeenisen vuoropuhelun koordinaattori ja vierailua oli suunniteltu jo Vastuuviikolla 2023, mutta se lykkääntyi tuolloin kansainvälisten rauhanneuvottelujen aikataulujen takia. Gialloreti on lääketieteen professori, joka on erikoistunut epidemiologiaan ja on nuoresta opiskelijasta lähtien toiminut Sant´Egidiossa eri tehtävissä.
Sant’Egidio on alkujaan katolinen maallikkoyhteisö, joka syntyi Roomassa vuonna 1968, heti Vatikaanin toisen konsiilin jälkeen. Yhteisö kiinnittää huomiota syrjäytyneisiin ja marginalisoituihin ihmisiin ja kokoaa maailmalaajuisesti yhteen kaikenikäisiä ja kaikenlaisista oloista tulevia ihmisiä vapaaehtoisen ja vapaan sitoutumisen kautta. Yhteisö tunnetaan ennen kaikkea diakoniatyöstään sekä rukouksen ja palvelun yhdistämisestä.
Gialloretin Suomen vierailuun kuului monenlaisia ekumeenisia kohtaamisia rauhan ja diakonian teemojen äärellä niin Helsingissä kuin Tampereella ja se huipentui Haapajärvellä Jaetut eväät – Lounastauko -tapahtumassa, jonne Gialloretin kutsuivat luterilaiset Haapajärven seurakunta, Kalajoen rovastikunta ja Oulun hiippakunta. Vierailu Helsinkiin ja Tampereella toteutettiin yhteistyössä Sadankomitean ja ev.-lut. kirkkohallituksen kanssa.
Ensimmäinen tapaaminen heti Suomeen saapumisen jälkeen oli luonnollisesti katolisen kirkon piispa Raimo Goyarrolan kanssa piispan residenssissä. Suomalaisella medialla oli mahdollisuus haastatella Gialloretia Helsingin Pasilassa Rauhanasemalla tiistaina 13.2. Erityisesti kiinnostivat Sant´Egidion rauhantyö ja toimintaperiaatteet. Sant´Egidion on vuonna 1967 Roomassa alkunsa saanut katolinen maallikkoyhteisö, joka toiminta kaupungin köyhien ja syrjäytyneiden parissa vapaaehtoisuuden pohjalta vuosikymmenien ajan. Sen perustana ovat rukous, solidaarisuus, ekumenia ja vuoropuhelu. Yhteisö on myös levinnyt Italiasta moneen maailmankolkkaan. Gialloreti kertoili, että yhteisöllä ei sinällään ole mitään kasvustrategiaa, vaan innokkaat vapaaehtoiset eri maissa ovat muodostaneet yhteisöjä omasta aloitteestaan eri puolille maailmaa, mikä osaltaan mahdollistaa myös yhteisön rauhanrakennustyötä. Suomessa Sant´Egidiolla on monia pitkäaikaisia ystäviä, muttei varsinaista yhteisöä, kuten ei muissakaan Pohjoismaissa.
Kysymyksiin yhteisön toiminnasta Ukrainassa ja Venäjällä Gialloreti sai vastata useaan otteeseen vierailunsa aikana. Sant´Egidio tunnetaan muun muassa merkittävästä roolistaan rauhanneuvotteluissa, jotka johtivat sisällissodan päättymiseen Mosambikissa 1992. Yhteisö on ollut mukana rakentamassa rauhaa myös esimerkiksi Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Jemenissä. Virallisella tasolla Sant Egidio tukee Vatikaanin valtuuttamaa kardinaali Matteo Zuppia tapaamisissa päättäjien kanssa. Tämän hetkisistä toimista Ukrainassa ja Venäjällä Gialloreti kertoi, että yhteisön työn painopiste on kulisseissa ja humanitaarisessa työssä, tavoitteena on esimerkiksi rauhankasvatus, paikallisten ihmisten keskinäisen vihanpidon vähentäminen ja kaapattujen siviilien, erityisesti lapsien, ja vankien vapauttaminen. Tärkeimmiksi työkaluiksi Gialloreti kuvaili yhteyksien ylläpitämisen ja rukouksen. Tärkeä osa yhteisön toimintaa ovatkin päivittäiset rukoushetken Santa Maria in Trasteveren kirkossa Roomassa. Gialloreti painotti, kuinka tärkeää on pitää esillä ja tuoda yhteisen rukoukseen nimeltä mainiten maailman kaikki konfliktialueet, jotta ne eivät unohtuisi meillä Euroopassa, kun sota Ukrainassa ja Gazassa tulevat lähimmäksi arkeamme.
Gialloretin ohjelmaan Helsingissä kuului myös tapaaminen Helsingin seurakuntayhtymän ja ev.-lut. kirkkohallituksen johtajien kanssa. Tapaamiseen osallistuivat seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki, kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna, erityisavustajat Simo Lemmetyinen ja Elina Hellqvist sekä Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Kalle Kuusniemi. Lämminhenkisessä keskustelussa käsiteltiin erityisesti kristillisen yhteisön rakentamista: mikä sitouttaa toimimaan toisten hyväksi omassa kotikaupungissa niinkin suurella henkilökohtaisella panostuksella aika- ja resurssien näkökulmasta kuin vapaaehtoiset toimivat Sant´Egidiossa, miten vapaaehtoistyö on yhteisössä järjestetty ja miten uudet jäsenet otetaan vastaan.
Gialloreti on lääketieteen professorin ammatissaan johtanut Italian koronapandemian aikaisia toimia, tapasi Helsingissä myös oman alansa kollegoita.
Tiistai-iltana Gialloreti toimi pääpuhujana seminaarissa Helsingin Etelärannassa ja etäyhteyden välityksellä. Illan teemoina olivat rauha, diakonia ja maahanmuutto Sant´Egidion näkökulmasta ja suomalaisia näkökulmia keskusteluun toivat asiantuntija Laura Huovinen ev.lut. kirkkohallituksesta, seurakunnanjohtaja Markus Österlund Andreaskyrkanista ja pastori Marjan Roayaii Finlands svenska metodistkyrkanista.
Gialloreti kertoi yhteisön syntyhistoriasta 1960-luvulla ja antoi katsauksen sen nykytoimintaan Roomassa ja muualla maailmassa. Illan aikana kuultiin tarkemmin rauhanvälitystyöstä esimerkiksi Mosambikissa ja Ukrainassa ja yhteisön työstä kodittomien, maahanmuuttajien ja muutoin marginaalissa elävien parissa. Seminaarista julkaistaan videotallenne myöhemmin keväällä.
Helsingistä Gialloretin matka jatkui Tampereen kautta Haapajärvelle. Tampereella hän tapasi ev. lut. tuomiokapitulin väkeä piispa Matti Revon johdolla ja Haapajärvellä osallistui puhujana Jaetut eväät – Lounastauko -tapahtumaan, jossa keskityttiin viikonlopun ajan satojen osallistujien kesken yhteisöllisen jumalanpalveluselämän kysymyksiin. Tapahtuman muita ekumeenisia ja kansainvälisiä vieraita olivat Växjön piispa Fredrik Modéus (lut.) Ruotsista, Pohjois-Suomen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Marko Patronen sekä pastori Sarah Tiainen (met.) Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta.
Vaikka virallisia yhteisöjä ei Pohjoismaihin ole perustettukaan, Pohjois-Suomessa toimii epävirallinen verkosto Sant´Egidion hengessä luterilaisen kirkon yhteydessä, kaikki kiinnostuneet eri kirkkokunnista ovat tervetulleita mukaan, lisätietoa osoitteessa Sant`Egidion ystävät Oulu (santegidiooulu.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Lisätietoa maailmanlaajuisesta toiminnasta yhteisön verkkosivuilla santegidio.org (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)