Hyppää sisältöön

Tulevaisuus ja toivo – terveisiä EU-vaaliseminaarista

Yhteiskunnallisten kysymysten jaosto järjesti europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen alla 22. toukokuuta seminaarin ”Tulevaisuus ja toivo”, jossa kuultiin EU-asiantuntijoita ja ehdokkaiden vaalipaneeli. Tilaisuuden juonsi toimittaja-tuottaja Jussi-Pekka Rantanen. Tervetulosanat lausui Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken ja yhteiskunnallisen jaoston puheenjohtaja, pastori Sami Lehto.

Ensimmäisenä kuultiin EU-erityisasiantuntija, YTT Sarita Frimanin puheenvuoro, jossa hän muistutti EU:n merkityksestä sekä suomalaisille, Euroopan alueelle ja koko maailmalle. EU:n työskentelyä on viimeiset pari vuotta leimannut vahvasti Ukrainan sota. Tässä on tullut selkeästi näkyviin EU:n yhteinen tahtotila ja tavat tehdä työtä yhteisten tavoitteiden eteen. Friman painotti tätä yhteistyön ja yhteisten pelisääntöjen merkitystä: vaikka parlamentissa käsitellään vaikeita asioita, joissa saatetaan olla aluksi hyvinkin vastakkaisilla linjoilla, on yhteisesti sovittujen pelisääntöjen kautta mahdollisuus päästä ratkaisuun, johon kaikki jäsenmaat voivat sitoutua. Tavoitteena on vahva EU, joka edistää asukkaidensa hyvinvointia, kokonaisturvallisuutta ja taloudellista etua.

Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds antoi omassa puheenvuorossaan vinkkejä Euroopan parlamentissa toimimiseen ja onnistumiseen. Hän muistutti historian ja kulttuurin – niin oman kuin toisten – tuntemisen ja ymmärtämisen merkityksestä. Se avaa mahdollisuuksia keskustelulle ja yhteistyölle. Torvalds muistutti ehdokkaita myös siitä, että parlamentissa työskentely ei ole helppoa: käsiteltävät asiat ovat monimutkaisia ja vaativia, niihin liittyy paljon omaksuttavaa tietoa ja ne saattavat myös usein synnyttää konflikteja. Tärkeintä on muistaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Joskus tarvitaan myös anteeksipyyntöä. Oma ammatti- ja tietotaito sekä kunnioitus toisia kohtaan ovat avaimia onnistumiselle.

EU-vaalipaneelissa olivat mukana Ted Apter (Kok.), Antti Heikkilä (kesk.), Arto Luukkanen (PS), Henrik Meinander (RKP), Ari Mönttinen (KD), Harri Pikkarainen (Vas.) ja Dimitri Qvintus (SDP). Keskustelussa etsittiin vastauksia siihen, miten EU valmistautuu tulevaisuuden haasteisiin: rauhan rakentamiseen, kansalaisten hyvinvointiin kasvattamiseen, ympäristön suojeluun ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Panelistit kertoivat myös näkemyksiään uskonnollisten toimijoiden ja maailmankatsomusten roolista EU:ssa. Kommenttipuheenvuorot piti Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksen jäsen, veli Gabriel Salmela. Vaalipaneelin voit katsoa Suomen Ekumeenisen Neuvoston YouTube-kanavalta, (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) josta se löytyy tekstitettynä.

Jaa somessa: