Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Lähetyskumppanuusneuvottelut pidettiin Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä 26.–30. elokuuta. Päiviin osallistui evankelis-luterilaisen kirkon kahdeksan lähetyssopimusjärjestöä, Kirkon Ulkomaanapu sekä heidän kansainvälisiä yhteistyökumppaneitaan 41 eri maasta. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan 150.
Lähetyskumppanuusneuvottelut on ollut luterilaisen kirkon kärkihanke ja sitä on valmisteltu viimeiset puolitoista vuotta. Neuvottelut pidettiin ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten. Päivien tarkoituksena oli konsultaatio: oppia tuntemaan yhteistä työtä ja saada myös palautetta siitä, mitä voidaan tehdä paremmin. Päivien teemaa ” Your Will Be Done – Church and Mission in Changing Landscapes”nostettiin esille eri näkökulmista pääpuhujien, seminaarien ja paneelikeskustelujen muodossa.
Alkupuheenvuorossa Kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtaja piispa Jari Jolkkonen totesi, että Lähetyskumppanuusneuvottelut näyttävät, miten Jeesuksen kirkolle antamaa lähetystehtävää toteutetaan maailmalla. Samalla tämä antaa nostetta seurakuntien omalle lähetystehtävälle hiippakuntia myöten.
Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) pääsihteeri Jerry Pillay oli yksi päivien pääpuhujista. Pillay on kotoisin Etelä-Afrikasta. Hän on toiminut KMN:n pääsihteerinä vuodesta 2022. Pillay nosti esille kristinuskon tärkeyden globaalissa maailmassa. Maailmassa on kriisejä toistensa perään, ja kirkon tehtävänä on toimia kriisien keskellä toivon antajana.
KMN:n ykseyden, lähetyksen ja ekumeenisen koulutuksen ohjelmajohtaja Kuzipa Nalwamba, on ekoteologi, joka puhui luomisopista postmodernissa maailmassa. Sambialainen Nalwamba totesi, että Raamatun luomiskertomus ei ole eilistä päivää, vaan nykypäivää ja sillä on tärkeä sanoma myös tulevaisuudessa. Raamatun alkujakeista lähtien luomiskertomuksessa Jumala on kaikessa mukana. Hän on kaiken Luoja. Nalwamba nosti puheessaan esiin myös ekoteologian, joka korostaa luonnon pyhyyttä. Ekoteologia korostaa kaiken elollisen elämän arvoa. Jumala on luvannut uuden luomakunnan, jossa kaikki luodaan uusiksi ja tämä antaa maailmalle toivoa rikkinäisyyden ja toivottomuuden keskellä.
Kumppanuusneuvottelujen kolmas pääpuhuja oli Luterilaisen Maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt. Virosta kotoisin oleva Burghardt on toiminut LML:n pääsihteerinä kolme vuotta. Puheessaan hän nosti esille kirkon toivon ja oikeudenmukaisuuden puolustajana. Hän analysoi uskonnon tilaa maailmassa: vaikka uskonnolla on vähemmän merkitystä maailmassa, on uskonnon individualistinen omaksunta yleistynyt.
Millainen vaikutusvalta uskonnoilla on tulevaisuudessa ja millainen on kirkon rooli kaiken tämän keskellä? Onko kristinuskolla jotain sanottavaa särkyneessä maailmassa? Burghardt nosti esille ilmastokriisin ja kirkon roolin. Hänen mielestään kirkon rooli on merkittävä taistellessamme ilmastokriisiä vastaan. Ilmastokriisissä on myös kysymys oikeudenmukaisuudesta, koska ne, jotka kärsivät ilmastokriisin seurauksista, ovat vaikuttaneet niihin vähiten. Kristittyjen tulee vastata ilmastokriisiin heti sekä käytännön teoilla että teologisin perustein.
Myös Burghardt puhui toivosta:
Kirkon tehtävä on tuoda toivoa. Toivon lähde kumpuaa kirkon Herrasta, ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta.
Kumppanuusneuvotteluihin oli kutsuttu myös ekumeenisia ystäviä. Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken osallistui neuvotteluihin Suomen Ekumeenisen Neuvoston edustajana.
Puheet ovat kokonaisuudessaan luettavana evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)Sivuilta löytyy myös linkki YouTube-tallenteisiin tapahtuman täysistunnoista ja paneelikeskusteluista.