Hoppa till innehåll

Olikheter är en rikedom

Ärkebiskop Tapio Luoma från Evangelisk-lutherska kyrkan lämnar ordförandeskapet för Ekumeniska Rådets styrelse i slutet av 2024. Luoma har varit ordförande sedan 2019. Under sina två mandatperioder har han fått många goda erfarenheter och också tankar om ekumenikens framtid i Finland.

– Att sitta i styrelsen har varit en unik möjlighet att få inblick i olika kyrkors liv och diskutera hur vi kan bygga framtiden tillsammans. Det har varit fantastiskt att få följa arbetet som generalsekreterarna och kansliet gör och att se hur omfattande arbetsfältet är.

Under de sex år som gått har Ekumeniska Rådet fortsatt att utveckla sin verksamhet.

– En av de mest betydande framgångarna är att Rådets kontakter med statliga myndigheter har kunnat fördjupas, till exempel med Migrationsverket. Jag upplever också att dialogen inom Ekumeniska Rådet har blivit ännu bättre. Till exempel har samarbetet mellan styrelsen och utskotten stärkts genom utskottens mentorer.

Att bygga nätverk är viktigt, särskilt i frågor där gemensamma intressen finns, exempelvis i samarbetet med andra religioner i frågor om religionsfrihet eller livsåskådningsundervisning. Ekumeniska Rådets roll är dock särskilt att lyfta fram den kristna perspektivet.

– Ekumeniska Rådet är den enda aktören i Finland som samlar så många olika kyrkor. När vi talar med Ekumeniska Rådets röst, så är det inte bara en kyrkas röst utan hela det kristna fältets. Det är viktigt att se till att den kristna tron och dess påverkan på Finlands kultur, lagstiftning och värderingar inte förbises i offentligheten eller beslutsfattandet. Det finns också frågor som berör specifikt kristna, såsom samtalen med Migrationsverket om situationen för konvertiter som möter stora utmaningar.

Detta är också något som ärkebiskopen önskar för den kommande styrelsen och den nya generalsekreteraren som tillträder den 1 september 2025.

– Inom styrelsen, utskotten och Ekumeniska Rådets verksamhet finns en enorm kunskap och många nätverk. I framtiden vore det bra att fundera på hur dessa resurser kan utnyttjas ännu bättre, så att kyrkornas röst hörs oftare och starkare.

Ekumeniken har också en personlig betydelse för Luoma.

– Mina tidigaste ekumeniska erfarenheter går tillbaka till barndomen i Vasa, där vi bodde i ett hus som ägdes av ett pingstvänligt par. De tog hand om mig när mina föräldrar arbetade och bad också för mig när jag var sjuk. Under tiden som församlingspräst i Seinäjoki fanns det en mycket god gemenskap mellan de lokala kristna kyrkorna. Radio Dei förenade oss och blev ett bra exempel på lokal ekumenik. Självklart var ekumeniken också en betydande del av mitt arbete som biskop i Esbo.

Även om Luoma nu lämnar ordförandeskapet innebär det inte att ekumeniken försvinner från hans agenda.

– Ekumeniken och att upprätthålla kontakter med andra kristna kyrkor är en viktig del av ärkebiskopens arbete. Jag fortsätter också i Kyrkornas världsråds centralkommitté. Tack vare Ekumeniska Rådet har möten mellan kyrkoledare i Finland blivit regelbundna. De är mycket viktiga, och jag är glad att jag också framöver kan delta i dem.

Vad betyder Ekumeniska Rådets strategi ”Olikheter tillsammans” för ärkebiskop Tapio Luoma?

Det finns inget annat sätt att vara tillsammans! Om alla vore likadana, skulle det egentligen inte vara ett gemensamt liv, utan snarare en sammansmältning. Olikheter är en del av livet och en rikedom. Olikhet är inte heller ett problem, utan problemet uppstår om vi inte kan hantera olikheten. Ekumeniska Rådet gör ett värdefullt arbete för att se till att kyrkorna, trots sina olikheter, kan ge ett övertygande gemensamt vittnesbörd om Kristus.

Dela på sociala medier: