Ledare för kyrkor och kristna samfund uttrycker sin oro över den svåra situation som många utländska studerande från länder utanför EU och EES i Finland befinner sig i. Samarbete mellan finska myndigheter och läroanstalter behövs för att studerande som för närvarande befinner sig i en svår situation ska få hjälp. I framtiden måste studerande kunna fatta beslut om att komma till Finland baserat på sanningsenlig och tillräckligt omfattande information.
Vi betonar vikten av förebyggande arbete. Det är av största vikt att saklig information om utbildning, boende och sysselsättning i Finland förmedlas. Det största problemet är att många internationella studerande tror att det är lätt att få jobb i Finland och att de därmed kommer att kunna finansiera sina studier, betala tillbaka skulder som uppstått i samband med resan och försörja sig själva – och i vissa fall även sina familjer som följt med till landet. När verkligheten visar sig annorlunda hamnar många studerande från tredjeländer i en allvarlig nödsituation, eftersom de inte har rätt till finländska studiestöd eller sociala förmåner. Med tanke på de vittnesmål som olika kyrkor och kristna samfund har tagit emot, väcks frågan om studerande verkligen har fått en realistisk bild av det finländska arbetslivet, jobbmöjligheterna och de krav som ställs på språkkunskaper.
Många av de agenturer som förmedlat studieplatser kan ha debiterat höga avgifter för sina tjänster, vilket har lett till att studerande skuldsatt sig kraftigt redan innan de anländer till Finland. Dessa agenturers oetiska verksamhet har inte bara förvärrat studerandes ekonomiska situation, utan också bidragit till orealistiska förväntningar på livet i Finland. Också utbildningsinstitutionerna har bristande insikt i vad internationella studerande behöver veta om Finland. Det stöd som erbjuds är främst inriktat på själva studierna.
Genom det diakonala hjälparbete som bedrivs av kyrkor, församlingar och kristna organisationer, samt genom deras närvaro inom olika utbildningsinstitutioner, har en dyster bild av internationella studerandes livsvillkor runtom i landet framträtt. De första signalerna om ökad utsatthet bland studerande kom redan år 2023, men situationen har förvärrats dramatiskt under den senaste tiden. I mars 2025 rapporterade Yle att redan 30–40 procent av dem som står i matkön är internationella studerande (Yle 26.3.2025).
Att Finland vill öka antalet internationella högskolestuderande ser vi som något positivt. År 2024 var en stor andel av dem som beviljades uppehållstillstånd just studerande och deras familjemedlemmar. Men det material och den introduktion som riktats till dessa studerande har inte varit tillräcklig. Det har blivit tydligt att många som sökt sig till Finland för att studera inte haft tillräckliga kunskaper om vardagslivet och levnadsförhållandena här som underlag för sitt beslut. Utifrån den egna kulturen är det nästintill omöjligt att föreställa sig det finländska klimatet, samhället och vardagen enbart baserat på skriftligt informationsmaterial.
Det är positivt att situationen nu utreds både i relation till lagstiftningen och med tanke på människohandel, i syfte att skapa förändring. Men kyrkoledarna anser att det är minst lika viktigt att stödja de studerande som redan befinner sig i Finland och som just nu befinner sig i en mycket svår situation. Det är inte hållbart att hela ansvaret för att hjälpa dessa människor faller på kyrkor, kristna samfund och välgörenhetsorganisationer.
I Helsingfors 12.5.2025
Arkkipiispa Elia
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja
Arkkipiispa Tapio Luoma
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Piispa Raimo Goyarrola
Katolinen kirkko Suomessa
Territorion komentaja, everstiluutnantti Saga Lippo
Suomen Pelastusarmeija
Kirkkokunnanjohtaja Tommi Koivunen
Suomen Vapaakirkko
Församlingsföreståndare Markus Österlund
Andreaskyrkan, Missionskyrkan i Finland
Samfundsföreståndare Peter Sjöblom
Finlands svenska baptistsamfund
Distriktsföreståndare, pastor Leif-Göte Björklund
Finlands svenska metodistkyrka
Piirikunnanjohtaja, pastori Soile Kasi
Suomen Metodistikirkko
Assistant chaplain, the Revd Dr Mika Pajunen
Anglican Church in Finland
Johtaja, pastori Aimo Helminen
Suomen Adventtikirkko
Johtaja, pastori Jari Portaankorva
Suomen Baptistikirkko
Puheenjohtaja Kauko Uusila
Suomen Helluntaikirkko
Rev. Samuel Vogel
International Evangelical Church in Finland
Lari Junkkari
Ystävien Uskonnollinen Seura – Kveekarit
Pääsihteeri, pastori Mayvor Wärn-Rancken
Suomen Ekumeeninen Neuvosto