Hoppa till innehåll

Aktuellt i ERF 4/2024

Generalsekreterarens hälsning: De fick ingen plats i härbärget


I Lukas evangeliums andra kapitel berättas om Jesu födelse. Denna julevangelietext tar oss till krubbans plats. Maria födde Jesus i Betlehem, där många människor fanns på grund av skattskrivningen. ”Alla gick för att låta skriva in sig, var och en till sin stad”, beskriver Lukas händelsen. Maria födde Jesus i Betlehem, och många av oss beundrar säkert den vackra bild som skapas kring barnet i krubban. Lukas fortsätter: ”Maria födde en son, lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem i härbärget.”

Berättelsen i julevangeliet om Maria och Josef som söker härbärge är för många en vacker historia som läses under julen. Men tyvärr finns det än idag människor som inte hittar en ”plats i härbärget” och som möts av avslag. För många människor finns det helt enkelt ingen plats i världen. Många är i rörelse av olika skäl. Hemlösa människor söker skydd för natten på olika platser. Många flyktingar, papperslösa och asylsökande finner ingen plats i samhället och möter stora utmaningar när de söker skydd och trygghet.

Kyrkor över hela världen utför ett betydande arbete bland hemlösa, papperslösa och flyktingar, där de erbjuder tillfälligt skydd, mat och stöd till människor i utsatthet. Även i Finland samarbetar kyrkor ekumeniskt, till exempel genom diakonin.

Från diakonins fält hörs oroliga röster om hur även barnfamiljer, studenter och äldre hotas av vräkning, eftersom de inte längre har råd att bo kvar i sina hem. Det är svårt att hitta nya, billigare bostäder. Till matkön har det kommit nya människor, och tyvärr räcker maten inte alltid till alla – resurserna räcker inte och det enda som erbjuds är tomma händer. Matbankerna har också bett om extra bidrag nu i juletid, så att det ska finnas tillräckligt för alla.

Kyrkornas arbete kan inspirera samhället genom att visa att alla har möjlighet att göra en insats och hjälpa dem som är i behov. Gemenskapens stöd, medkänsla och en behandling som respekterar människovärdet kan göra en stor skillnad i många människors liv.

Även i år anordnar Ekumeniska Rådets i Finlands medlemmar och partnerorganisationer insamlingar till förmån för människor i behov, både i Finland och utomlands.

”Ge, så skall ni få… Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er,” säger Jesus (Luk. 6:38). Det är inte gåvans storlek som är avgörande. Det finns olika sätt att ge, och var och en kan fundera på hur man i praktiken kan leva ut kärleken till sin medmänniska.

Hälsningar
Mayvor

Nya styrelsen valdes, ärkebiskop Elia som ordförande

Höstmötet valde följande styrelsesammansättning för den kommande treårsperioden 2025-2027:

Ordförande:
Ärkebiskop Elia (ort.), ersättare: kyrkoherde Markku Salminen (ort.)

Viceordföranden:
Biskop Matti Repo (ev. -lut.), ersättare: pastor, TD Saara-Maria Jurva (ev.-lut.)
Överstelöjtnant, chef för Frälsningsarmen i Estland och Finland Saga Lippo (pel.), ersättare: Jaakko Pihlajamäki (Frikyrkan)
Biskop Raimo Goayrrola ( kat.), ersättare: broder Gabriel Salmela OP ( kat.)

Övriga medlemmar:
Docent, TD Tomi Karttunen (ev.-lut., ersättare: diakon, lektor Luisa Tast (ev. -lut.)
Kyrkoherde, TD Minnamari Helaseppä (ev.-lut.), ersättare: pastor Jussi Luoma (ev.-lut.)
YTT Minna Rasku (ort.), ersättare: föreningssekreterare Anna-Kaisa Onatsu (ort.)
Revd Dr Miika Ahola (angl.), ersättare: Revd Saija Kainulainen (angl.)
Församlingsföreståndare Markus Österlund (mis.), ersättare: samfundsföreståndare Peter Sjöblom (bapt.)

Vi önskar de valda ledamöterna lycka till och välsignelse i sitt arbete!

Böneveckan för Kristen enhet 18–25.1.2025

Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. Temat för Böneveckan 2025 ”Tror du detta?” har tagits fram av den monastiska gemenskapen i Bose (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) i nordvästra Italien utifrån berättelsen från Johannesevangeliet om när Jesus möter de sörjande systrarna Marta och Maria efter att deras bror Lasaros dött. I år är det 1 700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet hölls i Nicea nära Konstantinopel 325 e Kr. Böneveckan 2025 innebär en inbjudan att ösa ur detta gemensamma arv och att fördjupa oss mer i den tro som förenar alla kristna.

Materiall för att fira böneveckan hittar du på vår webbplats: Böneveckan för kristen enhet 18-25.1.2025

Fader vår -bönens dag 18 januari

Sektionen för lokalekumenik vid Ekumeniska Rådet i Finland inbjuder alla församlingar och kristna att tillsammans be Herrens bön runtom i Finland och kanske också hela världen! Tidpunkten sammanfaller på Ekumeniska böneveckans första dag 18 januari kl. 18. Vi uppmanar människor att be med enligt den ekumeniska ordalydelsen:

Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske på jorden så som i himlen.
Ge oss i dag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder,
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning,
utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.

Tanken är att göra denna bönesatsning till en årligt återkommande händelse. I framtiden kommer Ekumeniska Rådet i Finland att erbjuda bl.a. seminarier och webinarier där man gör en djupdykning in i bönen. Även annan stödmaterial kommer att erbjudas.

Utmana din församling att delta, eller medverka i den gemensamma bönen på Rådets YouTube-kanal! (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)

Förälska dig i Bibeln -dagen den 21 januari

Förälska dig i Bibeln -dagen firas årligen den 21 januari. Syftet är att lyfta fram Bibelns betydelse som kristnas och församlingars kärnbok samt uppmuntra till aktivt bibelläsande och mångsidig användning av Bibeln för andlig uppbyggelse för både individer och gemenskaper.

Församlingar och gemenskaper uppmanas att lyfta fram aktiv användning av Bibeln antingen den 21 januari eller någon annan gång under den veckan. Det kan naturligtvis också göras vid en annan tidpunkt som passar församlingens verksamhet eller skapa en kontinuerlig praxis.

RakastuRaamattuun.fi (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)är en ekumenisk materialbank för läsning av Bibeln. På webbplatsen finns länkar till material som producerats av olika aktörer och som kan utnyttjas av individer, grupper eller gemenskaper av människor i olika åldrar.

Styrelsens uttalande om Nicenska trosbekännelsen

År 2025 är det 1700 år sedan kejsar Konstantin sammankallade kyrkomötet i Nicaea år 325. Den nicenska trosbekännelsen är den enda ekumeniska trosbekännelsen i ordets rätta bemärkelse, antagen av ekumeniska konciliet för alla kristna.

Styrelsen för Ekumeniska Rådet i Finland antog ett uttalande den 30. september 2024 om jubileumsåret:

Det här jubileet ger Finlands kyrkor och kristna samfund ett ypperligt tillfälle att lyfta fram det här gemensamma trosarvet och en möjlighet att stärkas i våra strävanden att bygga enhet också med alla människor av god vilja.

Du kan läsa hela uttalandet Nicenska trosbekännelsen – en fyr för treenighetstron som firar 1700-årsjubileum år 2025 på vår webbplats.

ERF är med i Dela med alla – gudstjänstdagar i Åbo 9-11.5.2025. Vi deltar i Seminarium Nicéa 1700 och i ekumenisk gudtjänst. Läs mer: Dela med alla -gudstjänstdagar – EVL Plus (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)

ERF organiserar en tvåspråkig ekumenisk festgudstjänst under Ansvarsveckan 19.10.2025 i Uspenskijkatedralen i Helsingfors.

Evenemangsinformation för 2025 kommer att uppdateras i vår evenemangskalender på ekumenia.fi/evenemang. Om du organiserar ekumeniskt evenemang, skicka ett e-postmeddelande till tarja.suomalainen@ekumenia.fi

Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket.
I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad,
han är Messias, Herren

Tack för det gångna året!
Vi önskar en välsignad adventstid och en fridfull jul!
Ekumeniska Rådets kansli håller stängt under veckorna 51/2024–1/2025.

Mayvor, Sarah och Tarja

Dela på sociala medier: