Viron kirkkojen neuvosto (vir. Eesti Kirikute Nõukogu, EKN) on virolaisten kristillisten kirkkojen ja seurakuntien yhteistyöelin. Sillä on 10 jäsenkirkkoa. Neuvosto valitsi uuden pääsihteerin noin vuosi sitten. Hänen nimensä on Vilver Oras ja haastattelin häntä Reykjavikissa, jossa pidettiin pääsihteerien vuotuinen tapaaminen tammikuun 2024 lopulla. Ville Oras on baptisti, kuten edeltäjänsä Ruudi Leinus, joka toimi neuvoston pääsihteerinä 30 vuotta.
Kerro kuka olet ja mistä tulet?
Minun nimeni on Vilver ja olen Viron kirkkojen neuvoston pääsihteeri. Meitä on töissä neuvostossa kaksi kokopäiväistä työntekijää. Sitten meillä on johtokunta, jossa on kolme kirkonjohtajaa. Sen lisäksi on vielä projektijohtajia.
Osallistut ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteiseen pääsihteerien tapaamiseen. Millainen kokemus tämä on ollut sinulle?
Tämä on ollut ihan hyvä kokemus, koska tapaamme kasvotusten. Kirkon työ perustuu myös suhteiden luomiseen ja ihmisten kohtaamiseen. Minusta tämä on hyvin tärkeää, että me tapaamme toinen toisiamme, rukoilemme yhdessä ja kuuntelemme toisiamme. Tämä on myös suhteiden vahvistamista.
Mitä ekumenia sinulle merkitsee?
Me olemme kaikki yksi perhe. Jumala on suurempi kuin yksi kirkko ja erilaiset kirkot näyttävät erilaisia puolia Jumalasta.
Miten ekumenia voi Virossa?
Eestissä on aika hyvä tilanne. Neuvostossa meillä on mukana kymmenen suurinta kirkkoa. Tapaamme kerran kuukaudessa. Keskustelemme toinen toistemme kanssa todella paljon. Sanoisin, että meillä on yksi parhaimmista tilanteista maailmassa ekumenian suhteen.
Millaisia haasteita teillä on?
Kaikilla on tietysti haasteita. Esimerkiksi meillä on taloudellisia haasteita. Sitten on haaste, miten ihmiset ympärillä näkevät meidät; kirkkojen merkitys ja seurakuntien tärkeys ihmisille. Olemmeko tärkeitä ihmisille vain silloin, kun vastassa on jokin iso ongelma?
Mitä toivot tulevaisuudelta?
Toivoisin, että kirkot olisivat enemmän näkyvillä yhteiskunnassa. Tekisimme sellaisia asioita, joita yhteiskunta näkee, joka kiinnostaa. Mutta myös että ihmiset ymmärtäisivät, että meillä on periaatteita, joita emme voi muuttaa, koska ne ovat Raamatusta. Raamattu on meidän pyhä kirjamme.
Haastattelu ja kuvat: Mayvor Wärn-Rancken