Maassamme toimivien kirkkojen yhteistyöjärjestönä esitämme huolemme hallituksen uuden turvapaikkapoliittisen linjauksen seurauksista hädänalaisille ihmisille maassamme ja kansainvälisesti. Kysymme, toteutuvatko kansainvälisen suojelun velvoitteet ja turvapaikanhakijoiden oikeusturva uuden turvapaikkapoliittisen linjauksen myötä.
On muistettava, että turvapaikan hakeminen ei koskaan ole laitonta. On ongelmallista, että Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot eivät ole onnistuneet luomaan ohjattuja, turvallisia ja laillisia väyliä hakeutua Eurooppaan. Vainon ja katastrofien keskellä elävien on voitava etsiä suojaa itselleen ja perheilleen. Näin siitä huolimatta, että myös Euroopan maiden kantokyvyn rajoja koetellaan monin paikoin – myös Suomessa.
Kuten hallituskin linjaa, pakolaisia tulee mahdollisuuksien mukaan auttaa heidän lähtöseuduillaan. Humanitaarisen avun lisäksi on panostettava pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi lähtömaissa. Ymmärrämme, että nykytilanne on poliittisesti hyvin monimutkainen ja että kansainvälisesti tarvitaan eri osapuolten yhteisymmärryksen laajapohjaista rakentamista tarvittavista toimista. Kirkkoina kannamme erityisesti huolta kriisialueiden vähemmistöjen asemasta. Esimerkiksi kristitty väestönosa uhkaa menettää elämisen edellytykset monin paikoin.
Erityisen huolissamme olemme perheiden puolesta. Perheenyhdistämiseen liittyvät toimeentu-loedellytykset tarkoittavat käytännössä, että kaikilla turvapaikan saaneilla ei tule olemaan varaa elää yhdessä perheensä kanssa. Tämä koskee hyvin kipeästi lapsiin, jotka ovat saapuneet Suomeen yksin tai joiden vanhempi on saanut turvapaikan Suomesta. Perheiden rikkominen vaikeuttaa kotoutumista ja luo pahimmillaan kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle.
Kaikista tilanteeseen liittyvistä suurista ongelmista huolimatta pyydämme hallitusta pyrkimään kaikin keinoin siihen, että myös tulevaisuudessa pystytään maamme voimavarojen puitteissa turvaamaan inhimillinen, ihmistä kunnioittava kotoutumis- ja maahanmuuttopolitiikka. Tuemme omalta osaltamme tämän tavoitteen toteuttamista sekä periaatteellisesti että kirkkojen antaman käytännön avun ja kotoutumista edistävän toiminnan kautta. Luottamus oikeuden-mukaiseen yhteiskuntaan, joka kohtelee ihmisiä tasapuolisesti, luo edellytykset turvallisuudelle ja yhteiskuntarauhalle.
Helsingissä 16.12.2015
Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus
SEN:n hallituksen jäsenet
Puheenjohtaja / Ordförande
Piispa Teemu Sippo SCJ, kat (varajäsen / suppleant yleisvikaari Raimo Goyarrola)
Varapuheenjohtajat / Viceordföranden
Piispa Matti Repo, ev.-lut. (varajäsen / suppleant: pastori Antti Kruus)
TM Outi Vasko, ort. (varjäsen / suppleant ylidiakoni Juha Lampinen)
VTT Markus Österlund, Missionskyrkan i Finland (varajäsen / suppleant: TD Leif-Göte Björklund, met.)
Muut jäsenet / övriga medlemmar
TT Tomi Karttunen, ev.-lut. (varajäsen / suppleant: TT Päivi Jussila)
TT Minna Hietamäki, ev.-lut. (varajäsen / suppleant: TL Veijo Koivula)
Piispa Simo Peura, ev.-lut. (varajäsen / suppleant: tuomiorovasti Matti Poutiainen)
Pastori Soile Salorinne, met (varajäsen / suppleant: kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen, vap.)