Hyppää sisältöön

Ekumeenisen Neuvoston hallitus vieraili Tallinnassa

Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus piti kevään viimeisen kokouksensa 3. kesäkuuta merillä ja vieraili Tallinnassa monissa mielenkiintoisissa kohteissa. Hallitusta edustivat puheenjohtaja Tapio Luoma, Minnamari Helaseppä, Tomi Karttunen, Matti Repo ja Markus Österlund.

Viron kirkkojen neuvostossa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) neuvoston toimintaa ja Viron uskonnollista maisemaa esittelivät hallituksen puheenjohtaja, Viron luterilaisen kirkon arkkipiispa Urmas Viilma, varapuheenjohtaja, piispa Philippe Jourdan (kat.) ja neuvoston pääsihteeri Vilver Oras. Viron kirkkojen neuvostossa on 10 jäsentä. 35-vuotiaan neuvoston rahoitus tulee valtiolta ja jäsenkirkoilta, joille neuvosto myös raportoi toiminnastaan. Virossa kirkkojen neuvoston toiminta on äärimmäisen tärkeää, koska kristilliset kirkot ovat maassa vähemmistössä. Jos ne eivät tekisi yhteistyötä, kirkoilla ei olisi mahdollisuutta keskustella valtiovallan kanssa tai saada omia teemojaan julkisuuteen.

Virossa käytössä on siviilirekisteri. Kirkot ja seurakunnat eivät peri varsinaisia jäsenmaksuja tai pidä rekistereitä jäsenistään, joten kirkkoon tai kristilliseen yhteisöön kuuluvia on vaikea laskea. Viimeisimmissä väenlaskussa lähes 60 % virolaisista määritteli itsensä ei-uskonnollisiksi. Silti esimerkiksi kristillisten koulujen suosio on kasvanut ja aivan kuten Suomessakin nuorten miesten uskonnollisuus on kasvussa. Viron uskonnoton lähihistoria näkyy siinä, että esimerkiksi poliitikot ja toimittajat eivät osaa suhtautua uskonnollisuuteen tai kristillisyyteen. Uskonnollisen koulutuksen puute näkyy yhteiskunnassa.

Suomen Viron-instituutissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tavattiin instituutin johtaja Hannele Valkeeniemi ja tiedottaja Peep Ehasalu. Kuulimme muun muassa kirkkojen roolista Viron ja Suomen suhteiden luojana ja ylläpitäjänä. Keskustelun perusteella totesimme, että vaikka olemme naapurimaita, tunnemme toistemme historiaa ja kulttuuria valitettavan huonosti. Lopuksi laulettiin komeasti Soi kunniaksi Luojan niin suomeksi kuin viroksi.

Lopuksi käytiin pikaisesti tervehtimässä Tallinnan suomalaisen luterilaisen seurakunnan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)kirkkoherraa Tomi Kallannetta.  Pyhän Pietarin seurakunta kuuluu Viron evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kansainvälinen seurakunta palvelee kaikkia Virossa asuvia ja siellä matkailevia suomalaisia sekä heidän perheitään. Jäseneksi voivat liittyä kaikki halukkaat. Virossa seurakunnat eivät kerää jäseniltään kirkollisveroa, joten seurakunnan toimintaa rahoitetaan jäsenmaksuilla, toimituskorvauksilla ja muilla lahjoituksilla. Kallanne esitteli seurakunnan aktiivista toimintaa, muun muassa perheille suunnattuja muskareita ja kerhoja sekä vasta käynnistynyttä isos- ja rippikoulutoimintaa.

Vierailukohteiden lisäksi matkalla ehdittiin tutustua Viron lähihistoriaan muun muassa kommunismin uhrien muistomerkin luona. Matkanjohtajana toimi pastori, valokuvaaja ja viestintäalan yrittäjä Heikki Nenonen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Kuvagallerian kuvat ovat hänen ottamiaan.

Jaa somessa: