Hyppää sisältöön

Ykseyden neljä osatekijää

Vuoden 2011 Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon rukouksia ovat valmistelleet Jerusalemin kristityt, jotka valitsivat teemaksi Apostolien tekojen 2. luvun jakeen 42: Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat.

Teema on kutsu palata Jerusalemin alkuseurakunnan juurille; se on kutsu innoittua ja uudistua, paluu uskon perusteisiin. Se on kutsu muistella sitä aikaa, kun kirkko vielä oli yksi.

Teeman sisällä esitellään neljä osatekijää, jotka olivat tunnusomaisia varhaiselle kristilliselle yhteisölle ja ovat olennaisia kristillisen yhteisön elämälle, toimipa se missä tahansa. Ensinnäkin sanaa levittivät apostolit. Toinen varhaisten kristittyjen tärkeä tunnusmerkki oli yhteys (koinonia), milloin ikinä he kokoontuivat yhteen. Kolmas alkuseurakunnan tunnusmerkki oli ehtoollisen vietto (leivän murtaminen); sen uuden liiton muisteleminen, jonka Jeesus oli saattanut voimaan kärsimisellään, kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Neljäs osatekijä on viipyminen jatkuvassa rukouksessa. Nämä neljä osatekijää ovat seurakuntaelämän ja kirkon ykseyden tukipylväät.

Pyhän maan kristillinen yhteisö haluaa antaa näille perusasioille etusijan kohottaessaan Jumalalle rukouksensa maailmanlaajuisen kirkon ykseyden ja elinvoimaisuuden puolesta. Jerusalemin kristityt kutsuvat sisariaan ja veljiään kaikkialta maailmasta rukoilemaan yhdessä heidän kanssaan, kun he ponnistelevat oikeudenmukaisuuden, rauhan ja hyvinvoinnin saamiseksi maansa kaikille asukkaille.

Jaa somessa: