Hyppää sisältöön

Vuoden 2015 Ekumeeninen teko -tunnustus Lohjalle

Työryhmä Lohjan ekumeeniset naiset ja edustamansa seurakunnat sekä kolme lohjalaista koulua palkittiin vuoden 2015 Ekumeeninen teko -tunnustuksella. Palkitseminen tapahtui Porissa 26.10.2015 Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) syyskokouksessa. Tunnustus annettiin Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeeninen vaellus -tapahtumasta, joka toteutettiin Lohjalla 6.5.2015.

Perusteluissa SEN:n hallitus toteaa, että ekumeeninen vaellus on ennakkoluuloton aloite, joka tuo esille kristittyjen yhteyttä ja vieraanvaraisuutta. Se vahvistaa seurakuntien yhteistyötä koulun kanssa ja edistää oppilaiden oman uskonnon näkyvyyttä ja sen opetusta koulussa.

SEN:n puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo SCJ luovutti Ekumeeninen teko 2015 -kunniakirjat Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmälle ja seurakunnille, joilla on edustus työryhmässä eli

Lohjan Adventtiseurakunalle, Lohjan evankelis-luterilainen seurakunnalle, Lohjan Helluntaiseurakunnalle, Lohjan Lähetysseurakunnalle, Lohjan Vapaaseurakunnalle, Ortodoksiselle Karjalan valistajien kirkolle sekä tapahtumassa mukana olleille koululle: Ojamon koulu, Tytyrin koulu ja Solbrinkens skola.

Taustaa

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen. Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle. SEN:n hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Mitä Lohjalla tehtiin?

Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeeninen vaellus järjestettiin Lohjalla 6.5.2015 klo 9-12. Tämä oli ensimmäinen kerta ja tapahtuma onnistui hyvin. Hankkeen takana on Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmä.

Tapahtumakutsu kohdennettiin Lohjan keskusta-alueen, Tytyrin, Ojamon ja Solbrinkenin, koulujen viidensien luokkien oppilaille. Myös ET-oppilaat kutsuttiin mukaan. Oppilaat jaettiin kuuteen ryhmään seurakuntien lukumäärän mukaisesti ja kaikille ryhmille annettiin oma aloitusseurakunta.

Vaellukseen osallistui n. 100 oppilasta ja he tutustuivat vaelluksen kuluessa kuuteen Lohjan keskusta-alueella sijaitsevaan kristilliseen seurakuntaan. Oppilaat vierailivat Pyhän Laurin kirkossa (evl), Karjalan valistajien kirkossa (ort.), Vapaakirkossa, Helluntaiseurakunnan kirkossa, Lähetysseurakunnassa ja Adventtikirkossa. Jokaisessa seurakunnassa oli n. 20 min. esittely. Siirtymisiin oli varattu aikaa 10 min. Jokaisesta seurakunnasta lähti oppilasryhmän mukaan opas.

Oppilaille suunniteltiin tehtävävihkoset. Jokainen seurakunta oli suunnitellut vihkoseen kolme kysymystä. Näihin oppilaat saivat vastaukset esittelyn aikana. Lisäksi vihkosen viimeiselle sivulle kerättiin kuusi kristinuskon yhteistä perusasiaa, ts. asioita, jotka yhdistävät kaikkia kristittyjä. Näistä mainittiin myös esittelyn yhteydessä. Lisäksi oppilaat saivat jokaisesta seurakunnasta mukaansa pienen yllätyksen.

Vaelluksen kesto oli kolme tuntia. Viimeisessä seurakunnassa oppilaat aterioivat, eväät oli saatu kouluilta. Seurakunnat tarjosivat oppilaille jäätelöt. Opettajiakin huomioitiin jäätelöllä sekä kahvi- ja teetarjoilulla.

Vaelluksen logona oli lohjalaisen Veikko Happosen suunnittelema Virkkalan risti, joka on saanut ideansa Lohjan Virkkalassa sijaitsevasta Kastlähteen rististä. Kastlähteellä on perimätiedon mukaan kastettu ensimmäiset lohjalaiset kristityt vuonna 1202.

Hyvien kokemusten perusteella Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmä on päättänyt järjestää vaelluksen myös ensi vuonna.

Kunniakirjoja olivat vastaanottamassa

Nina Hurme, Helsingin ortodoksinen seurakunta, Lohjan Karjalan valistajien kirkko

Jenni Pesola, Lohjan ev.-lut. seurakunta

Tarja Dejanova, Adventtiseurakunta

Tuula Törnroos, Lähetysseurakunta

Tuula Kannisto, Helluntaiseurakunta

Liisa Borenius, Vapaaseurakunta

Sirkka-Liisa Manner, Vapaaseurakunta

Birgitta Lönn, Solbrinkens skola

Aikaisemmin Ekumeeninen teko -tunnustuksella palkitut

2011

Forssan katukirkkoyhdistys ja sitä tukevat seurakunnat

2012

Turun Helluntaiseurakunta ja Turun Mikaelinseurakunta yhteisestä 90-vuotisjuhlan viettämisestä vuonna

2013

Taizé Helsinki 2012 -tapahtuman vapaaehtoiset

2014

Lapinlahden Yhteyspäivät, Lapinlahden ev.lut. seurakunta, helluntaiseurakunta ja Iisalmen ortodoksinen seurakunta

Jaa somessa: