Hyppää sisältöön

Uskonnollisten johtajien kutsu liittyä  Luomakunnan aikaan

Rakkaat sukulaiset Jeesuksessa, Vapahtajassamme ja Herrassamme,

Syyskuun ensimmäisestä päivästä lokakuun neljänteen kristittyjen perhe juhlii luomisen hyvää lahjaa. Maailmanlaaja juhla sai alkunsa vuonna 1989, kun Ekumeeninen patriarkaatti julisti syyskuun ensimmäisen päivän Luomakunnan rukouspäiväksi, ja sitä viettää nykyisin laaja ekumeeninen yhteisö. Rukous on voimallinen kokemus ja väline, joka voi kasvattaa tietoisuutta ja luoda maailmaamuuttavia suhteita ja palvelua.

Tämän vuoden teema on Koti kaikille? Uudistetaan Jumalan Oikos. Toiveena on yhteinen työ, jonka kautta syntyy laaja raamatullinen ja kosmologinen horisontti, jota ei tulkita vain tekstien kautta, vaan tavoitteena on kehittää uusi tapa lähestyä raamatuntekstejä, elämää ja maailmaa Jumalan asumuksena sekä tunnistaa lukemattomien veljien ja sisarien viisaus, joka auttaa uudistamaan maailmaa toisiinsa kuuluvana ja toisistaan riippuvaisena globaalina yhteisönä.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Jumala asettaa taivaankannen maan päälle. Englanniksi taivaankantta kuvaa sana ”dome”, siitä on johdettu sanat domicile – kotipaikka ja domestic – kotimaa – Jumala on siis asettanut kaikki ihmiset ja kaiken elämän saman taivaankannen alle – me kaikki olemme Jumalan kodissa, Jumalan oikoksessa. Jumala antoi ihmisille tehtävän viljellä ja varjella tätä Jumalan oikosta. Tohtori Martin Luther King Jr. Ja monet muut ovat kutsuneet Jumalan oikosta ”siunatuksi yhteisöksi”, yhteisöksi, jossa kaikki elämä on tasa-arvoista, vaikka jokaisella onkin erilainen tehtävä.

Oikos on koti kaikille, mutta se on nyt vaarassa ahneuden, riiston, epäkunnioituksen, yhteyden katkeamisen ja systemaattisen rappion takia. Koko luomakunta huutaa jatkuvasti. Teollisen vallankumouksen alusta maanpiiri, jossa tunnistamme Jumalan luomistyön voiman on jatkuvasti huvennut. Nykyisin vain pieni osa ihmisten tietoisuudesta tunnistaa Jumalan uudistavan työn maapallon parantamiseksi. Me olemme unohtaneet, että elämme Jumalan taloudessa, oikoksessa, siunatussa yhteisössä. Meidän olemuksemme ytimessä oleva rippuvaisuus toisistamme on unohtunut, pahimmillaan tarkoituksella kielletty.

Toivomme ja rukouksemme on, että voimme tulla taas opetuslapsien siunatuksi yhteisöksi. Toivottavasti voimme edetä eteenpäin elämän rakenteellisista ja kasvatuksellisista näkökulmista kohti profeetallista ja hengellistä elämää, sellaista toimintaa ja elämäntapaa kohti, jonka Jeesus muovaa.

Olkaamme voittajia, jotka uudistavat elämää, olkaamme kaikkea elämää palvelevia johtajia siunatussa yhteisössä, Jumalan oikoksessa.

Jumalan armossa,

Members of the Season of Creation Advisory Committee:
Bishop Marc Andrus, Episcopal Diocese of California
Rev. Dr Dave Bookless, A Rocha
Rev. Ed Brown, Care of Creation and Lausanne Catalyst for Creation Care
Dr. Celia Deane-Drummond, Director, Laudato Si’ Research Institute, Campion Hall, University of Oxford
Msgr. Bruno-Marie Duffé, Secretary, Vatican Dicastery for Promoting Integral Human Development
Rev. Norm Habel, Season of Creation Project, Adelaide
Bishop Nick Holtam, Bishop of Salisbury, Church of England Environment Working Group
Dr. Hefin Jones, Executive Committee, World Communion of Reformed Churches
Metropolitan of Zimbabwe Serafim Kykotis, Greek Orthodox Archbishopric of Zimbabwe and Angola
Archbishop Mark Macdonald, National Indigenous Anglican Bishop, Anglican Church of Canada
Fr. Martin Michalíček, Secretary General, Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae
Mr. Marcelo Leites, General Secretary, World Student Christian Federation
Sr. Patricia Murray, Executive Secretary, International Union Superiors General
Dr. Alexandros K. Papaderos, Advisor of the Ecumenical Patriarchates of Constantinople
Dr. Paulo Ueti, Theological Advisor & Latin American Regional Director, Anglican Alliance
Dr. Ruth Valerio, Director Global Advocacy and Influencing, Tearfund

***

Lisää aineistoa:

Jaa somessa: