Hyppää sisältöön

Turvallisemman tilan periaatteet

Hyvän käytöksen pelisäännöt Suomen Ekumeenisen Neuvoston toiminnassa
Hyväksytty Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallituksessa 09.12.2024

Sivuiltamme löydät myös ohjeet Turvallisemman tilan periaatteet – käyttöönotto yhteisöissä

1. Tavoite 

Turvallisemmalla tilalla tavoitellaan osallistujien ja toimijoiden henkistä ja hengellistä turvallisuuden tunnetta käyttäytymisen ja toimintatapojen myötä. On kyse kunnioittavasta käytöksestä, jossa jokainen tulee nähdyksi omana itsenään. Turvallisemmassa tilassa jokainen saa kokemuksen siitä, että on tervetullut, hyväksytty ja arvostettu. Tämä tarjoaa mahdollisuuden turvalliseen kohtaamiseen, keskusteluun ja yhdessäoloon myös silloin, kun osallistujien mielipiteet ja näkemykset ovat erilaisia.

Kutsuessamme näitä Turvallisemman tilan periaatteiksi pyrimme ilmaisemaan henkilökohtaista ja yhteisömme pyrkimystä kohti turvallisempaa tilaa. Tiedostamme, että emme voi koskaan taata kaikissa tilanteissa täydellistä turvallisuutta, mutta pyrimme siihen.

Jokaisella ihmisellä on omat sokeat pisteensä, ja jokainen meistä on ajoittain uhka jonkun toisen turvallisuuden tunteelle. Turvallisempi tila merkitsee tämän piirteen tunnistamista itsessään ja suostumista ottamaan palautetta vastaan. Samalla, kristillisen ihmis- ja armokäsityksen mukaisesti, olemme valmiita armon avulla aktiivisesti pyrkimään kohti parempaa. Turvallisempi tila syntyy nöyryydestä, avoimuudesta, palautteesta, anteeksiantamisesta ja -pyytämisestä sekä aidosta kohtaamisesta.

2. Turvallisemman tilan periaatteet 

Suomen Ekumeenisen Neuvoston järjestämiin tilaisuuksiin osallistuminen merkitsee sitoutumista näiden periaatteiden noudattamiseen. 

Kohtelen jokaista ihmistä kunnioittavasti ja arvostavasti. Näen jokaisessa ihmisessä Jumalan kuvan. Kaikilla on yhtäläinen oikeus osallistua ja tulla kuulluksi. Kunnioitan jokaisen ihmisen fyysisiä ja henkisiä rajoja. En kosketa kysymättä lupaa enkä puutu toisen yksityisasioihin. Tiedostan ja tarkistan mahdolliset oletukseni toisen uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä tai sosioekonomisesta taustasta tai arvoista, kannoista ja mielipiteistä. Voin kunnioittaa silloinkin, kun en hyväksy tai ymmärrä. Näin pidän huolta siitä, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea itseään uhatuksi tai loukatuksi.   

Tarkastelen kriittisesti omia asenteitani ja omaa käytöstäni. Ymmärrän, että silloinkin, kun itse tunnen oloni turvalliseksi, joku toinen ei välttämättä tunne samoin. Jokaisella on oikeus itse määrittää ja määritellä omat rajansa. Opettelen tunnistamaan tekoja tai sanoja, jotka voivat olla fyysisesti, henkisesti, hengellisesti tai seksuaalisesti häiritseviä tai väkivaltaisia ja puutun niihin. Saadessani palautetta käytöksestäni tarkistan toimintaani ja pyydän matalalla kynnyksellä anteeksi. 

Tarvittaessa tulkitsen asiat toisen kannalta parhain päin. Kuuntelen toisia ja pyrin oppimaan heidän ajattelustaan. Annan tilaa erilaisuudelle ja vahvistan kaikkien osallisuutta. Pyydän puheenvuoron, kun tahdon sanoa jotakin. Kerron omista ajatuksistani enkä arvostele toisten puhetta, näkemyksiä tai ajatuksia. Käytän yleiskieltä, jotta kaikki voivat ymmärtää minua. Pyrin kehittämään yhteisöni vuorovaikutusta luottamuksen lisäämiseksi. Jotta ymmärrykseni lisääntyisi, pyydän kertomaan lisää. Kunnioitan erilaisia identiteettejä ja uskonkäsityksiä silloinkin, kun en itse voisi omaksua niitä. 

Turvallisempi tila tehdään yhdessä. Meistä jokainen on vastuussa turvallisemman tilan luomisesta. Jokaisen on ymmärrettävä, että kaikilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. On rohkeutta ja vastuullista puuttua kaikkeen havaittuun epäasialliseen toimintaan. Mikäli haluan antaa toiselle palautetta, teen sen avoimesti, ystävällisesti ja hienotunteisesti kertomalla omista havainnoistani, ajatuksistani ja tunteistani. Turvallisemmassa tilassa on helpompi toimia, kokeilla ja joskus myös erehtyä. Turvallisemmassa tilassa on myös helpompi ottaa vastaan palautetta omasta käytöksestäni, pyytää anteeksi ja saada anteeksi. Ymmärrän, että toiset eivät voi tietää toiveistani ja tunteistani, ellen kerro niistä. 

3. Toimintaohjeet häirintätilanteisiin 

  • Jokaisen osallistujan asenteella ja käyttäytymisellä on vaikutusta turvallisuuteen, toimintaan, viihtyvyyteen ja sitoutuneisuuteen. Hyvän yhteishengen eteen on tärkeää kaikkien nähdä vaivaa. 
  • Puutu aina epäasialliseen käytökseen. Älä ohita, älä väistä. 
  • Älä jätä turvattomuutta tai syrjintää kokenutta yksin.   
  • Selvitä asianosaisten ja tarvittaessa häirintäyhdyshenkilön kanssa, mitä on tapahtunut. Usein asiat selviävät puhumalla. On tärkeää, että asianosaiset tulevat kuulluksi.  
  • Tarvittaessa voit palata tapahtuneisiin myöhemmin ja ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin. 

SEN häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot: 

 Sarah Tiainen, Vastuuviikon koordinaattori
+358 40 660 3915, sarah.tiainen@ekumenia.fi

Ilona Rantala, SEN:n nuorisojaosto
ilonaiidamaria@gmail.com

Jaa somessa: