Hyppää sisältöön

Toinen päivä – Monta jäsentä yhdessä ruumiissa  

Tekstit

Jes. 55:1—4 Tulkaa veden ääreen!

Ps. 85:8—13 Hän antaa apunsa

1. Kor. 12:12—27 Meidät kaikki – – on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät

Joh. 15:1—13 Minä olen tosi viinipuu

Selitys

Jerusalemin seurakunta Apostolien teoissa on malli siitä ykseydestä, jota nyt tavoittelemme. Sellaisena se muistuttaa meille, ettei kristittyjen ykseyden puolesta rukoileminen voi olla yhdenmukaisuuden puolesta rukoilemista, koska ykseydelle on alusta alkaen ollut luonteenomaista rikas moninaisuus. Jerusalemin seurakunta on esikuva ykseydestä moninaisuudessa.

Apostolien tekojen selostus helluntaista kertoo meille, että Jerusalemissa olivat sinä päivänä edustettuina kaikki muinaisen Välimeren maailman kielet ja kulttuurit ja muitakin. Läsnä oli ihmisiä, jotka kuulivat evankeliumin kukin omalla kielellään ja jotka Pietarin saarnatessa olivat keskenään yhtä katumuksessa, kastevedessä ja Pyhän Hengen vuodattamisen kautta. Tai kuten apostoli Paavali myöhemmin kirjoitti: ”Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä.” Kyseessä ei ole yhdenmukainen samanmielisten, kulttuurisesti ja kielellisesti yhdistyneiden ihmisten yhteisö, joka oli yhtä apostolien opetuksessa, vaan rikkaan moninainen yhteisö, jonka eroavaisuudet saattoivat helposti leimahtaa ristiriidoiksi. Niin kävi hellenisteille ja juutalaiskristityille kreikkalaisten leskien laiminlyöntiasiassa, johon Luukas viittaa Apostolien tekojen 6. luvun 1. jakeessa. Siitä huolimatta Jerusalemin seurakunta oli sisäisesti yhtenäinen ja yhtä ylösnousseen Herran kanssa, joka sanoo: ”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.”

Jerusalemin kirkoille on tähän päivään asti ollut tunnusomaista rikas kirjo, samoin kuin kirkoille kaikkialla maailmassa. Jerusalemissa se voi helposti puhjeta eripuraksi erityisesti siellä nykyisin vallitsevan vihamielisen poliittisen ilmapiirin takia. Mutta Jerusalemin varhaisimman seurakunnan tavoin aikamme Jerusalemin kristityt muistuttavat meille, että olemme monta jäsentä yhdessä ruumiissa, ykseyttä moninaisuudessa. Vanhoista perinteistä opimme, että taivaallisessa Jerusalemissa esiintyy moninaisuutta ja ykseyttä. Meille muistutetaan, että erilaisuus ja moninaisuus eivät merkitse samaa kuin hajaannus ja eripura. Aito kristittyjen ykseys, jonka puolesta rukoilemme, säilyttää aina aidon moninaisuuden.

Rukous

Jumala, josta kaikki elämä virtaa koko kirjossaan, sinä kutsut kirkkoasi Kristuksen ruumiina olemaan yhtä rakkaudessa. Suo, että sisäistäisimme syvemmin ykseytemme moninaisuudessa ja pyrkisimme ponnistelemaan yhdessä julistaaksemme ja rakentaaksemme kaikille osoittamasi ylenpalttisen rakkauden valtakuntaa rinta rinnan joka ikisessä paikassa. Suo, että aina pitäisimme mielessämme Kristuksen yhteisenä elämämme lähteenä. Rukoilemme Hengen ykseydessä. Aamen.

Jaa somessa: