Hyppää sisältöön

Luomakunnan ajan toimintavinkkejä

Rohkaiskaa kohtuulliseen elämäntapaan

Tehkää kestäviä elämäntapamuutoksia henkilökohtaisella tasolla

Luomakunnan aika on hyvä aika oman elämäntavan vaikutusten pohtimiseen ja kestävämpään elämäntapaan sitoutumiseen. Hyvä uutinen on, että pienten elämäntapavalintojen tekeminen joillakin elämänalueilla johtaa suureen muutokseen kokonaisuutena. Kuten sanotaan: ”eläkäämme yksinkertaisesti, niin että toiset voivat elää yksinkertaisesti.”

Yksinkertaisesti eläminen mahdollistaa sen, että planeettamme on todella kaikille koti.

· Laske hiilijalanjälkesi

· Kokoa yhteisöstäsi pienryhmä rukoilemaan, keskustelemaan ja tukemaan toinen toistaan.

Tehkää kestävän kehityksen ratkaisuja instituutiotasolla

Institutionaalisen tason muutoksilla on suuri vaikutus, kun pyritään vähentämään negatiivisia ilmastovaikutuksia.

· Toteuttakaa Kirkkojen maailmanneuvoston seurakunnille, yhteisöille ja kirkoille tarjoama ekonomisen ja ekologisen ympäristön kehittämisen Tiekartta.

· Toteuttakaa energia-auditointi yhteisönne kiinteistöissä, kiinnittäkää huomio keskeisiin asioihin, kuten lämmitys, valaistus, ilmastointi ja eristys, jotka tarjoavat monia mahdollisuuksia hiilijalanjäljen pienentämiseen.

· Monille kirkoilla on verkkoalustoja perheille, seurakunnille ja kirkoille, jotka haluavat toteuttaa kestäviä muutoksia. A Rocha on kehittänyt Eco-kirkon. Episkopaalisella kirkolla on oma ohjelmansa. Vatikaani lanseeraa interaktiivisen Laudatio Si -alustan, joka tukee katolisia instituutioita ja perheitä valintojen tekemisessä. (Kääntäjän huomio: Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on Ympäristödiplomijärjestelmä seurakuntia varten sekä Hiilineutraali kirkko 2030 -ohjelma)

· Kutsukaa yhteen uskonnollisia yhteisöjä, jotka ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen.

Järjestäkää kestävän kehityksen tapahtuma

· Järjestäkää rannan tai vesistön siivoustalkoot syyskuussa kansainvälisen rannikoiden siivoustapahtuman yhteydessä. A Rocha tarjoaa tähän materiaalia.

· Viekää siivoaminen pykälää pitemmälle ja osallistukaa Break Free from Plasticsin toteuttamaan aloitteeseen, johon kuuluu muovijätteen laskeminen ja lajitteleminen ja muovijätettä tuottavien yritysten nimeäminen.

· Järjestäkää kasvatustapahtuma, jossa tarjotaan ilmastoystävällinen ateria.

· Perustakaa yhteisöpuutarha, jota voi tukea ja johon voi kutsua paikallisen yhteisön mukaan. Katso täältä, miten voidaan perustaa ilmastopuutarha.

· Järjestäkää ekumeeninen puunistutustapahtuma, johon kuuluu rukoushetki. Täältä löydätte ohjeet, mitä puita valita. Voit linkittää tapahtuman mukaan YK:n ilmastonmuutoksenvastaiseen puidenistutuskampanjaan.

· Perustakaa terveellinen elinympäristö, joka auttaa säilyttämään lähiluontoa ja tukee monimuotoista biodiversiteettiä, kuten Saint Kateri Habitat. Lisää ideoita löytyy WWF:n biodiversiteettioppaasta.

Jaa somessa: