Hyppää sisältöön

Seitsemäs päivä – Elämä ylösnousemususkossa

Tekstit

Jes. 60:1—3, 18—22

Minun apuni on sinun muurinasi ja minun ylistykseni sinun portteinasi.

Ps. 118:1, 5—17

Minä en kuole, vaan elän.

Room. 6:3—11

Meidät kasteessa annettiin kuolemaan ja haudattiin yhdessä hänen kanssaan, jotta mekin alkaisimme elää uutta elämää.

Matt. 28:1—10

Jeesus sanoi heille: ”Älkää pelätkö!

Selitys

Ensimmäisten kristittyjen sitoutumisen apostolien opetukseen, yhteyteen, leivän murtamiseen ja rukoukseen mahdollisti ennen kaikkea ylösnousseen Jeesuksen elinvoima. Se voima vaikuttaa yhä, ja aikamme Jerusalemin kristityt todistavat siitä. Olivatpa heidän nykytilanteensa vaikeudet millaisia tahansa – vaikka tuntuisi Getsemanelta ja Golgatalta – he tietävät uskossa, että Jeesuksen kuolleista nousemisen todellisuus on tehnyt kaiken uudeksi.

Ylösnousemuksen valo ja toivo muuttavat kaiken. Kuten Jesaja profetoi, se on siirtymistä pimeydestä valoon. Se on kaikkien kansojen valo. Ylösnousemuksen voima loistaa Jerusalemista, Herran kärsimyksen tyyssijasta, vetäen kaikki kansakunnat kirkkautensa piiriin. Se on uusi elämä, jossa väkivalta pannaan sivuun ja löydetään turvallisuus pelastuksesta ja ylistyksestä.

Psalmista saamme sanat, joilla ylistämme keskeistä kristillistä kokemusta siirtymisestä elämästä kuolemaan. Se on Jumalan vankkumattoman rakkauden ikuinen merkki. Tuo siirtymä kuoleman kauhuista uuteen elämään määrittää kaikkien kristittyjen todellisuutta. Sillä kuten apostoli Paavali opettaa, me olemme kasteessa astuneet Kristuksen hautaan ja nousseet kuolleista hänen kanssaan. Olemme kuolleet Kristuksen kanssa ja elämme jakaaksemme hänen ylösnousemuselämänsä. Niinpä voimmekin nähdä maailman toisella tavalla: myötätuntoisesti, kärsivällisesti, rakastaen ja toivoen, sillä Kristuksessa tämänhetkiset koettelemukset eivät milloinkaan voi kertoa koko totuutta. Hajaannuksen keskelläkin tiedämme kristittyinä, että meitä yhdistävä kaste on ristin kantamista ylösnousemuksen valossa.

Kristinuskon ilosanomalle ylösnousemuselämä ei ole pelkkä käsite tai käyttökelpoinen ajatus; se juontaa juurensa todellisesta tapahtumasta tiettyyn aikaan tietyssä paikassa. Juuri sitä tapahtumaa kuulemme uudelleen kerrottavan evankeliumiteksteissä erittäin ihmisläheisesti ja eloisasti. Ylösnoussut Herra tervehtii opetuslapsiaan Jerusalemista halki aikakausien ja kutsuu meitä seuraamaan häntä pelottomasti. Hän kulkee edellämme.

Rukous

Jumala, Sinä leskien, orpojen ja muukalaisten suojelija: maailmassa, jossa monet kokevat epätoivoa, sinä herätit kuolleista Poikasi Jeesuksen, jotta ihmiskunta saisi toivoa ja maa uudistuisi. Vahvista ja yhdistä kirkkosi edelleen sen ponnistellessa maailman kuoleman voimia vastaan; maailman, jossa väkivalta luomakuntaa ja ihmiskuntaa kohtaan himmentää tarjoamasi uuden elämän toivon. Tätä rukoilemme ylösnousseen Herran nimessä, hänen Henkensä voimassa. Aamen.

Jaa somessa: