Hyppää sisältöön

Rukousviikko 2013: Vain tätä Jumala sinulta odottaa

Vuoden 2013 ekumeenista rukousviikon aineiston on valmistellut Intian kristillinen ylioppilasliitto (SCMI) yhteistyössä Intian katolisten yliopistojen liiton sekä Intian kirkkojen neuvoston kanssa. Ekumeenisesta kehityksestä huolimatta Intian kirkot ja kristityt kamppailevat opillisten eroavaisuuksien ja hajaannuksen ongelmien kanssa.

Tämä on sinänsä tuttua kaikkialla kristikunnassa. Oman erityisongelmansa Intiassa aiheuttaa edelleenkin voimassa oleva kastijärjestelmä, joka ikävä kyllä vallitsee myös kristillisissä seurakunnissa. Ihmisarvoa polkeva järjestelmä asettaa vakavia haasteita Intian kristityille ja kirkkojen hengelliselle todistukselle siitä, että kristityt ovat Kristuksen ruumis.

Kirkossa hajaannusta aiheuttava kastijärjestelmä on ajankohtainen opillinen kysymys. Juuri tässä viitekehyksessä kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko kutsuu meitä perehtymään raamatunkohtaan Miika 6:6–8, jonka keskeinen teema on otettu rukousviikon otsikkoon Vain tätä Jumala sinulta odottaa. Ruotsissa rukousviikon otsikko on Vad begär Gud av oss? kun taas Suomessa se on yhteneväinen molemmilla kotimaisilla kielillä.

Raamatullisen teeman teologiset pohdinnat lähtevät liikkeelle dalitien (kastittomien) kokemuksista. Kastijärjestelmässä kasteja pidetään ”ylempinä” tai ”alempina” – ja daliteja pidetään kaikkein alimpina. Dalit-yhteisöt sijoitetaan kastijärjestelmän ulkopuolelle; aiemmin niitä jopa kutsuttiin ”koskemattomiksi”. Kristinusko on Intian kolmanneksi suurin uskonto. Kristittyjen lukumäärä on noin 24 miljoonaa, joka on noin 2,3 prosenttia Intian väestöstä. Luvut perustuvat vuoden 2001 väestölaskentaan. Melkein 80 prosentilla Intian kristityistä on dalit-tausta.

Kysymys kastijärjestelmästä ja dalit-yhteisöistä saattaa tuntua Suomessa vieraalta ja kaukaiselta ongelmalta. Juuri kansainvälisellä ekumeenisella rukousviikolla on kuitenkin syytä pitää mielessä kristittyjen ykseyttä, jolla ei ole maantieteellisiä rajoja. Kun osa Kristuksen ruumiista kärsii, koko ruumis sairastaa.

Dalitien tilanne saa meidät myös kysymään itseltämme, ketä me suljemme ihmisyyden ulkopuolelle, ketä pidämme alempiarvoisena, ketä emme tahtoisi edes koskettaa…

Katso video: Emme ole koskettamattomia.

Rukousviikko antaa tehtävän rukoilla kristittyjen ykseyden puolesta niin omalla kotiseudullamme, kotimaassamme kuin kaikkialla maailmassa. Kristuksella on vain yksi ruumis.

Käsillä oleva aineisto on tarkoitettu käytettäväksi niin ekumeenisissa tilaisuuksissa kuin seurakuntien omassa keskuudessa. Materiaali on hyvin käyttökelpoista myös koulujen uskonnonopetuksessa ja kansainvälisyyskasvatuksessa.

Tänäkin vuonna tammikuinen rukousviikko ja sen teema kutsuvat meitä kaikkia etsimään yhteyttä ja ykseyttä, elämään todeksi yhteistä uskoa ja rukousta sekä kantamaan toisiamme rukouksessa Jumalan eteen.

Jaa somessa: