Hyppää sisältöön

Neljäs päivä: Yhdessä rukoillen

”En sano teitä enää palvelijoiksi… Minä sanon teitä ystävikseni”

(Joh. 15:15)


Room. 8:2627 Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja
Luuk. 11:1
4 Herra, opeta meitä rukoilemaan

Mietiskely

Jumala janoaa päästä yhteyteen kanssamme. Hän etsii meitä niin kuin hän etsi Aadamia kutsuessaan tätä paratiisissa: ”Missä sinä olet?” (1. Moos. 3:9.)

Kristuksessa Jumala tuli kohtaamaan meidät. Jeesus eli rukoillen, läheisesti yhdistyneenä Isäänsä samalla, kun hän loi ystävyyssuhteita opetuslastensa ja tapaamiensa ihmisten kanssa. Hän johdatti heidät siihen, mikä oli hänelle itselleen kaikkein arvokkainta: rakastavaan suhteeseen hänen Isänsä kanssa, hänen, joka on meidän Isämme. Jeesus ja opetuslapset lauloivat yhdessä psalmeja, jotka versoivat heidän juutalaisen perinteensä rikkaudesta. Toisinaan Jeesus vetäytyi rukoilemaan yksin.

Rukous voi tapahtua yksin tai yhdessä toisten kanssa. Se voi ilmaista ihmetystä, valitusta, esirukousta, kiitosta tai yksinkertaisesti hiljaisuutta. Joskus voi haluta rukoilla, mutta kokee ettei siihen pysty. Kääntyminen Jeesuksen puoleen sekä ”opeta minua” -pyynnön esittäminen hänelle voi avata tietä. Jo meidän tahtomme sinällään on rukous.

Meitä auttaa kokoontuminen ryhmänä yhdessä toisten kanssa. Virsien, sanojen ja hiljaisuuden kautta syntyy yhteys. Jos rukoilemme toisten perinteiden kristittyjen kanssa, voimme hämmästyä siitä ystävyyden ja yhteenkuuluvaisuuden tunteesta, joka tulee Häneltä, joka on kaikkien jakaantumisten tuolla puolen. Muodot voivat vaihdella, mutta sama Henki tuo meidät yhteen.

Yhteisen rukouksen säännöllisyydessä Jeesuksen rakkaus kumpuaa meissä, vaikkemme tiedä miten. Yhteinen rukous ei vapauta meitä henkilökohtaisesta rukouksesta. Yksi tukee toista. Varatkaamme joka päivä aikaa uudistuaksemme henkilökohtaisessa läheisyydessä Jeesuksen Kristuksen kanssa.

The Rule of Taizé in French and English, Society for Promoting Christian Knowledge, Iso-Britannia s. 19 & 21

Rukous

Herra Jeesus,
sinun koko elämäsi oli rukousta,
täydellisessä sopusoinnussa Isän kanssa.
Opeta meitä Henkesi kautta rukoilemaan sinun rakastavan tahtosi mukaan.
Anna koko maailman uskollisten yhdistyä yhteiseen esirukoukseen ja ylistykseen,
ja anna rakkauden valtakuntasi tulla.

***

<<Kolmas päivä: Yhdeksi ruumiiksi muodostuneina

Viides päivä: Antaen Sanan muuttaa itsensä >>

Jaa somessa: