Hyppää sisältöön

Neljäs päivä: Vaikka olemme pieniä ja kärsiviä, ei meiltä mitään puutu

”Sinä, Juudan Betlehem, et ole suinkaan vähäisin” (Matt 2:6)

Lukukappaleet

Miika 5:2-5a, 7-8 Sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija
Ps. 23 Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.

1. Piet. 2: 21-25 Nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan luo
Luuk. 12:32-40 Älä pelkää, pieni laumani

Mietiskely

Pienessä ja alhaisessa Betlehemin kaupungissa tuli Herra, Jumalan Poika tähän maailmaan. Nöyrän maalaistytön kohdussa hän tuli ihmiseksi ja päätti elää ihmiselämänsä tuntemattomuudessa ja yksinkertaisuudessa. Hänestä tuli siemen peltoon, taikinajuuri taikinaan ja pieni valonsäde silmillemme, valo, joka täyttää kaiken maan. Efratan tuntemattomuudesta tuli hallitsija, sielujemme paimen ja kaitsija. Ja vaikka hän on meidän paimenemme, tuli hänestä Karitsa, joka kantaa maailman synnit, että me voisimme parantua.

Juudan suurten sukukuntien joukossa vähäisestä Betlehemistä tuli suuri, koska siellä syntyi paimenten Paimen ja kuninkaiden Kuningas. ”Leivän taloa” merkitsevä Betlehem voi olla vertauskuva kirkosta, joka tuo elämän leivän maailmaan. Kirkko, tämän päivän Betlehem, on edelleen paikka, jonne heikot, voimattomat ja pienet ovat tervetulleita, koska siellä on paikka jokaiselle. Näiden jyvien keräämisestä tulee elonkorjuu. Yhteisestä taikinajuuresta tulee suuri voima. Yhteen kerätyistä valonsäteistä tulee ohjaava valo.

Poliittisen myllerryksen, kasvavan ahneuden kulttuurin ja vallan väärinkäytösten keskellä tässä maailmassa kristityt samoin kuin muutkin Lähi-idässä kärsivät vainoa ja kokevat marginalisaatiota eläen väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden pelossa. He eivät kuitenkaan ole peloissaan, koska Paimen kävelee heidän kanssaan, kokoaa heidät yhteen laumaan ja tekee heistä rakastavan läsnäolonsa merkin. Yhdistyneinä he ovat taikinajuuri, joka hapattaa koko taikinan. He saavat nöyryyden esikuvan Kristuksessa, joka kutsuu heitä ylittämään kaikki erottavat raja-aidat ja yhdistymään yhdeksi laumaksi. Vaikka he ovat vähälukuisia, seuraavat he kärsimyksissään Karitsaa, joka kärsi maailman pelastuksen tähden. Vaikka heitä on vähän, ovat he toivossaan varmoja, eikä heiltä mitään puutu.

Rukous

Hyvä Paimen, pienen laumasi hajaannus murehduttaa Pyhää Henkeäsi. Anna anteeksi heikot yrityksemme ja hitautemme toteuttaa tahtoasi. Anna meille mielesi mukaisia viisaita paimenia, jotka tunnistavat hajaannuksen synnin, ja jotka johtavat kirkkoja oikeudenmukaisuudessa ja pyhyydessä sinun ykseyteesi. Me pyydämme, Herra, kuule rukouksemme. Aamen.

***


Ensimmäinen päivä: Nosta meidät ja tuo täydelliseen valoosi

Jaa somessa: