Hyppää sisältöön

Neljäs päivä – Jakaminen osoituksena ykseydestämme

Tekstit

Jes. 58:6—10 Murrat leipää nälkäiselle

Ps. 37:1—11 Luota Herraan ja tee hyvää

Ap. t. 4:32—37 Kukaan ei pitänyt omanaan sitä, minkä omisti, vaan kaikki oli heille yhteistä

Matt. 6:25—34 Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa

Selitys

Sen merkki, että jatkamme Jerusalemin seurakunnan elämää on, että kuuntelemme ja noudatamme uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat. Oman aikamme kirkko Jerusalemissa muistuttaa meitä sitoutumisen käytännön seurauksista: jakamisesta. Apostolien teoissa todetaan yksikantaan: ”Uskovat – – pysyttelivät yhdessä, ja kaikki oli heille yhteistä. He myivät talonsa ja tavaransa, ja rahoista jaettiin kaikille sen mukaan kuin kukin tarvitsi.” (Ap. t. 2:44–45) Tämän päivän teksti Apostolien teoista liittää tuollaisen kokonaisvaltaisen jakamisen voimalliseen apostoliseen todistukseen: ”Apostolit todistivat voimallisesti Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta, ja Jumalan armo oli heidän kaikkien osana runsain määrin.” Myöhemmät kristittyjen vainoojat Rooman valtakunnassa totesivat osuvasti: ”katsokaa, kuinka he rakastavat toisiaan!”

Samanlainen voimavarojen jakaminen on luonteenomaista aikamme kristityille Jerusalemissa. Se on merkki siitä, että he jatkavat ensimmäisten kristittyjen tiellä. Se on merkki ja haaste kaikille kirkoille. Se liittää evankeliumin julistamisen, ehtoollisen viettämisen ja kristillisen yhteisön toveruuden täydelliseen yhdenvertaisuuteen ja kaikkien oikeudenmukaiseen kohteluun. Siinä määrin kuin sellainen jakaminen todistaa Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta ja on merkki Jerusalemin apostolisen seurakunnan jatkuvuudesta, se on myös merkki meidän keskinäisestä ykseydestämme.

Jakamista on monenlaista. On apostolisen seurakunnan täydellistä jakamista, jossa ketään ei jätetty kärsimään puutetta. Jakaa voi myös toinen toisensa taakat, ponnistelut, tuskan ja kärsimyksen. Jakaa voi toinen toisensa ilot ja saavutukset, siunaukset ja eheytymisen. Jakamista voi olla myös kirkollisten traditioidemme ja näkemystemme kesken, jopa nykyisessä hajaannuksessamme, ekumeenisena lahjojen vaihtona. Sellainen antelias jakaminen on käytännön seurausta sitoutumisestamme apostolien opetukseen ja yhteyteen. Se on seurausta rukouksestamme kristittyjen ykseyden puolesta.

Rukous

Oikeudenmukaisuuden Jumala, sinun lahjoillasi ei ole rajaa. Kiitämme sinua siitä, että olet antanut, mitä tarvitsemme, jotta kaikki saisivat ruokaa, vaatteita ja kodin. Varjele meitä itsekkäältä ahneuden synniltä ja innosta meitä toimimaan rakkauden välikappaleina. Rohkaise meitä jakamaan kaikki, minkä meille annat, todistukseksi anteliaisuudestasi ja oikeudenmukaisuudestasi. Johdata meitä Kristuksen seuraajina toimimaan yhdessä siellä, missä tarvitaan: missä perheitä ajetaan kodeistaan, missä heikoimmassa asemassa olevat kärsivät vallanpitäjien käsissä, missä köyhyys ja työttömyys tuhoavat elämää. Rukoilemme Jeesuksen nimessä, Pyhän Hengen ykseydessä. Aamen.

Jaa somessa: